Ακροδεξιοί και φιλορώσοι καλπάζουν στις δημοσκοπήσεις της ανατολικής Γερμανίας

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι σε δύο ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, τη Σαξονία και τη Θουριγγία

Parallaxi
ακροδεξιοί-και-φιλορώσοι-καλπάζουν-σ-821247
Parallaxi

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι σε δύο ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, τη Σαξονία και τη Θουριγγία. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τότε η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δεν αναμένεται απλώς να σημειώσει σημαντικά κέρδη, αλλά και να κερδίσει κάποια από τις εκλογικές μάχες. Χαμόγελα όμως θα υπάρξουν και στη Μόσχα, καθώς τόσο τo AfD, όσο και η νεοσυσταθείσα πολιτική συμμαχία BSW, που αναμένεται επίσης να ενισχυθεί σημαντικά, χαρακτηρίζονται ως φιλορωσικά και τάσσονται κατά της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Η πίεση και η κρίση στον ομοσπονδιακό κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς αναμένεται να ενταθεί για την οικονομία, το μεταναστευτικό αλλά και την υποστήριξη της Ουκρανίας, βυθίζοντας περαιτέρω σε πολιτική κρίση την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εμφανίζεται αρκετά ενισχυμένη στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία, ωστόσο θεωρείται απίθανο, ακόμη κι αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, να καταφέρει να σχηματίσει πολιτειακή κυβέρνηση, καθώς δεν θα έχει την πλειοψηφία και τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία. Όμως θα είναι η πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα ακροδεξιό κόμμα θα έχει τις περισσότερες έδρες σε κάποιο κοινοβούλιο στη Γερμανία.

Στη Θουριγγία το AfD συγκεντρώνει 30% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σχεδόν 10 μονάδες μπροστά από Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) αναμένεται να υποστούν μια ακόμη εκλογική συντριβή. Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι κινδυνεύουν ακόμη και να μη συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 5% και να μείνουν εκτός τοπικών κοινοβουλίων. Στη Σαξονία το ποσοστό του AfD εκτιμάται σε περίπου 30% με 32%.

Η δε νεοσυσταθείσα ακροαριστερή συμμαχία της Σάχρα Βάγκενκνεχτ (BSW) αναμένεται να έρθει τρίτη και στα δύο κρατίδια, με 20% και 15% αντίστοιχα στη Θουριγγία και στη Σαξονία. Πρόκειται για μια πολιτική συμμαχία που συνδυάζει τον κοινωνικό συντηρητισμό με την ακροαριστερή οικονομία και εκτός των άλλων αντιτίθεται και στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία. Τόσο το AfD, όσο και η BSW επιδιώκουν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα.

«Στόχος μας είναι να τερματίσουμε ένα αποτυχημένο κράτος και να ανακτήσουμε τον έλεγχο», τόνισε η συναρχηγός του AfD Άλις Βάιντελ σε προεκλογική συγκέντρωση στη Δρέσδη την Τετάρτη. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας βιώσιμης αλλαγής στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου», τόνισε.

« Όλα έχουν πάει στραβά με τα καθεστωτικά κόμματα: χρειαζόμαστε μια νέα κατεύθυνση», δήλωσε ο Τόμας Λέσερ, του BSW σε εκδήλωση στη Θουριγγία. «Δεν χαίρομαι όταν γίνεται ισχυρό ένα κόμμα στο οποίο υπάρχουν ακροδεξιοί και Ναζί», τόνισε η ηγέτης του κόμματος Σάχρα Βάγκενκνεχτ, αναφερόμενη στην άνοδο του AfD. «Ποιος όμως ευθύνεται για το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας ψηφίζουν ένα τέτοιο κόμμα από θυμό και απόγνωση; Είναι οι πολιτικοί που κυβερνούν εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα