Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας υπό την σκιά του βομβαρδισμού του Κιέβου

Περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη.

Parallaxi
διαπραγματεύσεις-ρωσίας-ουκρανίας-υ-894716
Parallaxi

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Κίεβο και οι Ουκρανοί προσπαθούν να απεγκλωβίσουν αμάχους μέσω δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες, ρωσική και ουκρανική, συνομιλούν εκ νέου, αυτή την φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ανέφερε στο Twitter ότι θα είναι μια σκληρή συζήτηση, με βασικά θέματα συζήτησης την κατάπαυση πυρός και την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Διαπραγματεύσεις. 4ος γύρος. Για ειρήνη, κατάπαυση του πυρός, άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας. Σκληρή συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί την ανοησία των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας εναντίονειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική», γράφει στο twitter.

Ψάχνουν ανοιχτούς διαδρόμους

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι θα επιχειρήσει να απομακρύνει εγκλωβισμένους αμάχους μέσω 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα ανοίξουν σήμερα.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereschuk είπε ότι αυτές οι διαδρομές θα χρησιμοποιηθούν για μετακινήσεις από πόλεις κοντά στο Κίεβο και την ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ.

Η κ. Vereschuk είπε ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει «για άλλη μια φορά» να απομακρύνει μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή από την πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν χωρίς νερό και ηλεκτρισμό εδώ και μέρες, με τις τελευταίες αναφορές από τη Μαριούπολη να αναφέρουν ότι τα αποθέματα τροφίμων είναι επικίνδυνα χαμηλά.

Η αυτοκινητοπομπή δεν κατάφερε να φτάσει στην πόλη χθες λόγω ρωσικών βομβαρδισμών, με τον Ερυθρό Σταυρό να προειδοποιεί ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να σωθούν οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου φτάνει στους 2.500.Στο μεταξύ αναμένεται σε λίγη ώρα να ξεκινήσει ο 4ος κύκλος διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Η Ρωσία αρχίζει να μιλά εποικοδομητικά», πρόσθεσε αργότερα μέσω του Telegram.

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν μάλιστα τις πιο αισιόδοξες μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αφησαν δε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι είπε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας είναι «πολύ σκληρές» και αφορούν «πάνω από όλα την απόσυρση των στρατευμάτων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυριολεκτικά, σε λίγες μέρες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των δύο ηγετών.

Βομβαρδισμός πολυκατοικίας στο Κίεβο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν όταν Ρώσοι βομβάρδισαν κτίριο κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γκεραστσένκο.

Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε νωρίτερα ότι μια ρωσική οβίδα χτύπησε πολυκατοικία εννέα ορόφων και προκάλεσε ζημιές σε πολλά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με το Nexta, οι διασώστες κατάφεραν να απομακρύνουν από το κτίριο 63 άτομα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων συνεχίζονται.

Εν τω μεταξύ, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας πύργος τηλεόρασης κοντά στο Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν θύματα.

Νέος ρωσικός βομβαρδισμός στο εργοστάσιο αεροπλάνων Αντόνοβ

Το εργοστάσιο αεροπλάνων Αντόνοβ βομβαρδίστηκε νωρίτερα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βίντεο του Nexta στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μαύρο πυκνό καπνό από το σημείο.

Ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Νικολάεφ

Ρωσική αεροπορική επιδρομή στην περιφέρεια Νικολάεφ (Mykolaiv) σημειώθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με το Kyiv Independent. Από την επίθεση σκοτώθηκε τουλάχιστον 1 άτομο και καταστράφηκαν 5 σπίτια.

Περισσότεροι από 2.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Έκκληση Κουλέμπα στη Δύση: Δώστε μας όπλα, αποτρέψτε έναν μεγαλύτερο πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με όπλα και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία για να βοηθήσει να αποτραπεί άλλες χώρες να συρθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους συμμάχους της να κάνουν περισσότερα για να τη βοηθήσουν να αντισταθεί στην ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σύρει κι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών του NATO, στον πόλεμο.

“Προς αυτούς στο εξωτερικό που φοβούνται ότι θα ‘συρθούν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο’. Η Ουκρανία αντεπιτίθεται επιτυχώς. Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να πολεμήσουμε. Προμηθεύστε μας με όλα τα απαραίτητα όπλα”, αναφέρει ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.

Φτάνουν στην Ουκρανία εφόδια σε υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Εφόδια σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων κυτίων πρώτων βοηθειών, φτάνουν στην Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματός της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει έλλειψη προμηθειών εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχουν διαταραχθεί σοβαρά, με πολλούς διανομείς να έχουν αποκλειστεί, να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποια αποθέματα εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις προμήθειες σε φάρμακα να εξαντλούνται, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να περιθάλψουν τους ασθενείς και τους τραυματίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

“Ο τρέχον αριθμός των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο στην Ουκρανία ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια, από τα οποία 6,7 έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά”, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. “Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα”, προσθέτει.

Ο ΠΟΥ εργάζεται με εταίρους για να ελαφρύνει τις ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό και φάρμακα, όπως σε οξυγόνο και ινσουλίνη, χειρουργικά εφόδια, αναισθητικές ουσίες και κυτία μεταγγίσεων, προσθέτει.

Στο υλικό που αποστέλλεται περιλαμβάνονται γεννήτριες οξυγόνου, ηλεκτρικές γεννήτριες, απινιδωτές, οθόνες, φάρμακα αναισθησίας, άλατα ενυδάτωσης, γάζες και επίδεσμοι.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι προμήθειες αυτές διανέμονται σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, με τη βοήθεια ενός κέντρου υποστήριξης στη γειτονική Πολωνία.

“Τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες θα υπάρξει μια διαρκής ροή ιατρικών προμηθειών στο πλαίσιο προσπάθειας να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κόσμου σε βασικά φάρμακα και ιατρική φροντίδα”, προσθέτει ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ καταδίκασε εξάλλου ξανά τις επιθέσεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, λέγοντας ότι επαλήθευσε 31 επιθέσεις αυτού του είδους από την αρχή της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαρτίου.

Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 34 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι 2 νεκροί και οι 8 τραυματίες ήταν υγειονομικοί. Περισσότερες επιθέσεις επαληθεύονται.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην όπως την χαρακτηρίζει “ειδική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.

Το Παρίσι θέλει να επιβληθούν κυρώσεις σε «δεκάδες» ακόμη πρόσωπα του στενού κύκλου του Πούτιν

Η Γαλλία θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση “αρκετές δεκάδες” επιπλέον ονόματα του στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για να προστεθούν στον κατάλογο αυτών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε αντίδραση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

“Θα μεταβιβάσουμε αρκετές δεκάδες ονόματα προσώπων της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων”, δήλωσε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο LCI, πριν από τις συνόδους που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Οι γαλλικές υπηρεσίες παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών έχουν εντοπίσει ότι τα πρόσωπα αυτά ή συγγενείς τους έχουν περιουσιακά στοιχεία στη Γαλλία, πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που πρόσκεινται στο καθεστώς της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έχει θέσει σε ισχύ οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που έχουν προκαλέσει κατάρρευση του ρουβλίου.

Η G7 και η ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης την Παρασκευή ότι προτίθενται να απαγορεύσουν την εξαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία ή ακόμη να αποκλείσουν την Μόσχα από τη ρήτρα του μάλλον ευνούμενου κράτους που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών τελωνειακών δασμών.

“Καταφέρουμε πλήγματα στη ρωσική οικονομία”, “στιβαρά” πλήγματα, σημείωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι “όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι” για να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Οργισμένη αντίδραση της Κίνας στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, λέει το Κίεβο

Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εισβολή της στην Ουκρανία και προκειμένου να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να τις διαψεύσει.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλέστηκε την Κυριακή ανώνυμες πηγές, η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να της προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο και οικονομική βοήθεια προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την ακριβή φύση της βοήθειας που ζητήθηκε, ούτε αν η Κίνα απάντησε.

«Τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ διαδίδουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις εναντίον της Κίνας», αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη με τον Γιάνγκ Ζιετσί, τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία.

Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», επεσήμανε η Έμιλι Χορν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

«Παρακολουθούμε στενά αν η Κίνα προσφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλική είτε οικονομική βοήθεια στη Ρωσία», σχολίασε χθες ο Σάλιβαν μιλώντας στο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί ανησυχία».

«Και ενημερώσαμε το Πεκίνο ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς και ότι δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υποστεί η Ρωσία λόγω των οικονομικών κυρώσεων» που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τόνισε.

«Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση ενεργειών με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων», προειδοποίησε ο Σάλιβαν.

Αν προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, «η Κίνα κινδυνεύει να γίνει στόχος σημαντικών κυρώσεων και να μετατραπεί σε κράτος -παρία, ενώ αν αρνηθεί, θα διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας» με τη Δύση, εκτίμησε στο Twitter ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χαας του Council of Foreign Relations.

Το Κρεμλίνο απέκλεισε την πρόσβαση και στο Instagram

To Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στην Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Από σήμερα το πρωί η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN.

Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. Στην λίστα περιλαμβάνονται τα δίκτυα Facebook και Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Πηγή: SKAI/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα