Άλλη μια νύχτα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα στην Λωρίδα της Γάζας

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
άλλη-μια-νύχτα-που-συνεχίζεται-το-σφυρ-1067951
Parallaxi

Υπό πλήρη αποκλεισμό τελεί η Γάζα, εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι η περιοχή θα παραμείνει «χωρίς ρεύμα, νερό και καύσιμα μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι». Οι νεκροί σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν ξεπεράσει τους 2.400, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται για έκτη ημέρα. Στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει σειρά συναντήσεων.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να «καταστρέψει» τη Χαμάς και είπε ότι «κάθε μέλος της είναι ένας νεκρός». Ορκίστηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο.

Μια σειρά ηγετών επιχειρούν να μεσολαβήσουν έτσι ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση, ενώ την ίδια ώρα, μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία στέλνει πλοία και κατασκοπευτικά αεροπλάνα στο Ισραήλ.

Έτοιμη για αντιμετώπιση χερσαίας εισβολής στο Ισραήλ δηλώνει η Χαμάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ζητά τον τερματισμό της επιθετικότητας

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την έναρξη των εχθροπραξιών, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε “τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου, ο Αμπάς απέρριψε “πρακτικές που σχετίζονται με τη δολοφονία αμάχων ή την κακοποίησή τους και από τις δύο πλευρές”.

ΟΗΕ: 12 εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν στη Γάζα

Τουλάχιστον 12 άτομα που συνεργάζονται με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει.

Και οι 12 που σκοτώθηκαν ήταν Παλαιστίνιοι, είπε ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντουζάρικ. Τόνισε ότι ο μαζικός εκτοπισμός αυξάνεται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – τις τελευταίες 24 ώρες οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 338.000. Περισσότερες από 2.500 κατοικίες στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες, ανέφερε το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων του φεστιβάλ Supernova

Μακρόν: Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που θέλει τον θάνατο του Ισραήλ

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τις τρομοκρατικές ομάδες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι 13 Γάλλοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Δύο Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σε πυροβολισμούς κοντά στην Παλιά Πόλη στην Ιερουσαλήμ

Η Χαμάς καλεί σε «γενική κινητοποίηση» – «θα σας καταστρέψουμε»

Η Χαμάς κάλεσε σε «γενική κινητοποίηση» στον Λίβανο, όπου βρίσκονται αρκετοί παλαιστίνιοι προσφυγικοί καταυλισμοί και ορισμένες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες.

Αυτό περιλαμβάνει τόσο τη Χαμάς όσο και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία εξαπέλυσε διασυνοριακή επίθεση στο βόρειο Ισραήλ.

«Λέμε στον εχθρό, αν τολμήσεις να μπεις στη Γάζα, θα καταστρέψουμε τον στρατό σου», είπε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς, αναφερόμενος στα πιθανά σχέδια του Ισραήλ να εισβάλει στη Γάζα με χερσαία στρατεύματα.

Ο Νετανιάχου ενημερώθηκε για την επίθεση της Χαμάς κατά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών

Το γραφείο του πρωθυπουργού μετέφερε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημερώθηκε για την επίθεση της Χαμάς «μόλις στις 06:29 και όχι πριν από αυτήν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατευθύνθηκε αμέσως στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και στο αρχηγείο των IDF, διεξήγαγε αξιολόγηση ασφαλείας και συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Αυτό το σχόλιο έγινε ως απάντηση σε μια αναφορά του Channel 12 News, η οποία υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου είχε ενημερωθεί λίγο πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Times: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού και κατασκοπευτικά αεροπλάνα για να στηρίξει το Ισραήλ

Η Βρετανία θα αποστείλει δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από το Ισραήλ σε μια επίδειξη στρατιωτικής υποστήριξης με σκοπό να καθησυχάσει το Ισραήλ, ανέφερε η εφημερίδα Times, χωρίς να κατονομάσει κάποια πηγή.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έκανε κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.

Το Ισραήλ έριξε 6.000 βόμβες στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει ρίξει περίπου 6.000 βόμβες -βάρους 4.000 τόνων- στην Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο.

Ο βομβαρδισμός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.417 ανθρώπους -περίπου τα μισά παιδιά και γυναίκες- και έχει τραυματίσει περισσότερους από 6.000, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

«Ξέρουμε ποιοι είστε και θα σας βρούμε»

«Έχουμε τη λίστα με τα ονόματα όσων συμμετείχαν στα ειδεχθή εγκλήματα. Και ξέρετε ότι θα σας βρούμε» διεμήνυσε ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, Υποστράτηγος Tomer Bar.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα