Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στη Γάζα – Στον πλευρό της Χαμάς και η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ

Όλες οι εξελίξεις από τη 5η μέρα του πολέμου που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή

Parallaxi
άλλη-μια-εφιαλτική-νύχτα-στη-γάζα-στο-1068666
Parallaxi

Σε πλήρη εξέλιξη, για πέμπτη ημέρα, βρίσκεται η σοβαρότερη και μακράν πιο πολύνεκρη κλιμάκωση των τελευταίων χρόνων στη Μέση Ανατολή. Από τρία μέτωπα, Γάζα, Λίβανο και Συρία, βάλλεται το Ισραήλ, που απαντά με από αέρος σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει δυνάμεις για πιθανή χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο πυκνοκατοικημένος παλαιστινιακός θύλακος παραμένει υπό πλήρη πολιορκία από στεριά, θάλασσα και αέρα, με τους εσωτερικά εκτοπισμένους να ξεπερνούν τους 260.000.

Μαχητές της Χεζμπολάχ φέρεται να μπήκαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ομάδα μαχητών της Χεζμπολάχ, την Τετάρτη (11/10), πέρασε τα σύνορα και εισήλθε στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Σύμβουλος Νετανιάχου: «Έτοιμο για πόλεμο σε δύο μέτωπα το Ισραήλ»

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, εάν μια λιβανέζικη μαχητική ομάδα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα.

Ήδη, η Χεζμπολάχ έχει παραδεχτεί ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και, την τελευταία ώρα, οι πολίτες στα βόρεια της χώρας καλούνται να καλυφθούν λόγω της εισόδου «εχθρικών αεροσκαφών» από τον Λίβανο.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο Sky News ότι «ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό» ότι η Χεζμπολάχ θα «κλιμακώσει την κατάσταση».

«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη (11/10).

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων».

Αίγυπτος: «Συζητείται εξάωρη παύση του πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους»

Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι «υπό τις οδηγίες του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, η αιγυπτιακή κυβέρνηση διεξάγει εντατικές επαφές και συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, για την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας, ώστε να μπορέσει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, φάρμακα και τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας».

«Μέσω του χερσαίου συνοριακού περάσματος της Ράφα, η Αίγυπτος συνεχίζει, επίσης, τις επαφές όλο το 24ωρο με τη Χαμάς και το Ισραήλ για τον σκοπό αυτό. Έχουν περάσει πέντε ημέρες από τον πόλεμο, καθώς δημιουργεί συνθήκες που αυξάνουν τον πόνο των αμάχων», δήλωσε η πηγή ασφαλείας.

Ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες, δήλωσε στο BBC ότι συζητείται με τα ενδιαφερόμενα μέρη μια πιθανή παύση έξι ωρών για να επιτραπεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος.

Ισραήλ: Δίνει όπλα σε όλους τους πολίτες που ζουν κοντά στη Γάζα

Κάθε άτομο στη Σντερότ, σε μια πόλη του νότιου Ισραήλ που απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορεί να φέρει όπλα, όπως δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ο υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας.

«Όλοι οι πολίτες της Σντερότ θα επιτρέπεται να φέρουν όπλο ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπολύει η Χαμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Sky News.

Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται»

Μιλώντας, την Τετάρτη (11/10), σε δημοσιογράφους την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ – σήμερα, αύριο και κάθε μέρα”.

«Στεκόμαστε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας και έχουμε δει τις σχεδόν απερίγραπτες πράξεις που δημιούργησε η Χαμάς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας – σύμφωνα με το BBC – ότι η κατάσταση είναι «απλά σπαρακτική».

Ακόμα, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν φτάσει στο Ισραήλ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Ισραήλ «ό,τι χρειάζεται».

Όσον αφορά στους Αμερικανούς υπηκόους που εξακολουθούν να αγνοούνται, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι θα προσδιοριστεί το πού βρίσκονται και αν αποδειχθεί ότι έχουν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς, θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

Για «σφαγή» κατηγόρησε το Ισραήλ ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), πως ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς ήταν μια δυσανάλογη απάντηση που ισοδυναμεί με «σφαγή».

Με την Άγκυρα να προσφέρεται να μεσολαβήσει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και άλλους. Ωστόσο, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Τουρκία δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια διαμεσολάβηση.

Πάντως, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος AK στην Εθνοσυνέλευση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «ακόμα και ο πόλεμος έχει μια ηθική», αλλά η έξαρση που σημειώνεται από το Σαββατοκύριακο (07-08/10), «την παραβίασε πολύ σοβαρά».

Εκκλήσεις από Κίνα και Βραζιλία για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

Ο Κινέζος απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμάλ Τζαντού, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Κίνα ήταν «βαθιά λυπημένη από την εντατικοποίηση της τρέχουσας σύγκρουσης» και «πολύ ανήσυχη για τη σοβαρή επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Παλαιστίνη», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κορυφαίες προτεραιότητες είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η προστασία των αμάχων», επισημαίνεται, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν, την Τετάρτη (11/10), στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απηύθυνε έκκληση, την Τετάρτη (11/10), για την προστασία των παιδιών που έχουν παγιδευτεί στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. «Μια διεθνής ανθρωπιστική παρέμβαση είναι επείγουσα. Μια κατάπαυση του πυρός για την υπεράσπιση των παιδιών τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Παλαιστίνη είναι επείγουσα» δήλωσε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο X.

«Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να είναι όμηροι, οπουδήποτε στον κόσμο», είπε ο Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και πρόσθεσε: «Η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει τα παιδιά από το Ισραήλ, που έχουν αφαιρεθεί από τις οικογένειές τους. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς ώστε τα παιδιά από την Παλαιστίνη και οι μητέρες τους να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο. Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο ανθρωπιάς στην τρέλα του πολέμου».

Στους 1.100 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 1.100 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 326 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο (07/10), όπως δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.339, σύμφωνα με τον Guardian. Μια προηγούμενη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το πρωί της Τετάρτης (11/10), έκανε λόγο για 1.055 νεκρούς Παλαιστίνιους και 5.184 τραυματίες.

Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 189 Ισραηλινοί στρατιώτες

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι από τους τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ έπειτα από επιθέσεις της Χαμάς αυτό το Σαββατοκύριακο (07-08/10), τουλάχιστον 189 ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), σύμφωνα με το CNN.

Στόλτενμπεργκ: «Περιμένω η απάντηση του Ισραήλ να είναι ανάλογη των επιθέσεων της Χαμάς»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι επιθέσεων, αναμένει ότι η απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, που έγινε το Σαββατοκύριακο (07-08/10), θα είναι ανάλογη.

«Περιμένω ότι φυσικά, όταν δούμε τις απαντήσεις του Ισραήλ, θα είναι ανάλογες και είναι σημαντικό καθώς συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την απώλεια αθώων αμάχων» δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται η Haaretz.

Γκουτέρες: «Ανησυχώ για τις αναφερόμενες επιθέσεις από τον νότιο Λίβανο»

O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε, την Τετάρτη (11/10), ότι πρέπει να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης στο Ισραήλ και ότι ανησυχεί για τις αναφερόμενες επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Μάλιστα, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε: «Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη, και σε όσους έχουν επιρροή πάνω σε αυτά τα μέρη, να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και διάχυση», σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται η Haaretz.

Προς απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Ισραήλ

Αναμενόμενο είναι το Ισραήλ να ανακοινώσει γενική απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα για λόγους ασφαλείας, λόγω του πολέμου που μαίνεται με την παλαιστινιακή Χαμάς.

Την ίδια ώρα, η British Airways του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε, την Τετάρτη (11/10), ότι ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ.

Ένα αεροσκάφος της εταιρείας που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ, επέστρεψε τελικά στο αεροδρόμιο του Χίθροου. «Η ασφάλεια είναι πάντα η ύψιστη προτεραιότητά μας και, αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση, διακόπτουμε τις πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ» ανέφερε η British Airways σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ φέρνει συναίνεση και στρατιωτική πείρα

Μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σχηματίστηκε στο Ισραήλ την Τετάρτη (11/10), με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς, να συμμετέχει στην υπάρχουσα κυβέρνηση για να διαχειριστεί τον πόλεμο.

Σύμφωνα με το BBC, συγκροτήθηκε ένα νέο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο – θα περιλαμβάνει τον Μπένι Γκαντς, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Αυτό θα δώσει ευρύτερη εθνική συναίνεση στη στρατιωτική δράση. Φέρνει, επίσης, στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δύο φωνές που είναι ειδικοί στη στρατιωτική στρατηγική, καθώς τόσο ο Μπένι Γκαντς όσο και ο Γκάντι Αϊζενκότ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής, είναι πρώην αρχηγοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Επίσης, είναι μια ένδειξη για το πώς έχει αλλάξει η χώρα από αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις.

Η νέα κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σχηματίζεται σε μια εποχή που υπάρχει βαθύς πολιτικός διχασμός στο Ισραήλ, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ διχάζει τη γαλλική αριστερά

Ο γαλλικός λαός που έχει ζήσει στη σάρκα του οδυνηρές στιγμές από τρομοκρατικές επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν, παρακολουθεί με ανησυχία την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ατέρμονες οι λογομαχίες. Είναι σωστή η έκφραση τρομοκρατική επίθεση; Είναι ή δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς; Μπροστά σε μια γενικευμένη συναίνεση για τη χρήση του όρου από ΜΜΕ και κυβέρνηση, αντιστέκονται πεισματικά οι ανυπότακτοι του Μελανσόν που ανήκουν στη λαϊκή ριζοσπαστική Ένωση της Αριστεράς, γνωστή ως ΝUPES. Αρνούνται να μιλήσουν για τρομοκρατία. Μιλούν «για εγκλήματα πολέμου», όπως ακριβώς οι βομβαρδισμοί αμάχων Παλαιστινίων από τον στρατό του Ισραήλ» υπογραμμίζουν.

Πιέσεις στους Σοσιαλιστές

Χωρίς όμως να πείθουν τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης της Αριστεράς. Όπως για παράδειγμα τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ που μιλάει για πολιτικό λάθος των ανυπότακτων και της Ένωσης.

«Το πολιτικό λάθος είναι ότι δεν αναγνωρίσαμε από την αρχή ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση και αφήσαμε να θεωρηθεί ότι η Χαμάς εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό και ότι ήταν μια πράξη πολέμου. Όχι ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που έπρεπε να καταδικαστεί αυστηρά και ξεκάθαρα», δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ που δέχεται έντονες πιέσεις να εγκαταλείψουν οι Σοσιαλιστές την NUPES.

Πηγή: dw.com

Πηγές: Kathimerini, ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα