Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού
Διαβάστε επίσης πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων και τι ισχύει για τη μετάδοση του κοροναϊού στα σούπερ μάρκετ.
Για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση μίλησε ο Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, λέγοντας πως στο εν λόγω νοσοκομείο βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, ξεκινάμε σήμερα την εφημερία με μια διάθεση τριών απλών κλινών Covid, περιορίζοντας όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες», είπε ο ίδιος μιλώντας στο Open.
Μάλιστα όπως τόνισε «βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού».
Σύμφωνα με τον διευθυντή: «Περιμένουμε ποιος θα διακινηθεί ή ποιος θα χάσει τη ζωή του. Κρατάμε με νύχια και με δόντια τον διψήφιο αριθμό θανάτων και να μην ανέβει», ενώ υπογράμμισε ότι ζητούν ΜΕΘ και παρόλα αυτά δεν τις έχουν.
«Το σήμερα είναι μια τραγική κατάσταση που υπάρχει. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει όλο Covid», υπογράμμισε και χαρακτήρισε πολύτιμη τη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και δύσκολη τη μεταφορά ασθενών με τρένα.
Α. Σκουτέλης: Θα αργήσει να μειωθεί ο ρυθμός θανάτων και διασωληνώσεων
Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι θα αργήσει να μειωθεί ο ρυθμός θανάτων και διασωληνώσεων έκανε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης.
«Ο βασικός στόχος είναι η μείωση των κρουσμάτων και αυτή αναμένεται να γίνει, με την εφαρμογή και των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης, μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως η μείωση του αριθμού των θανάτων και των διασωληνωμένων θα αργήσει να έλθει, καθώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ εξαρτώνται άμεσα και αφορούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid σε όλη την Ελλάδα και αυτοί είναι πάρα πολλοί. Από αυτούς θα προέλθουν ασθενείς που θα διασωληνωθούν και δυστυχώς θα υπάρχουν και απώλειες», επεσήμανε ο Αθανάσιος Σκουτέλης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων είπε όσον αφορά στο εμβόλιο ότι η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη για να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός.
«Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύσπιστους που αναφέρονται σε τυχόν αρνητικές επιδράσεις του εμβολίου και καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικό να γίνει το εμβόλιο, θα πρέπει να γίνει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για να πειστεί ο κόσμος να το κάνει, δεδομένου και ότι το εμβόλιο θα είναι πολύ αποτελεσματικό, άνω του 90%, όπως αναφέρουν οι εταιρείες», είπε μεταξύ άλλων.
Ν. Κεραμέως: Σε φάσεις το άνοιγμα των σχολείων
«Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία, αλλά όσο οι ειδικοί μας λένε ότι πρέπει να μείνουν κλειστά τα σχολεία, είναι αναγκαστική η τηλεκπαίδευση», είπε για τα σχολεία επίσης στον ΑΝΤ1 η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Για τις καταγγελίες για διανομή tablet σε σχολεία, που καταλήγουν όμως αντί για τα χέρια μαθητών σε χέρια καθηγητών, η υπουργός δήλωσε στον Ant1 ότι υπάρχουν σαφείς εντολές που πρέπει να τηρούνται, ενώ αποδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε κάποιες περιοχές.
Όσο για τα παιδιά από χωριό της Ηλείας και φωτογραφία που τα δείχνει να κάθονται στο καφενείο του χωριού για να «συνδεθούν» με την τηλεκπαίδευση, η ίδια σημείωσε πως ουδέποτε συνδέθηκαν τις επίμαχες δύο ημέρες στην πλατφόρμα ούτε έκαναν χρήση της συσκευής που υπήρχε στο σχολείο και ήταν στην διάθεση τους.
«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτόγνωρο για την χώρα και ουδείς θα πίστευε πριν από μερικούς μήνες ότι λόγω της πανδημίας θα γινόταν η ψηφιακή μετάβαση όλων των σχολείων της χώρας. Την πρώτη ημέρα σύνδεσης των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, υπήρξαν αρρυθμίες, έπρεπε να συντονιστεί το σύστημα, υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όμως δύο εβδομάδες τώρα γίνονται κανονικά τα μαθήματα σε δεκάδες χιλιάδες εικονικές τάξεις καθημερινά. Το ίδιο έγινε και την πρώτη ημέρα σύνδεσης των δημοτικών, υπήρξαν προβλήματα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποια προβλήματα, όμως πλέον τα μαθήματα γίνονται», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.
«Οι μελέτες έδειξαν ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του ιού και τα σχολεία έκλεισαν για να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων. Στόχος μας και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια», είπε μεταξύ άλλων.
Τι ισχύει για τη μετάδοση του ιού στα σούπερ μάρκετ
Με αφορμή τη μελέτη στη Βρετανία που ενοχοποιεί τα σούπερ μάρκετ σαν εστίες μετάδοσης του κοροναϊού η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά, Αθηνά Λινού απευθύνει έκκληση για αύξηση των κατ’ οίκον παραδόσεων προϊόντων.
Τι λένε Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς
Για το ίδιο θέμα ο λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε πως «αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace στα κινητά βρήκαν ότι το 20% φυσικά είχε πάει σούπερ μάρκετ το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα εάν με ρωτήσεις οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το πανεπιστήμιο, το σούπερ μάρκετ. Ο Public Health England είπε ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά».
«Σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν νοικοκυριό. Άρα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί πως μεταφράζουμε τις μελέτες και πως μεταφράζουμε τα στοιχεία», συνέχισε.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε από μέρους του πως «καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία. Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε περιοχές».
Με πληροφορίες από Οpen/ Ant1