Αλγόριθμος προειδοποιεί για τα αρνητικά συναισθήματα των γουρουνιών

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανέπτυξαν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης έναν αλγόριθμο ικανό να ερμηνεύει τη «γλώσσα» των χοίρων

Parallaxi
αλγόριθμος-προειδοποιεί-για-τα-αρνητ-508595
Parallaxi

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανέπτυξαν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης έναν αλγόριθμο ικανό να ερμηνεύει τη «γλώσσα» των χοίρων, με σκοπό να δημιουργήσουν ένα εργαλείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν την ευημερία των ζώων τους.

Ο αλγόριθμος θα μπορούσε να προειδοποιεί τους χοιροτρόφους για τα αρνητικά συναισθήματα των γουρουνιών τους, ώστε να φροντίζουν για την ψυχοσωματική κατάστασή τους, εξήγησε η Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ, συμπεριφορική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι επιστήμονες, από πανεπιστήμια της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Τσεχίας, χρησιμοποίησαν χιλιάδες ηχογραφημένους ήχους γουρουνιών σε διάφορες περιστάσεις –όπως στο παιχνίδι τους, όταν ανταγωνίζονταν για το φαγητό ή όταν ήταν απομονωμένα– για να εξακριβώσουν αν οι γρυλισμοί, τα σκουξίματα και τα στριγκλίσματα αποκαλύπτουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μολονότι πολλοί αγρότες γνωρίζουν ήδη καλά πώς να φροντίσουν τα γουρούνια τους, παρακολουθώντας τα στο χοιροστάσιο, τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα μετρούν κυρίως τη σωματική υγεία των ζώων, είπε η Μάντελ-Μπρίφερ. «Τα συναισθήματα των ζώων παίζουν κεντρικό ρόλο στην ευημερία τους, αλλά δεν τα μετράμε και πολύ στα αγροκτήματα», πρόσθεσε.

Ο αλγόριθμος δείχνει ότι τα γουρούνια που ζουν στο ύπαιθρο, σε βιολογικές φάρμες ή ελευθέρας βοσκής, εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να περιπλανιούνται και να κυλιούνται στη λάσπη, έβγαζαν λιγότερους ήχους στρες σε σχέση με όσα εκτρέφονταν με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή, αφού αναπτυχθεί πλήρως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη σήμανση των αγροκτημάτων, βοηθώντας έτσι τους καταναλωτές να κάνουν τις επιλογές τους.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε το εργαλείο εν λειτουργία, οι αγρότες θα μπορούν να έχουν μια εφαρμογή στο κινητό τους που θα μεταφράζει τι λένε τα γουρούνια όσον αφορά τα συναισθήματά τους», είπε η Μάντελ-Μπρίφερ.

Τα κοφτά γρυλίσματα συνήθως υποδηλώνουν θετικά συναισθήματα ενώ τα μεγαλύτερης διάρκειας συχνά εκφράζουν δυσφορία, όπως όταν τα γουρούνια αλληλοσπρώχνονται για να περάσουν από κάπου. Οι τσιρίδες υψηλής συχνότητες συνήθως εκφράζουν άγχος, για παράδειγμα, όταν τα ζώα πονούν, τσακώνονται ή χωρίζονται το ένα από το άλλο. Με τα ευρήματα αυτά οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αλγόριθμο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη πραγματικά μας βοηθά να επεξεργαστούμε τον τεράστιο όγκο των ήχων που λαμβάνουμε αλλά και να τους κατατάξουμε αυτόματα», κατέληξε η Μάντελ-Μπρίφερ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα