Διεθνή

«Ανάσα» στη Γάζα; Η Χαμάς λέει πως αποδέχθηκε την πρόταση για κατάπαυση πυρός

Το Ισραήλ φέρεται να λέει «όχι»

Parallaxi
ανάσα-στη-γάζα-η-χαμάς-λέει-πως-αποδέ-1075929
Parallaxi

Η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε μια πρόταση από την Αίγυπτο και το Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε μια δήλωση πως ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου πως αποδέχθηκε την πρότασή τους για τη Λωρίδα της Γάζας.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για επίθεση με στόχο τη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα (6/5).

Ωστόσο, το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς αποδέχθηκε μια «ηπιότερη» εκδοχή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η Αίγυπτος, η οποία δεν είναι «αποδεκτή» από τους Ισραηλινούς αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων.

Το Reuters μεταδίδει ότι Ισραηλινός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι ένα «τέχνασμα» με σκοπό να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοικτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη «σαφή θέση του για τη Ράφα» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, ενέτεινε σήμερα τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος Τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι είχαν αναφέρει πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα