Ομοβροντία πληγμάτων του Ισραήλ στη Βηρυτό – Με πυραύλους ακριβείας απάντησε η Χεζμπολάχ

Χτυπήματα και στη Δαμασκό

Parallaxi
ομοβροντία-πληγμάτων-του-ισραήλ-στη-β-1195790
Parallaxi

Μια ακόμα δύσκολη νύχτα στη Βηρυτό με σαρωτικούς βομβαρδισμούς. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν 17 ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, με έξι κτίρια να ισοπεδώνονται και τα εκκενωμένα γραφεία ενός ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ να πλήττονται την Τετάρτη, αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς η χώρα άρχισε να γιορτάζει τη γιορτή Σιμχάτ Τορά.

Πλάνα του AFPTV έδειξαν μια τεράστια έκρηξη που ακολουθήθηκε από μικρότερες εκρήξεις στα νότια προάστια μετά από προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για εκκένωση της περιοχής, όπου η Χεζμπολάχ ασκεί επιρροή, αναφέρει δημοσίευμα των Τimes of Israel.

Δεν υπήρξε προειδοποίηση για το χτύπημα που έπληξε τη συνοικία Jnah στη νότια Βηρυτό και είχε ως στόχο ένα γραφείο που το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Mayadeen δήλωσε ότι εκκένωσε.

Από το χτύπημα σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα πέντε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Το γραφείο χτυπήθηκε από δύο ρουκέτες και «καταστράφηκε ολοσχερώς» από το χτύπημα, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά στο εσωτερικό του, ανέφερε το NNA (Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου)

Το γραφείο του Al-Mayadeen βρίσκεται κοντά στις πρώην εγκαταστάσεις της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό και κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του λιβανέζικου στρατού.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε νωρίτερα την Τετάρτη πλήγματα στην αρχαία παραθαλάσσια πόλη της Τύρου, τα οποία σύμφωνα με το NNA προκάλεσαν «μαζικές καταστροφές και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, υποδομές, κτίρια, καταστήματα και αυτοκίνητα».

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πλήγματα στην Τύρο, ενώ πλάνα του AFP έδειχναν ολόκληρες γειτονιές θαμμένες κάτω από ερείπια.

«Ολόκληρη η πόλη έτρεμε», δήλωσε στο AFP η Ράνα, κάτοικος που ζήτησε να χρησιμοποιήσει μόνο το μικρό της όνομα για λόγους ασφαλείας, αφού κατέφυγε στην παραλία μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού να εκκενωθεί το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Τύρου το πρωί.

Τα πλήγματα των IDF είχαν στόχο «συγκροτήματα διοίκησης και ελέγχου διαφόρων μονάδων της Χεζμπολάχ».

Η UNESCO δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Τύρου» χρησιμοποιώντας εργαλεία τηλεπισκόπησης και δορυφορικές εικόνες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ αποκάλυψε ένα σχέδιο της Χεζμπολάχ για επίθεση μέσω υπόγειων σηράγγων με τζιπ και πυραύλους, λέγοντας στους γαλλικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς CNews και Europe 1 ότι αν το σχέδιο είχε πετύχει, μια τέτοια επίθεση θα ήταν πιο επιζήμια από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 135 βλήματα στο Ισραήλ σε μία μόνο ημέρα, λέει ο ισραηλινός στρατός

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 135 βλήματα στο Ισραήλ από τον Λίβανο την Τετάρτη, μέχρι τις 11 το βράδυ τοπική ώρα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση δήλωσε ότι στόχευσε μια στρατιωτική κατασκευαστική εταιρεία στα προάστια του Τελ Αβίβ με «κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας», οι οποίοι έπληξαν «τους στόχους τους με ακρίβεια».

Σε ανακοίνωσή τους, ο IDF ανέφερε ότι μετά από σειρήνες που ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ γύρω στις 8:33 μ.μ. τοπική ώρα, αναχαιτίστηκαν δύο βλήματα. Το ένα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή και το άλλο «αναγνωρίστηκε ότι έπεσε στην περιοχή».

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν σε όλο το κεντρικό και βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, καθυστερώντας την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως τρία μέλη του σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον νότο Τρία μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αξιωματικός, σε ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης τραυματιών έξω από το χωριό Γιατέρ του νοτίου Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το λιβανικό γενικό επιτελείο σήμερα.

Ένας στρατιώτης νεκρός και 7 τραυματίες στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Συρία

Το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε νωρίς το πρωί ότι «πολυκατοικία» έγινε στόχος βομβαρδισμού του Ισραήλ στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού, ενώ επλήγη επίσης στρατιωτική θέση κοντά στη Χομς (δυτικά), όπου, κατά την ίδια πηγή, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι επτά τραυματίστηκαν.

«Περί τις 03:40 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από (τον εναέριο χώρο) του κατεχόμενου συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν και από τον βόρειο Λίβανο, στοχοποιώντας δυο τοποθεσίες στη συνοικία Καφρ Σούσα στη Δαμασκό και στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στη Χομς», δήλωσε πηγή του SANA στον συριακό στρατό.

«Ένας στρατιώτης» σκοτώθηκε και «άλλοι επτά τραυματίστηκαν», πρόσθεσε η πηγή, κάνοντας ακόμη λόγο για «υλικές ζημιές».

Η επαρχία Χομς γειτονεύει με τον Λίβανο, όπου το Ισραήλ εντατικοποίησε από την 23η Σεπτεμβρίου τους βομβαρδισμούς του εναντίον της Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται, όπως κι η Συρία, από το Ιράν.

Το SANA δεν έκανε λόγο για θύματα στη Δαμασκό· η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα, έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες».

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τον αέρα, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, πάνω απ’ όλα τη Χεζμπολά, καθώς και στοιχεία του συριακού στρατού και ιρανούς «συμβούλους».

Οι ισραηλινές αρχές σπανίως σχολιάζουν τους βομβαρδισμούς αυτούς κατά περίπτωση, πάντως διαμηνύουν συχνά πως δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να επεκτείνει την παρουσία του στη συριακή επικράτεια.

Αφότου ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώθηκε στον Λίβανο στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν περαιτέρω.

Πηγές: Τimes of Israel, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα