Ελλάδα

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες σε βάρος αθλητικών ομοσπονδιών

Για τη διαφθορά που ενυπάρχει στο χώρο του αθλητισμού και για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν νομικά οι καταγγελίες αθλητών και αθλητριών εις βάρος παραγόντων διαφόρων ομοσπονδιών.

Parallaxi
δεν-έχουν-τέλος-οι-καταγγελίες-σε-βάρο-711854
Parallaxi

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν η πρωταθλήτρια κολύμβησης, Τόνια Μαχαίρα, ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης και ο ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, για τη διαφθορά που ενυπάρχει στο χώρο του αθλητισμού και για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν νομικά οι καταγγελίες αθλητών και αθλητριών εις βάρος παραγόντων διαφόρων ομοσπονδιών.

Η κυρία Μαχαίρα, μίλησε για τη δική της εμπειρία ενώ ήταν αθλήτρια της κολύμβησης, σύμφωνα με την οποία δυσφημίστηκε από την ομοσπονδία της με αποτέλεσμα να μπει τέλος στην καριέρα της ως πρωταθλήτρια κολύμβησης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και ενώ είχε πιάσει τα όρια, δυσφημίστηκε από την ομοσπονδία της και αποκλείστηκε από τους Αγώνες. Καθόλη τη διάρκεια των 15 χρόνων που ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό τα μέλη της διοίκησης ήταν ίδια και παραμένουν έως σήμερα.

«Αν είσαι με το μέρος τους θα σε βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα πράγματα είναι τραγικά αλλά κανείς δεν ασχολείται».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, ο οποίος ανέλαβε και την υπόθεσή της, η κυρία Μαχαίρα δικαιώθηκε και αποζημιώθηκε αδρά για ηθική βλάβη έπειτα από οκτώ χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέζος υποστήριξε πως για την περίπτωση της κυρίας Μπεκατώρου, το αδίκημα έχει παραγραφεί καθώς έχουν παρέλθει τα χρόνια, επομένως ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά.

Για αντίστοιχες όμως καταγγελίες, προσβολής γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, όπου δεν έχει παρέλθει ο χρόνος, η δίωξη μπορεί να είναι από 10 έως 15 χρόνια.

Τόνισε ότι η προσφορά της κυρίας Μπεκατώρου είναι ότι έσπασε το φράγμα της σιωπής και ότι άνοιξε ένας δρόμος πολύ σημαντικός.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο αθλητής ιστιοπλοΐας, Γιάννης Μιτάκης και ο Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης για το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά, η κοινωνική αντίδραση πρέπει να μεταφραστεί σε πολιτική δράση και το βασικό είναι να δημιουργηθεί θεσμική θωράκιση.

Για τους φερόμενους ως δράστες της σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίοι είναι παράγοντες της ομοσπονδίας, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε πως η μακροχρόνια παραμονή σε θέσεις εξουσίας δημιουργεί αλαζονικές και καταχρηστικές συμπεριφορές.

Πλέον υπάρχει το νομικό πλαίσιο που λέει πως όσοι έχουν κάνει τρεις θητείες δεν μπορούν να βάλουν ξανά υποψηφιότητα. Επομένως, θα υπάρξει αναγκαστική αλλαγή στη διοίκηση.

Από την πλευρά του ο κ. Μιτάκης υποστήριξε πως σε τέτοιες τοποθετήσεις και καταγγελίες, πρέπει να είναι και η κοινωνία έτοιμη να τις ακούσει. Συγκεκριμένα για τη Σοφία Μπεκατώρου, είπε πως η κοινωνία δε δείχνει το σεβασμό που αξίζει στη γυναίκα και που πρέπει να έχει.

Ο αθλητής μίλησε και για τη δική του προσωπική εμπειρία, η οποία ανάγεται στα όρια ενός κλίματος τρομοκρατίας και ψυχολογικού εκβιασμού.

Τη θλίψη και το σοκ του εξέφρασε ο παγκοσμίου φήμης αθλητής Ιωάννης Μελισσανίδης για την καταγγελία της κυρίας Μπεκατώρου και άλλων αθλητριών, ενώ παράλληλα εξέφρασε και τον απόλυτο σεβασμό και την αγάπη του για το τεράστιο θάρρος τους που τις οδήγησε στο να εξωτερικεύσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους.

«Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης είναι κατακριτέα και κατάπτυστη», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, είπε πως και ο ίδιος έχει υποστεί ψυχολογικό εκβιασμό από την τότε ομοσπονδία λίγο πριν από τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα