Διεθνή

Άλλοι 13 όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από τη Χαμάς

Αυτή την ώρα ασκούνται μεγάλες πιέσεις από Κατάρ, Αίγυπτο και ΗΠΑ για να τηρηθεί η συμφωνία, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός απειλεί να αρχίσει ξανά τις επιχειρήσεις αν δεν τηρηθεί η συμφωνία.

Parallaxi
άλλοι-13-όμηροι-θα-αφεθούν-ελεύθεροι-σήμ-1086660
Parallaxi

Νέο θρίλερ σε εξέλιξη για την απελευθέρωση της τρίτης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς. Από μια κλωστή κρέμεται η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που διανύει σήμερα την τρίτη ημέρα.

Ενώ νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σήμερα αναμένεται η απελευθέρωση ακόμη 13 ομήρων από τη Χαμάς, αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης μιλώντας σήμερα σε ΜΜΕ του Κατάρ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξακολουθεί να μην τηρεί όσα προβλέπονται από την συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, η Χαμάς ετοιμάζεται να ακυρώσει τη σημερινή απελευθέρωση ομήρων.

Επιπλέον αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού μιλώντας στο skynews εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός ότι θα επαναληφθεί σήμερα η διαδικασία της απελευθέρωσης.

Εξάλλου και το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι δεν τηρεί τη συμφωνία καθώς δεν απελευθέρωσε τη μητέρα της 9χρονης Έμιλι Χαντ, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη συμφωνία, δηλαδή όταν απελευθερώνεται ένας ανήλικος μαζί απελευθερώνεται και η μητέρα.

Αυτή την ώρα ασκούνται μεγάλες πιέσεις από Κατάρ, Αίγυπτο και ΗΠΑ για να τηρηθεί η συμφωνία, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός απειλεί να αρχίσει ξανά τις επιχειρήσεις αν δεν τηρηθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το ισραηλινό μέσο Ynet επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους η Χαμάς σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους ακόμη 13 από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς έχει παρουσιάσει στο Ισραήλ κατάλογο με τους 13 ομήρους που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, μεταξύ των οποίων θα είναι και κάποιοι Αμερικανοί πολίτες, ανέφερε το Ynet.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έχει λάβει κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, αν και δεν είχε διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Το Ynet μετέδωσε ότι αυτή τη φορά δεν θα χωριστούν μέλη οικογενειών, όπως συνέβη κατά τον δεύτερο γύρο απελευθερώσεων.

Μετά την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων την Παρασκευή, η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά περίπου 200 ομήρους.

Η 21χρονη Μάγια είναι η πρώτη όμηρος του φεστιβάλ Supernova που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς

Η πρώτη όμηρος που είχε αιχμαλωτιστεί από στο φεστιβάλ Supernova στο Reim επέστρεψε στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από 50 ημέρες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς.

Η 21χρονη Maya Regev εμφανίζεται σε φωτογραφία του Al Jazeera με πατερίτσες, να περπατάει μεταφερόμενη στο Ιατρικό Κέντρο Soroka, όπου νοσηλεύεται.

Το πρωί της Κυριακής, ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Soroka δήλωσε, όπως αναφέρει η Haaretz, ότι η Regev θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ενώ πρόσθεσε: «αναμένουμε ότι θα αναρρώσει πλήρως».

Ο πατέρας της νόμιζε ότι ήταν νεκρή

Ο πατέρας της 9χρονης Έμιλι είχε δηλώσει ανακουφισμένος που η κόρη του είναι νεκρή. «Η σκέψη ότι ένα οκτάχρονο παιδί στα χέρια αυτών των ζώων… Μπορείτε να φανταστείτε την απόλυτη φρίκη για ένα 8χρονο παιδί;» έλεγε χαρακτηριστικά.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πατέρας πήρε στην αγκαλιά του την κόρη του, μετά από 50 ημέρες ομηρίας. Η Εμιλι, της οποίας η μητέρα πέθανε όταν ήταν μόλις δυόμισι ετών συνάντησε μέσα σε πελάγη ευτυχίας τον πατέρα της και η στιγμή που κατέγραψε φωτογραφικός φακός είναι συγκλονιστική

Ο πατέρας της έχει ιρλανδική καταγωγή. Μετακόμισε πριν από τριάντα χρόνια σαν εθελοντής σε ένα κιμπούτς και κατέληξε να εγκαθίσταται στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές ο απολογισμός των νεκρών στο Κιμπούτς Μπερί ξεπερνά τους 100.

Οργή Ισραήλ για την φράση του Ιρλανδού πρωθυπουργού σχετικά με την απελευθέρωση της 9χρονης Έμιλι

Μια φράση που χρησιμοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρετίζοντας την απελευθέρωση χθες από την Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής κατά τη δεύτερη μέρα απελευθέρωσης ομήρων από την Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων από ισραηλινές φυλακές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης και την κλήση του Ιρλανδού πρέσβη στο Ισραήλ.

Η 9 ετών Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες μετά από 50 μέρες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Το κορίτσι θεωρείτο αρχικά νεκρό από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί, κατά τις φονικές επιδρομές των μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου. Η Έμιλι αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν εκείνη την ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδρώντας στην απελευθέρωση του κοριτσιού ο Βαράντκαρ έκανε λόγο χθες για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης», λέγοντας ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».

Η τελευταία φράση προκάλεσε την έντονη αντίδραση υπουργών και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν επιτέθηκε φραστικά σήμερα στον Ιρλανδό πρωθυπουργό και με μια ανάρτηση στο Χ απευθυνόμενος στον Βαράντκαρ είπε: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!»

«Η Έμιλι Χαντ δεν “χάθηκε”, την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».

Παράλληλα ανέφερε ότι έδωσε εντολή στο προσωπικού του υπουργείου να κληθεί ο Ιρλανδός πρέσβης στο Ισραήλ για να του επιδοθεί επίπληξη.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών της από ισραηλινές επιθέσεις

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα (26/11) τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Μεταξύ αυτών είναι και ο στρατιωτικής διοικητής της ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας, ο Αχμεντ αλ Γκαντούρ.

“Ο Αχμεντ Γκαντούρ ήταν μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της Χαμάς και διοικητής της Βόρειας Ταξιαρχίας”, ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος με ανακοίνωση που ανήρτησε στο κανάλι της στο Telegram.

Μεταξύ των τριών άλλων που σκοτώθηκαν είναι ο Αϊμάν Σιάμ, επικεφαλής των μονάδων εκτόξευσης ρουκετών.

Νεκρός εν μέσω εκεχειρίας παλαιστίνιος αγρότης στη Γάζα

Τον θάνατο ενός παλαιστινίου αγρότη και τον τραυματισμό ενός ακόμη από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Η επίθεση σημειώνεται κατά την τρίτη ημέρα της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, skai.gr, ΕΡΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα