Διεθνή

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την Ημέρα των Ευχαριστιών

Πολλοί Αμερικανοί σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για να  βρεθούν με συγγενείς και φίλους με αφορμή την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 25 του μήνα.

Parallaxi
ανησυχία-στις-ηπα-για-την-ημέρα-των-ευχ-687111
Parallaxi

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον έρθει αντιμέτωπες με αυτό που πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούσαν μήνες πριν ως το χειρότερο σενάριο. Ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός COVID-19 υπάρχει παντού και προκαλεί απρόβλεπτα συμπτώματα, από πιο ήπια , έως και θανατηφόρα. Περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά, κατά μέσο όρο. Σύντομα, αυτός ο αριθμός ίσως φτάσει τα 2.000.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, πολλοί Αμερικανοί σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για να  βρεθούν με συγγενείς και φίλους με αφορμή την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις 25 του μήνα. Μία τέτοια συμπεριφορά, μπορεί ενδεχομένως να δικαιολογηθεί στα αρχικά στάδια μιας επιδημίας, όπου η φύση του ιού είναι ακόμη άγνωστη στον κόσμο, αλλά όχι εν μέσω ενός δεύτερου ισχυρού κύματος, όπως αυτό. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν σαφείς και καθολικές οδηγίες για τις Πολιτείες των ΗΠΑ,  για τη συγκεκριμένη μέρα. Ο συντάκτης του TheAtlantic.com, James Hamblin με το παρακάτω άρθρο απευθύνεται σε όλους τους Πολίτες ζητώντας τους να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

“Είναι σίγουρα δελεαστικό το να βρεθεί κάποιος με οικογένεια και φίλους για φαγητό, μετά από τόση απομόνωση και τόσο άγχος από αυτή τη δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, εν μέσω μίας πανδημίας, οι κανόνες είναι σαφείς: : Περιορίστε στο ελάχιστο τις δραστηριότητές σας εκτός σπιτιού. Αποφύγετε κοινωνικές συναθροίσεις. Μην ταξιδεύετε. Πολλοί γιατροί και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας αναφέρονται σε αυτό το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες. Φέτος θα πρέπει να ξεχάσετε τον σύγχρονο Αμερικανικό τρόπο εορτασμού για την Ημέρα των Ευχαριστιών, δηλαδή συγκεντρώσεις πολλών γενιών και ατέλειωτες συζητήσεις την ώρα του φαγητού μέσα σε ένα σπίτι.

Εάν εσείς ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν έχετε ακούσει αυτήν την οδηγία, υπάρχει λόγος. Κάτω από άλλη διακυβέρνηση, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) θα είχαν ήδη εκδώσει σχετικές οδηγίες προς τους Αμερικανούς. Επίσης, θα γινόταν μία συντονισμένη προσπάθεια από τον Πρόεδρο  και την Ειδική Επιχειρησιακή Ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Λευκού Οίκου να δοθούν σαφείς οδηγίες και συμβουλές προς τους πολίτες, σε στενή συνεργασία με κυβερνήτες και δημάρχους κάθε περιοχής.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο πρόεδρος έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του από την προεκλογική ακόμη περίοδο . Έχει διακόψει κάθε συνεργασία με την επιχειρησιακή ομάδα και αρνήθηκε να παραχωρήσει κάθε εξουσιοδότηση σε νέους εμπειρογνώμονες, αφήνοντάς τους χωρίς ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Πολλές τοπικές υπηρεσίες υγείας, δήμαρχοι και κυβερνήτες έχουν πάρει μόνοι τους πρωτοβουλίες. Στη Βαλτιμόρη και το Σικάγο, υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες να μην συγκεντρώνεται ο κόσμος για τις διακοπές. Ωστόσο σε άλλες πόλεις και Πολιτείες, πολλοί είναι οι τοπικοί ηγέτες που δεν μπορούν ή φοβούνται να κάνουν το ίδιο. Το να απαγορεύσουν τους πολίτες να μαζευτούν στις γιορτές, φυσικά, τους κάνει πολύ λιγότερο δημοφιλείς.

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον θα πρέπει να είμαστε ολοένα και πιο προσεκτικοί κάθε μέρα που περνά αυτόν τον χειμώνα. Ο ιός δεν γνωρίζει καμία διαφορά μεταξύ αργιών και εργάσιμων ημερών. Καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, πράγματα που προηγουμένως ήταν χαμηλού κινδύνου γίνονται πιο επικίνδυνα. Γι αυτό και η επαναφορά των οδηγιών: Μην συγκεντρώνεστε σε εσωτερικούς χώρους. Μην ταξιδεύετε. Κανένα μέλος της οικογένειας δεν πρέπει να πιέζει τους άλλους να συγκεντρωθούν. Είναι πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι θα συμμετάσχουν απρόθυμα, επειδή δεν θέλουν να προσβάλουν τον άλλον ή να χαρακτηριστούν ως αντικοινωνικοί.  Αφήστε αυτούς τους ανθρώπους δυσαρεστημένους. Είναι δικό τους πρόβλημα.

Να θυμάστε ότι ο κίνδυνος τέτοιων συγκεντρώσεων δεν περιορίζεται σε αυτούς που παίρνουν μέρος. Κάθε μετάδοση του ιού είναι σαν να ανάβετε φωτιά σε ένα δέντρο, με κίνδυνο να καεί όλο το δάσος.

Αυτό σημαίνει ότι καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος. Το ότι ένας τοπικός αξιωματούχος δεν έχει απαγορεύσει ή προειδοποιήσει να μην γίνουν συγκεντρώσεις με ηλικιωμένους σε εσωτερικούς χώρους, δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές. Ορισμένες πολιτείες, κομητείες και πόλεις θα απαιτούν αυστηρότερους περιορισμούς από άλλες.

Σε ζώνες υψηλού κινδύνου, όπως το Ελ Πάσο του Τέξας, όπου οι νοσοκομειακές μονάδες είναι πλήρεις και οι κρατούμενοι που πεθαίνουν στις φυλακές οδηγούνται σε αυτοσχέδια νεκροτομεία, είναι απαραίτητο να απαγορεύουν τους ανθρώπους να φεύγουν από το σπίτι τους.

Ας ελπίσουμε ότι λίγα μέρη φτάνουν σε αυτό το σημείο. Σε ζεστές περιοχές με λιγότερη εξάπλωση, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν υπαίθριες συγκεντρώσεις μικρών ομάδων, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ τους,

Ιδανικά, όλα τα μέλη μίας οικογένειας θα μπορούσαν να απομονωθούν για δύο εβδομάδες πριν την περίοδο των γιορτών και να κάνουν τεστ για να δουν αν είναι αρνητικοί. Τότε ο κίνδυνος μίας συγκέντρωσης θα ήταν χαμηλός. Η καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά θα ήταν επίσης σημαντική. Με άλλα λόγια, αυτό θα σήμαινε έναν μήνα σχολαστικής απομόνωσης για να έχουμε ένα ασφαλές γεύμα.

Και βέβαια,  πόσοι  είναι πρόθυμοι να φτάσουν σε αυτά τα όρια;

Μπορούμε κι έτσι να περάσουμε μία χαρούμενη μέρα. Απλώς πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να αντλήσουμε αυτή τη χαρά. Ο εορτασμός των Ευχαριστιών μπαίνοντας στο σπίτι κάποιου και διαδίδοντας μια θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος.

Είναι  μία ευκαιρία να σκεφτείτε τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτή την ημέρα. Επικεντρωθείτε στο πώς μπορείτε να το δημιουργήσετε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ίσως μάθετε να μαγειρεύετε ένα από τα πιάτα που κάποιος άλλος συνήθως φέρνει στο δείπνο. Σκεφτείτε τους ανθρώπους που πραγματικά περιμένετε να δείτε και πάρτε τους τηλέφωνο. Εκτιμήστε το γεγονός πως φέτος  δε θα σας εκνευρίσει εκείνος ο ενοχλητικός μακρινός σας ξάδερφος. Εξοικονομείστε χρήματα για ταξίδια.

Ό, τι κι αν κάνετε, λάβετε υπόψη σας ότι αυτός ο εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής δεν χρειάζεται να διαρκέσει για πολύ. Μέχρι την επόμενη ημέρα των ευχαριστιών, εάν τα νέα ενός αποτελεσματικού εμβολίου αποδειχθούν τόσο ευχάριστα όσο ακούγονται, μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές μας παραδόσεις. Ή ίσως αυτός ο νέος τρόπος να λειτουργήσει τόσο καλά, που δεν θα θέλατε να επιστρέψετε”.

Πηγή: theatlantic.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα