Διεθνή

Η διεμφυλική υπουργός, τα δάκρυα του Μπάιντεν και οι ύποπτοι εθνοφρουροί

ψ

Parallaxi
η-διεμφυλική-υπουργός-τα-δάκρυα-του-μπ-712321
Parallaxi

Ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε μια διεμφυλική καθηγήτρια παιδιατρικής για υφυπουργό Υγείας Iστορική απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ

Με δάκρυα στα μάτια αναχώρησε για την Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν

Με μια ιστορική απόφαση, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διορίσει μια διεμφυλική παιδίατρο, τη Ρέιτσελ Λεβίν, στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, παίρνοντας σαφέστατες αποστάσεις από τα μέτρα που είχε λάβει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, και τα οποία είχαν κριθεί μεροληπτικά.

Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος που στην ευχαριστήρια ομιλία του, τον Νοέμβριο, αναφέρθηκε στα διεμφυλικά άτομα. Σήμερα υπογράμμισε ότι έκανε την «ιστορική επιλογή» να διορίσει αναπληρώτρια υπουργό την Λεβίν, που σήμερα είναι διευθύντρια των υπηρεσιών Υγείας στην Πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η Λεβίν «θα φέρει τις ηγετικές ικανότητες και την κρίσιμη εμπειρία που χρειαζόμαστε για να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους εν μέσω της πανδημίας, ανεξαρτήτως της καταγωγής, της φυλής, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, της ταυτότητας του φύλου τους ή της αναπηρίας τους», πρόσθεσε.

Υπουργός Υγείας θα αναλάβει ο νυν γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Ξαβιέρ Μπεσέρα.

Η Λεβίν, η οποία είναι ψυχίατρος και καθηγήτρια πανεπιστημίου στον τομέα της παιδιατρικής, «πρόκειται να γίνει η πρώτη ομοσπονδιακή αξιωματούχος που είναι ανοιχτά διεμφυλική, ο διορισμός της οποίας θα εγκριθεί από τη Γερουσία», ανέφερε η ομάδα του Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί θα έχουν από αυτήν την εβδομάδα τον έλεγχο της Γερουσίας, του σώματος που εγκρίνει τους περισσότερους διορισμούς υπουργών.

Η ομάδα του Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Λεβίν έχει λάβει τρεις φορές μέχρι σήμερα την έγκριση της Γερουσίας της Πενσιλβάνιας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Παλαιότερα ήταν συνδιευθύντρια του παιδιατρικού τμήματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πεν Στέιτ Χέρσεϊ Μέντικαλ Σέντερ, υπεύθυνη για το εφηβικό τμήμα του.

Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν είχε κάνει μια άνευ προηγουμένου αναφορά στα διεμφυλικά άτομα. «Είμαι υπερήφανος για τον συνασπισμό που συγκροτήσαμε όλοι μαζί, τον μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο στην ιστορία. Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι και ανεξάρτητοι. Προοδευτικοί, μετριοπαθείς και συντηρητικοί. Νέοι και γέροι. Κάτοικοι των πόλεων, των προαστίων και της υπαίθρου. Γκέι, ετεροφυλόφιλοι και διεμφυλικοί. Λευκοί, Λατινοαμερικάνοι, Ασιάτες, Αμερινδοί» και Αφροαμερικανοί», είχε δηλώσει τότε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υιοθετήσει πολλά αμφιλεγόμενα μέτρα σε βάρος των διεμφυλικών. Ανατρέποντας μια εμβληματική απόφαση του Δημοκρατικού προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το 2017 την πρόθεσή του να απαγορεύσει στους διεμφυλικούς να υπηρετούν στον στρατό, επικαλούμενος «το τεράστιο ιατρικό κόστος» και τη «διαταραχή» που προκαλούν. Στις αρχές του 2018 το Πεντάγωνο ενέκρινε τελικά τη στρατολόγηση διεμφυλικών που δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου, ούτε έχουν σκοπό να το κάνουν, υπό τον όρο ότι θα υπηρετούν υπό το βιολογικό φύλο τους. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια όμως απέρριψαν αυτήν την πολιτική, κρίνοντάς την «παρόμοια» με την προηγούμενη. Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε τον Ιανουάριο του 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο που της έδωσε το δικαίωμα να μπλοκάρει τους υποψήφιους διεμφυλικούς στρατιώτες, εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Με βάση κάποιες εκτιμήσεις, 1.320-15.000 διεμφυλικοί υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε σύνολο 1,3 εκατομμυρίου ενεργών στρατιωτών.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε επίσης να αποκλείσει τους διεμφυλικούς από τους μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ισότητα στην εργασία. Θεωρούσε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος του 1964 που απαγόρευε τις διακρίσεις «λόγω φύλου» δεν αφορά τις σεξουαλικές μειονότητες αλλά μόνο τις διαφορές ανδρών/γυναικών. Τον Ιούνιο του 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάρισε την κατάσταση, κρίνοντας ότι ο νόμος αυτός προστατεύει και τα διεμφυλικά άτομα.

Η υποψήφια διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών διαβεβαιώνει ότι θα είναι “απολιτική” και θα τηρήσει “επιθετική στάση” απέναντι στην Κίνα Η επόμενη διευθύντρια των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα παραμείνει «απολιτική» και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες αυτές, που έμπαιναν συχνά στο στόχαστρο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία χρόνια.

Η Χέινς, την οποία επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να εποπτεύει και να συντονίζει τη δράση της CIA, της NSA και άλλων 15 υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με τους ερευνητές για να καθορίσουν αν οι ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου επηρεάστηκαν από κάποια ξένη χώρα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει «επιθετική» στάση απέναντι στην Κίνα.

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, η DNI πρέπει να επιμείνει στο γεγονός ότι σ’ αυτές (τις υπηρεσίες) η πολιτική δεν έχει καμία θέση», είπε η 51χρονη Χέινς στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας που θα εγκρίνει τον διορισμό της.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει στο FBI ώστε να ταυτοποιήσει και να εξουδετερώσει τις ακροδεξιές ομάδες που οργάνωσαν τα βίαια επεισόδια στο Κογκρέσο, η Χέινς υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιβάλλει όρια στις υπηρεσίες κατασκοπείας, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τους Αμερικανούς πολίτες. Οι υπηρεσίες πληροφοριών ωστόσο «θα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν (…) ερευνώντας κυρίως για πιθανές διασυνδέσεις αυτών των ανθρώπων στο εξωτερικό».

Στην ερώτηση ενός Γερουσιαστή αν η Ρωσία μπορεί να έπαιξε κάποιον ρόλο στην εισβολή στο Καπιτώλιο, η Χέινς απάντησε ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκε ότι η Μόσχα πραγματοποιούσε «εκστρατείες επιρροής» για να διχάσει και «να προωθήσει τον εξτρεμισμό».

Η Χέινς απέφυγε να χαρακτηρίσει «αντίπαλο» την Κίνα, είπε όμως ότι η χώρα αυτή έχει γίνει πιο επιθετική, σε σύγκριση με την εποχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. «Τάσσομαι υπέρ μιας επιθετικής στάσης για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε.

Μεταξύ άλλων, η Χέινς δεσμεύτηκε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, την οποία είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα παρουσιάζει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο την παραδοσιακή έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών για τις «απειλές στον κόσμο», την οποία κατάργησε ο Τραμπ το 2019.

Εμπειρογνώμων σε ιρανικά θέματα που κατηγορείται ότι δούλευε για την Τεχεράνη συνελήφθη κοντά στη Βοστώνη

Διακεκριμένος ειδικός σε θέματα του Ιράν συνελήφθη κοντά στη Βοστώνη, με την κατηγορία ότι έκρυψε πως ενεργούσε όχι ως ουδέτερος εμπειρογνώμονας, αλλά ως πράκτορας της ιρανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Λοτφολάχ Καβέχ Αφρασιαμπί συνελήφθη τη Δευτέρα στο σπίτι του στο Γουότερταουν, στη Μασαχουσέτη, και επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή της Βοστώνης, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

“Για περισσότερα από 10 χρόνια, ο Καβέχ Αφρασιαμπί παρουσιαζόταν στο Κογκρέσο, στους δημοσιογράφους και στο αμερικανικό κοινό ως ένας αντικειμενικός και ουδέτερος ειδικός για το Ιράν”, ενώ στην πραγματικότητα δούλευε για την ιρανική κυβέρνηση και την αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ και πληρωνόταν για να διαδίδει την προπαγάνδα τους”, δήλωσε ο Τζον Ντέμερς, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Το αμερικανικό υπουργείο επικαλείται συγκεκριμένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πολιτικού επιστήμονα στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία Ιουλίου 2020, στο οποίο ο Καβέχ Αφρασιαμπί ευχαριστεί το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι τα πολυάριθμα γραπτά και άρθρα του “δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την υποστήριξή (του)”.

Ο ιστότοπος του Καβέχ Αφρασιαμπί αναφέρει ότι δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, προσκλήθηκε από εξέχοντα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ και το Μπέρκλεϊ, και υπογράφει και συνυπογράφει πολλά βιβλία, κυρίως σε σχέση με τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για την οποία παρείχε συμβουλές κάποιο διάστημα στους Ιρανούς διαπραγματευτές.

Ο Αφρασιαμπί, κάτοχος διδακτορικού και άδειας νόμιμης διαμονής, το όνομα του οποίου επικαλούνταν συχνά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη γιατί δεν είχε δηλωθεί ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το υπουργείο της Δικαιοσύνης.

Ο εμπειρογνώμων κινδυνεύει, σε περίπτωση που καταδικαστεί, με ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

Νεαρός στρατιώτης συνελήφθη με την κατηγορία της τρομοκρατίας

Ένας Αμερικανός στρατιώτης συνελήφθη με την κατηγορία της τρομοκρατίας γιατί φέρεται ότι επιχείρησε να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να στήσει ενέδρα σε αμερικανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Κόουλ Τζέιμς Μπρίτζις, 20 ετών, κατηγορείται ότι «έδωσε στρατιωτικές συμβουλές» και καθοδήγησε άτομα, για τα οποία πίστευε ότι ήταν μέλη του ΙΚ, για το πώς να σκοτώσουν τους συναδέλφους του, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Ντέμερς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Μπρίτζις, ο οποίος εντάχθηκε στον στρατό το 2019, άρχισε να επικοινωνεί πέρσι διαδικτυακά με έναν πράκτορα του FBI, ο οποίος εμφανιζόταν ως υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. Μεταξύ άλλων, ο 20χρονος εξέφρασε και ο ίδιος την στήριξή του στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Συρία, παρείχε εκπαίδευση και καθοδήγηση σε υποτιθέμενους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης που σχεδίαζαν επιθέσεις, έδωσε συμβουλές για πιθανούς στόχους στην Νέα Υόρκη ενώ έστειλε και διαγράμματα που εικόνιζαν στρατιωτικές ασκήσεις.

Απομακρύνθηκαν 12 μέλη της Εθνοφρουράς ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, δεν είχαν όλοι εξ αυτών διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι είχαν απομακρυνθεί δύο μέλη της Εθνοφρουράς, έπειτα από έλεγχο του FBI για διασυνδέσεις μελών των υπηρεσιών ασφαλείας με εξτρεμιστικές ομάδες.

Κανείς από του δύο αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συμπεράσματα του ελέγχου και παραμένει αδιευκρίνιστο ποια ήταν η πληροφορία που οδήγησε στην απόσυρση των δύο Εθνοφρουρών.

Την Κυριακή, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ είπε ότι το FBI βοηθά τον στρατό στον έλεγχο περισσότερων από 25.000 μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσιγκτον για να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου.

Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το FBI εξετάζει επίσης αν κάποιος από τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνοφρουρά στη Βιρτζίνια ανακοίνωσε ότι κατηγορείται για συμμετοχή στις βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο ο δεκανέας στην τοπική Εθνοφρουρά, Τζέικομπ Φράκερ, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ καλεί τους Αμερικανούς «να προσευχηθούν» για την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους Αμερικανούς «να προσευχηθούν» για την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, υπερηφανεύτηκε επειδή «ένωσε» τον κόσμο απέναντι στην Κίνα και δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα.

«Ενεργοποιήσαμε εκ νέου τις συμμαχίες μας και ενώσαμε τα έθνη του κόσμου για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, όπως ποτέ στο παρελθόν», είπε.

«Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος επειδή ήμουν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε έναν καινούριο πόλεμο», πρόσθεσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα