Διεθνή

«Η χερσαία επιχείρηση στη νότια Γάζα ξεκίνησε», λέει το Ισραήλ

Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Parallaxi
η-χερσαία-επιχείρηση-στη-νότια-γάζα-ξ-1071450
Parallaxi

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επιχειρούν εναντίον της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

“Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) συνεχίζουν να επεκτείνουν τη χερσαία επιχείρησή τους κατά των κέντρων της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

“Οι δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες με τρομοκράτες και τους σκοτώνουν”, δήλωσε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν “σκληρά” στη νότια Γάζα, δηλώνει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

Οαρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ο στρατός αρχίζει να επιχειρεί στη νότια Γάζα, ενώ οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Μιλώντας στις ισραηλινές δυνάμεις της Μεραρχίας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, ο Χαλέβι υπογράμμισε: «χθες, σήμερα, σκοτώσαμε διοικητές τάγματος [της Χαμάς], διοικητές λόχων και πολλούς στρατιώτες. Και χθες το πρωί ξεκινήσαμε την ίδια κίνηση στα νότια της Λωρίδας της Γάζας».

«Δεν θα είναι λιγότερο ισχυρή από [τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα], δεν θα έχει λιγότερα αποτελέσματα», διεμήνυσε. «Οι διοικητές της Χαμάς θα συναντήσουν τους IDF παντού».

«Έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε με τον πιο διεξοδικό τρόπο, και όπως το κάναμε με δύναμη και διεξοδικά στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, και επίσης συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα επιτεύγματά μας στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε από πλευράς του ότι ο στρατός επεκτείνει την χερσαία επίθεση σε «όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας». «Οπουδήποτε επιχειρεί η Χαμάς, θα φτάσουν οι IDF» ξεκαθάρισε.

Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα ανέφερε και ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην περιοχή Σταύρος Ιωαννίδης. Η Χαμάς ισχυρίστηκε επίσης ότι συγκρούστηκε με στρατεύματα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ζήτησε την εκκένωση περιοχών του Χαν Γιούνις στο νότο, μέσα από συγκεκριμένες ασφαλείς περιοχές, οι οποίες αποτυπώνονται σε χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα. Bίντεο δείχνει τις συνέπειες στο Χαν Γιουνίς μετά από σφοδρό σφυροκόπημα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντοπίσει 800 φρεάτια που οδηγούν στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς με σήραγγες και καταφύγια από τις 27 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και έχουν καταστρέψει περισσότερα από τα μισά από αυτά, ανακοίνωσε νωρίτερα ο στρατός.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση έλεγε πριν από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που μετράει ήδη οκτώ εβδομάδες, ότι έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα με σήραγγες -ένα δίκτυο που σε έκταση συγκρίνεται με το σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης- για προστασία και για χρήση ως επιχειρησιακή της βάση.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αγκάλιασε 14χρονη που γλίτωσε από τη Χαμάς

«Είμαι μεγάλος φίλος του εβραϊκού λαού και του Ισραήλ», δήλωσε εμφατικά ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αγκαλιάζοντας τρυφερά μια 14χρονη Ισραηλινή που κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια της Χαμάς.

Ο «σκληρός» της «μεγάλης οθόνης» συνάντησε το απόγευμα της Παρασκευής στο γραφείο του στο Λος Άντζελες συγγενείς τριών ανθρώπων που είχαν απαχθεί από την Χαμάς, όμως εμφανώς «λύγισε» ακούγοντας όσα πέρασε η 14χρονη Έλα Σάνι που ξέφυγε από τα χέρια της Χαμάς, η οποία όμως δολοφόνησε τον πατέρα της.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούσει ο κόσμος αυτές τις ιστορίες», είπε ο Σβαρτσενέγκερ στο περιοδικό PEOPLE. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα εξαφανίσει σιγά σιγά αυτό το μίσος. Επειδή μια τεράστια ζημιά γίνεται μέσω του μίσους, χάνεται τεράστιος αριθμός ζωών».

«Δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ με κάτι τέτοιο», παραδέχθηκε ο Σβαρτσενέγκερ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ανεκτικότητας του Ισραήλ. «Θέλω να είμαι πάντα εκεί για τον εβραϊκό λαό και για το Ισραήλ».

«Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αισθάνομαι προσωπικά ότι πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά» πρόσθεσε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.

«Στις 7 Οκτωβρίου ξύπνησα ακούγοντας φωνές όπως «Αλλάχου Άκμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), πυροβολισμούς και εκρήξεις», είπε η Σάνι. Κρύφτηκε, είπε, σ’ ένα καταφύγιο στο κιμπούτς της με τη μητέρα της και τον μικρότερο αδερφό της.

Η Έλα καθόταν επί ώρες στο σκοτάδι καθώς η Χαμάς είχε διακόψει την ηλεκτροδότηση στη περιοχή. Κατάφερε όμως να κρατήσει επαφή με άλλους έφηβους φίλους της μέσω του WhatsApp.

«Συνήθως χρησιμοποιούμε αυτήν την ομάδα για να συζητήσουμε ανόητα πράγματα, όπως τι ώρα είναι το δείπνο ή τι ώρα έρχεται το λεωφορείο. Αλλά εκείνη η μέρα, ήταν διαφορετική. Στις 7 Οκτωβρίου, τα παιδιά και οι έφηβοι έγραφαν μόνο μηνύματα ζητώντας βοήθεια».

Μετά από ώρες στο καταφύγιο, «οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις» (IDF) έβγαλαν την Έλα και τους άλλους που κρύβονταν εκεί, ανάμεσά τους και επτά παιδιά.

Οι στρατιώτες την πήγαν σε ένα κοντινό σπίτι. Στη συνέχεια είπαν στους μεγάλους ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά γι’ αυτά που θα αντίκριζαν.

Όμως δεν υπήρχε τρόπος να προετοιμαστούν για τη φρίκη που τους περίμενε.

«Το σαλόνι, το πάτωμα, τα πάντα στο σπίτι ήταν μέσα στο αίμα, υπήρχαν διάσπαρτα παντού ανθρώπινα μέλη», είπε η Σάνι και πρόσθεσε: «Ήταν δύσκολο να καταλάβω τι έβλεπα, αλλά μόλις συνειδητοποίησα αυτά που είχα απέναντί μου, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να καλύψω τα μάτια του μικρού μου αδερφού».

Μόνο όταν ανέβηκε στο λεωφορείο που θα την πήγαινε στο Τελ Αβίβ, η Σάνι επέτρεψε στον εαυτό της να κλάψει.

«Ένα οκτάχρονο αγόρι, φίλος του μικρού μου αδερφού, ήρθε μαζί μας χωρίς να φορά τίποτα άλλο παρά το εσώρουχό του κι ένα πουκάμισο, είχε αίμα στο πρόσωπό του και τα γυαλιά του, όπως μας είπε, τα είχε χάσει».

Λίγες ημέρες αργότερα, η Σάνι έμαθε ότι ο πατέρας της είχε δολοφονηθεί από τρομοκράτες της Χαμάς. Ο 16χρονος ξάδερφός της Αμίτ παραμένει στα χέρια της σουνιτικής οργάνωσης.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα