Ελλάδα

Διαζύγιο με ένα κλικ από τον Οκτώβρη

Εντός δεκαημέρου θα εκδίδονται τα συναινετικά μέσω του gov.gr

Parallaxi
διαζύγιο-με-ένα-κλικ-από-τον-οκτώβρη-700477
Parallaxi

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για ταχύτερες διαδικασίες αναφορικά με τα δημόσια έγγραφα και τις υποθέσεις των πολιτών πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας του gov.gr. Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ειδική πλατφόρμα της οποίας ο γάμος θα μπορεί να λύεται ηλεκτρονικά εντός 10ημέρου στην περίπτωση των συναινετικών διαζυγίων. Αν και όχι με ένα κλικ αλλά με λίγα …περισσότερα οι πολίτες που έχουν αποφασίσει να χωρίσουν θα μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ουσιαστικά να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία σε κανένα από τα στάδια της διαδικασίας.

Το άυλο διαζύγιο εξπρές, που στόχος είναι να εκδίδεται εντός δέκα ημερών, αναμένεται να γλυτώσει από πολλές καθυστερήσεις τα ζευγάρια που έχουν συναποφασίσει να τραβήξουν χωριστούς δρόμους. Προϋπόθεση για να προχωρήσει, είναι το διαζύγιο να είναι συναινετικό, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα που εκδίδονται κάθε χρόνο.Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων για το 2019, την τελευταία χρονιά πριν την πανδημία, η οποία σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές έχει λειτουργήσει ως …επιταχυντής και στα διαζύγια κυρίως εξαιτίας των περιόδων της καραντίνας, στην Ελλάδα, σε διαζύγιο οδηγούνται οι 38,3 στους 100 γάμοι με τη χώρα μας να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από το Λουξεμβούργο όπου ο αντίστοιχος αριθμός είναι 88,9, αλλά αρκετά υψηλότερα από χώρες όπως η Μάλτα και η Ιρλανδία με ποσοστά 13,2 και 15,5 αντίστοιχα.

Από τα διαζύγια που εκδίδονται ετησίως στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ποσοστό 70% έως 75% είναι συναινετικά και κατά συνέπεια στο εξής θα μπορούν να εκδίδονται και ηλεκτρονικά.

Η πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο προγραμματιζόταν αρχικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να είναι έτοιμη τον Ιούλιο, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αλλωστε τον Αύγουστο προχώρησε και από την Κοινωνία της Πληροφορίας η ανάθεση της μελέτης αντικτύπου για τα προσωπικά δεδομένα.

Η έκδοση του συναινετικού διαζυγίου θα μπορεί πλέον να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων – χρηστών με τους κωδικούς του taxisnet.

Οι εμπλεκόμενοι χρήστες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του άυλου συναινετικού διαζυγίου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας έναν εκ των τριών τρόπων σύνδεσης που εμφανίζονται στην οθόνη, αναλόγως αν είναι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι ή αντισυμβαλλόμενα μέρη.

Η διαδικασία εκκινεί πάντα ο ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή μέσω των κωδικών του «PORTAL OLOMELEIA» και δημιουργεί νέα υπόθεση ή ενημερώνεται για τις υποθέσεις που έχουν ήδη περαιωθεί. Κατά το στάδιο αυτό, ο δικηγόρος που εκκινεί τη διαδικασία, μπορεί να ακυρώσει τη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα