Διεθνή

Αίγυπτος: Αύριο η σύνοδος κορυφής του Καΐρου για την ειρήνη

Ποιοι θα συμμετέχουν – Έκκληση Γκουτέρες να ανοίξει πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Parallaxi
αίγυπτος-αύριο-η-σύνοδος-κορυφής-του-κ-570298
Parallaxi

Στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων:

– Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με πηγή του Ρόιτερς.

– Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή στην κυπριακή προεδρία.

– Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο ANSA και το Ρόιτερς.

– Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ωστόσο το Ρόιτερς επισημαίνει επικαλούμενο διπλωματικές πηγές πως εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει στη σύνοδο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

– Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, σύμφωνα με το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

– Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος ενδέχεται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο αυτή και παρέπεμψε την ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

  • Αίγυπτος: Κοντά στη Ράφα ο Αντ. Γκουτέρες – Έκκληση να ανοίξει το πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, επιβεβαιώνοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. H προστασία των αμάχων είναι επίσης απαραίτητη και οποιαδήποτε επίθεση σε νοσοκομείο, σχολείο ή εγκαταστάσεις του ΟΗΕ απαγορεύονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωνε λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός απεσταλμένος Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον Γκουτέρες για να διαπραγματευθούν με τις αιγυπτιακές αρχές τις λεπτομέρειες για την παράδοση της βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα