Στην κόψη του ξυραφιού η Γάζα: Έληξε το τελεσίγραφο προς Χαμάς – Φόβος πώς θα περάσει η νύχτα

Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν όπως όπως για να σωθούν - Κίρμπυ: Δεν συζητήσαμε με το Ισραήλ το αίτημα - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
στην-κόψη-του-ξυραφιού-η-γάζα-έληξε-το-1069420
Parallaxi

Ο Issam Abdullah είναι ο δημοσιογράφος που έπεσε νεκρός από όλμο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ στις 20:00 έληξε το τελεσίγραφο των ισραηλινών δυνάμεων προς τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν για να ξεκινήσει η χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς.

«Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, φύγετε» ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τον ανθρωπιστικό διάδρομο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Λωρίδας της Γάζας για να εκκενώσουν τις βόρειες περιοχές προς τις νότιες ώστε να μην βρεθούν μεταξύ των πυρών των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Χαμάς.

«Σας ζητήσαμε σήμερα το πρωί να φύγετε από την πόλη της Γάζας για τη νότια κοιλάδα της Γάζας, για την ασφάλειά σας. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το IDF θα απέχει από το να αγγίξει τη διαδρομή που έχει σημειωθεί στον χάρτη μέχρι τις 20:00. Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε από τον επερχόμενο χρόνο για να μετακινηθείτε νότια από το Beit Hanoun στο Khan Yunis. Θα δημοσιεύσουμε πρόσθετες ασφαλείς μεθόδους αργότερα.

Εάν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς νοιάζονται μόνο για την προστασία τους κατά την προετοιμασία για χτυπήματα στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του εκπροσώπου των ισραηλινών δυνάμεων.

Κίρμπυ: Δεν συζητήθηκε το θέμα της εκκένωσης με το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν συμβουλεύτηκε τις ΗΠΑ προτού εκδώσει προειδοποίηση εκκένωσης για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους πολίτες στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Ο Λευκός Οίκος δεν συζήτησε το ζήτημα. Δεν υπήρξε καμία προηγούμενη διαβούλευση από όσο γνωρίζω πριν οι IDF εκδώσουν αυτή την προειδοποίηση εκκένωσης».

Η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πυρά κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων από τον Λίβανο

Η λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη στόχευση ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο, με πυρά μικρών όπλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε τέσσερις ισραηλινές θέσεις και επιβεβαίωσαν ένα χτύπημα.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η επίθεση έρχεται ως απάντηση στην “ισραηλινή επιθετικότητα” κατά του Λιβάνου νωρίτερα σήμερα.

Την είδηση μετέδωσαν τα Haaretz και Times of Israel, μεταξύ άλλων.

Ισραήλ: Πλήξαμε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

«Ένα UAV των IDF πλήττει επί του παρόντος τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο», ανέφερε σε ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.

Στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τον στρατό

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται.
Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Λίβανος: Η στιγμή που σκάει ρουκέτα σε δημοσιογράφους – Νεκρός εικονολήπτης του Reuters, 5 τραυματίες

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα από το Ισραήλ.

Στο γειτονικό Λίβανο, έδρα της Χεζμπολάχ – υποστηριζόμενης από το Ιράν – υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμό δημοσιογράφων.

Ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε και πέντε ακόμα τραυματίστηκαν.

ADVERTISEMENT Όπως μεταδίδει το Al Jazeera ο Ali Hashem από την πλευρά του Λιβάνου στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου: «Η ομάδα μας χωρίστηκε από αυτή την ομάδα. Πήγαν σε ένα σημείο με θέα το τοπίο. Ήταν συνάδελφοι από το Al Jazeera, από το Reuters, από το AFP. Φαίνεται ότι ένα βλήμα από τανκ τους χτύπησε άμεσα. Ήταν φρικτό. Η ομάδα ήταν καθαρή, όλοι φορούσαν κράνη και μπουφάν ασφαλείας με την ένδειξη “Τύπος”. Βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο. Ήταν σε ένα λόφο, ήταν ανοιχτό για να το βλέπουν όλοι. Δύο από τους συναδέλφους μας βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ένας άλλος συνάδελφος, ένας πολύ καλός φίλος έχασε τη ζωή του».

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera Carmen Joukhadar και ο εικονολήπτης Elie Brakhya είναι μεταξύ των τραυματιών.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένας εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν στο νότιο Λίβανο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ανακοίνωση του Reuters αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο εικονολήπτης μας, Issam Abdallah, σκοτώθηκε.

Ο Issam ήταν μέλος του συνεργείου του πρακτορείου στο νότιο Λίβανο που παρείχε ζωντανή σύνδεση», ανέφερε το Reuters.

Η στιγμή που σκάει η ρουκέτα

Νετανιάχου: Χτυπήσαμε σκληρά τη Χαμάς, αλλά είναι μόνο η αρχή

Διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό απηύθηνε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον πόλεμο με την Χαμάς στη Γάζα.

«Σήμερα, όλοι γνωρίζουν ότι πολεμάμε για την πατρίδα και πολεμάμε σαν λιοντάρια. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μίλησε νωρίτερα με οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Χτυπάμε σκληρά τη Χαμάς, αλλά είναι μόνο η αρχή».

«Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς και θα νικήσουμε, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», σημείωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για την χερσαία εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας, στους πολίτες της οποίας έδωσε τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν μίλησε.

Το Ισραήλ βομβάρδισε κονβόι με εκτοπισμένους – Τουλάχιστον 70 νεκροί

Την ώρα που το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για την εκκένωση του βόρειου τμήματος του αυτόνομου παλαιστινιακού θύλακα, έχει λήξει, αξιωματούχοι της Χαμάς δηλώνουν πως ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν κονβόι με πολίτες που απομακρύνονταν από τη Γάζα.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως τουλάχιστον 70 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Έκκληση του Γκουτέρες στο Ισραήλ να “αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να “αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή”, μετά το τελεσίγραφο του στρατού για εκκένωση της βόρειας Γάζας.

“Ο Γενικός Γραμματέας και η ομάδα του βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές, προτρέποντάς τες να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή”, λέει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Stephane Dujarric.

Τι μεταδίδει το AFP

To Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει πως δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο Λίβανο.

Ρουκέτες έπεσαν σε μια περιοχή όπου ήταν παρούσα μια ομάδα δημοσιογράφων από τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, στο χωριό Άλμα ελ Τσάαμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ έδωσε δύο ώρες διορία για εκκένωση νοσοκομείου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ έδωσε δύο ώρες διορία στο νοσοκομείο «Al Awda» στη βόρεια Γάζα για να εκκενωθεί. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται:

«Το Ισραήλ έδωσε στο νοσοκομείο Al Awda μόλις δύο ώρες για να εκκενωθεί. Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας».

Το Ισραήλ προειδοποιεί για ενδεχόμενη εισβολή από το Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Χανίτα, 500 μέτρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, να κλειστούν στα σπίτια τους και να κλειδώσουν πόρτες και παράθυρα, τονίζοντας ότι υπάρχει υποψία για εισβολή ενόπλων σε εξέλιξη από τη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων.

Το χωριό Χανίτα βρίσκεται απέναντι από τη λιβανική κοινότητα Άαλμα ελ Χαέμπ.

Ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι μια έκρηξη προκάλεσε μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του τείχους ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο κοντά στο σημείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού προς τον Λίβανο στην περιοχή, τόνισε ο στρατός. Πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν για ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός φυλακίου του λιβανέζικου στρατού στο νότιο Λίβανο.

ΟΗΕ σε Ισραήλ: «Αποτρέψτε μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να «αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε εκπρόσωπός του μερικές ώρες αφότου το Ισραήλ προειδοποίησε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

«Από χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας και η ομάδα του εργάζονται στα τηλέφωνα. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές προτρέποντάς τες να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.

«Θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες. Καλούμε να ανακληθεί οποιαδήποτε τέτοια εντολή για να αποφύγουμε αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει μια ήδη τραγική κατάσταση σε όλεθρο», πρόσθεσε ο Ντουζάρικ.

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι στους δρόμους

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους και να καταδικάσουν το Ισραήλ.

Στην Ιερουσαλήμ, το τέμενος Αλ Άκσα αναμενόταν να αποτελέσει επίκεντρο της προσοχής των διαδηλωτών και πιθανό σημείο ανάφλεξης.

Από το Αμμάν της Ιορδανίας έως την πρωτεύουσα της Υεμένης, οι μουσουλμάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής. Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, καίγοντας την ισραηλινή σημαία, ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

Ένοπλοι της Χαμάς πυροβολούν τις χημικές τουαλέτες στο Φεστιβάλ της Λωρίδας της Γάζας

Ένα σοκαριστικό βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή (13.10.2023) οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από το πολύνεκρο rave party, το Φεστιβάλ Ειρήνης, που αποτέλεσε τον πρώτο μεγάλο στόχο της Χαμάς, όταν ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου με την Ιερουσαλήμ το περασμένο Σάββατο.

Ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς έχουν εισβάλλει στον χώρο που γίνεται το Φεστιβάλ Ειρήνης και αρχίζουν να πυροβολούν στις χημικές τουαλέτες που είχαν στηθεί για τους θεατές του rave party κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτό απλά σας δείχνει ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για το ποιος, απλά σκοτώνει» αναφέρουν στην ανάρτησή τους οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Το υπαίθριο φεστιβάλ επρόκειο να συνεχιστεί όλη νύχτα με χορό, τραγούδι και διασκέδαση, γεμάτο νέους ανθρώπους.

Ωστόσο, έγινε τόπος θανάτου για 260 ανυποψίαστους ανθρώπους από ενόπλους της Χαμάς…

Δείτε το βίντεο:

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα