Ελλάδα

Διατροφή μετά τις γιορτές: Υπάρχει σωστός τρόπος να χάσουμε τα κιλά;

«Δεν έχει σημασία τι τρώμε τις πέντε μέρες των γιορτών, σημασία έχει τι τρώμε τις υπόλοιπες 360» - Ένας οδηγός που χρειαζόμαστε

Γιώργος Σταυρακίδης
διατροφή-μετά-τις-γιορτές-υπάρχει-σωσ-958544
Γιώργος Σταυρακίδης

Με την είσοδο μίας νέας χρονιάς και με το τέλος των εορταστικών ημερών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν ως στόχο τους να χάσουν τα κιλά των γιορτών αλλά, ίσως, και όλα τα «αμαρτωλά» κιλά της χρονιάς που έφυγε.

Αυτό, μερικούς τους οδηγεί στην πόρτα ενός διαιτολόγου ή ενός γυμναστηρίου και άλλους, στην αναζήτηση πιο εύκολων και γρήγορων «λύσεων» που συνήθως μπορούν να οδηγήσουν και στα αντίθετα αποτελέσματα τελικά, από αυτό που είχαν ως αρχικό στόχο.

Οι  ημέρες των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, παραδοσιακά συνδέονται με γιορτινά τραπέζια, γλυκά και κατανάλωση αλκοόλης. Έτσι όταν τελειώνει αυτή η, κατά τα άλλα υπέροχη, περίοδος του χρόνου μας αφήνει, έκτος από αναμνήσεις, και μερικά κιλά παραπάνω! Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να χάσουμε αυτά τα κιλά και να μην τα κουβαλάμε καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου χρόνου; Με μερικές απλές κινήσεις, χωρίς υπερβολές  μπορούμε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα;

«Όπως και να έχει οι γιορτές περάσανε. Δεν μπορούμε να έχουμε ενοχές για ό,τι έγινε. Είναι κομμάτι του παρελθόντος. Άρα θα πρέπει να συνεχίσουμε στην καθημερινότητά μας με φυσιολογικότητα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κόβουμε το φαγητό από εδώ και πέρα διότι πριν δύο εβδομάδες φάγαμε πολύ στο τραπέζι των Χριστουγέννων. Δεν λειτουργεί έτσι ο οργανισμός. Τον οργανισμό να τον φανταστούμε ως ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται λάδια, βενζίνη, πετρέλαιο, νερό στους υαλοκαθαριστήρες. Χρειάζεται δηλαδή συνέχεια τροφοδότηση. Άρα δεν μπορούμε να πούμε επειδή κάναμε πολλά χιλιόμετρα πριν λίγες μέρες, πώς τώρα θα το σπρώχνουμε.» αναφέρει με εξαιρετικά περιγραφικό τρόπο στην Parallaxi ο Παναγιώτης Λεμπέσης, πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το τραπέζι για τον Έλληνα είναι μέσα στην κουλτούρα του και δεν είναι μόνο φαγητό. Είναι η οικογένεια, είναι οι φίλοι, είναι το να πούμε τα νέα μας, είναι τρόπος δεσίματος. Στα τραπέζια δεν τρώμε πραγματικά γιατί πεινάμε, τρώμε κυρίως επειδή παρασυρόμαστε ο ένας από τον άλλον και εντέλει χάνουμε και την πραγματική ουσία. Δεν έχει όμως σημασία τι τρώμε τις πέντε μέρες των γιορτών, σημασία έχει τι τρώμε τις υπόλοιπες 360.» λέει, ενώ μιλώντας για τις δίαιτες που ξεκινούν μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Λεμπέσης επιβεβαιώνει πως «Οι δίαιτες ξεκινούν για πολλούς μετά τις γιορτές και αυτό όμως είναι το λάθος.», ενώ κάνει διαχωρισμό και εξηγεί παρακάτω τις διαφορές της δίαιτας και της διατροφής.

Δίαιτα και διατροφή

«Η δίαιτα με τη διατροφή να πούμε ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η διατροφή είναι μία συνήθεια καθημερινότητας που πρέπει να αποκτήσουμε. Η δίαιτα είναι ένα μοντέλο που ακολουθείται ανάλογα με την παθολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Άρα η δίαιτα έχει τις ιδιαιτερότητές της γιατί είναι φτιαγμένη για να αντιμετωπίσει κάτι. Άρα στους υγιείς ή στους φυσιολογικούς στο βάρος όπως λέμε στη διαιτολόγια, απλά επανερχόμαστε σε μία καθημερινότητα που περιλαμβάνει το πρωινό της, το δεκατιανό, το μεσημεριανό της, το απογευματινό και το βραδινό της, το νεράκι της και φυσικά και το γεύμα έξω εφόσον προκύψει. Ένα από τα μεγάλα διλήμματα της διαιτολογίας εδώ στην Ελλάδα είναι το αν ο διαιτολόγος με τον διατροφολόγο πρέπει να είναι το ίδιο. Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες, η τάση είναι η ενοποίηση τους. Στην Αγγλία όμως είναι άλλο diatician άλλο nutricionist και ο διαιτολόγος εκεί είναι καθαρά στο νοσοκομείο και αυτό φάνηκε και στην περίοδο του κοβιντ όπου οι πρώτοι πού επιστράτευσαν στην Αγγλία ήταν οι διαιτολόγοι κλινικοί.»

Σχετικά με την περίοδο που θέλουμε να χάσουμε κιλά και την παρεξηγημένη εκδοχή του φαγητού έξω, ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Δεν πρέπει να λέμε ότι επειδή έφαγα την Πρωτοχρονιά δεν θα φάω έξω για τους επόμενους δύο μήνες. Δεν είναι το έξω το πρόβλημα αλλά η επιλογή του τι τρώμε έξω».

Οι γρήγορες δίαιτες

«Να πούμε ότι σημασία δεν έχει τόσο να χάσεις κιλά αλλά να χάσεις λίπος. Αν χάσεις λίπος χάνεις κιλά, αλλά αν χάσεις κιλά δεν σημαίνει ότι χάνεις και λίπος. Όταν χάνεις κιλά μπορεί να χάσεις μυϊκή μάζα και δεν είναι εύκολο μετά να την ξαναβάλουμε. Οι γρήγορες δίαιτες δεν κάνουν καλό γιατί συνήθως είναι λανθασμένες. Επιστρέφουμε μετά τις γιορτές σε αυτά που τις προηγούμενες μέρες είχαμε κάνει έκπτωση. Επιστρέφουμε στα φρούτα μας, στους χυμούς, στα νερά, στα όσπρια μας. Ξαναβάζουμε λοιπόν πράγματα στη διατροφή μας που βοηθάνε τον οργανισμό. Στην Ελλάδα έχουμε το νούμερο ένα μοντέλο διατροφής στον κόσμο και μάλιστα έχουμε και τα υλικά για να το υποστηρίξουμε. Δηλαδή δεν μπορεί να κάνει ο Αυστραλός μεσογειακή διατροφή με ντομάτα που είναι μείον 10 επίπεδα από την Ελληνική και από την άλλη στην Ελλάδα να είναι σε έξαρση τα ποσοστά παχυσαρκίας. Είναι δύο πράγματα που συγκρούονται μεταξύ τους.» αναφέρει ο κ. Λεμπέσης, ενώ μιλάει για τις δίαιτες που κυκλοφορούν «ελεύθερες» στο διαδίκτυο και αυτές που, πολλές φορές, περνάνε από στόμα σε στόμα.

«Πρέπει να χάνουμε 2 με 4 κιλά το μήνα, με τον διαιτολόγο μας να μας έχει συμβουλεύσει. Όχι θεωρίες στον αέρα, όχι ίντερνετ, όχι αυθαίρετες δίαιτες που κυκλοφορούν στην αγορά και μία-μία μετά από δεκαετίες πέφτουν και το βλέπουμε να συμβαίνει τελευταία. Επίσης σίγουρα άσκηση στην καθημερινότητα μας. Είναι απαραίτητη αν θέλουμε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς να θέτουμε τον οργανισμό μας σε κινδύνους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα