Αχτίδα ελπίδας για τη Γάζα

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Parallaxi
αχτίδα-ελπίδας-για-τη-γάζα-1171294
Parallaxi

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα που ξεκίνησε οκτώ μήνες πριν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός, αν και τα ερωτήματα για την εφαρμογή του παραμένουν.

Η Χαμάς λέει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή των όρων του ψηφίσματος «που συνάδουν με τα αιτήματα του λαού και της αντίστασής μας».

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι η χώρα της «δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Χαμάς».

Το σχέδιο για εκεχειρία συζητά ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με σκοπό να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του οποίου τάχθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις το πρωί στο Τελ Αβίβ με τον Μπένι Γκαντς, που παραιτήθηκε προ ημερών από την κυβέρνηση πολέμου, κατόπιν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, προτού μεταβεί στην Ιορδανία.

Επειτα από τον σταθμό του στην Αίγυπτο, όπου κάλεσε τις χώρες της περιοχής ν’ «ασκήσουν πίεση στη Χαμάς» για να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός, ο κ. Μπλίνκεν είχε συνομιλίες χθες με τον κ. Νετανιάχου για περίπου δυο ώρες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο και για τη Γάζα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «η πρόταση πάνω στο τραπέζι θ’ ανοίξει τον δρόμο προς την ηρεμία κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ» με τον Λίβανο και την εντατικοποίηση της προσπάθειας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ «με χώρες της περιοχής», ανέφερε δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπάιντεν καλεί τη Χαμάς να αποδείξει ότι θέλει την κατάπαυση

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς ν’ αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μετά την υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Δευτέρα.

«Η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία ν’ αποδείξουν ότι το εννοούν», έγραψε στο X.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λίγο μετά την έγκρισή του, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μεσολαβητές για την εφαρμογή του.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρότεινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά βασικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ισραηλινού πρωθυπουργού, με δημόσιες δηλώσεις τους έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή τους στη συμφωνία.

Παιδιά τα περισσότερα θύματα ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι παιδιά, και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα στην πόλη της Γάζας, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το διαμέρισμα, που βρίσκεται στη γειτονιά Daraj, στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανήκε στην οικογένεια Ashour.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τους θανάτους τεσσάρων Παλαιστινίων, σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Ο ένας από τους τέσσερις νεκρούς φέρεται να είχε επιτεθεί μερικές ώρες νωρίτερα σε αυθαίρετο οικισμό, στον Σντε Εφράιμ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας.

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού αναπτύχθηκαν στο Κφαρ Νιάμα για «να συλλάβουν έναν από τους τρομοκράτες που διέπραξαν επίθεση εναντίον Εβραίων και πυρπόλησαν λυόμενη κατοικία στο αγρόκτημα Σντε Εφράιμ», ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία.

Οταν «έφθασαν οι δυνάμεις της τάξης στην τοποθεσία όπου κρύβονταν οι ύποπτοι, ο τρομοκράτης (σ.σ. που φερόταν να επιτέθηκε στο Σντε Εφράιμ) και άλλοι τρεις προσπάθησαν να διαφύγουν με όχημα κι αποπειράθηκαν να χτυπήσουν αστυνομικούς που επιχειρούσαν στην περιοχή.

»Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες», πρόσθεσε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας ακόμη πως κατασχέθηκαν «εκρηκτικά» και αυτόματο όπλο.

Οι IDF λένε ότι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα

Τέσσερις στρατιώτες της Ταξιαρχίας Γκιβάτι σκοτώθηκαν σε μάχη στα νότια της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατός κατονόμασε ως νεκρούς στρατιώτες τον Ταλ Ψεμπίλσκι Σάουλοφ, 24 ετών από την Γκεντέρα, τον Εϊτάν Κάρλμπρουν, 20 ετών από το Μόντι’ιν, τον Άλμογκ Σαλόμ, 19 ετών από το κιμπούτς Χαμάντια και τον Γιαΐρ Λεβίν, 19 ετών από το Γκιβάτ Χαρέλ.

Πηγές: ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα