Ισραήλ: Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Ο τακτικός στρατός του Λιβάνου υποχωρεί από τα σύνορα - Οι ΗΠΑ στέλνουν χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Parallaxi
ισραήλ-ξεκίνησε-η-χερσαία-εισβολή-στο-1221389
Parallaxi

Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή – κατά τα φαινόμενα μικρής κλίμακας – του Ισραήλ στον Λίβανο ενώ ο τακτικός στρατός του Λιβάνου υποχωρεί από τα σύνορα.

Το Ισραήλ αρχικά εξαπέλυσε μικρές επιδρομές ακριβείας στα σύνορα με τον Λίβανο και ενώ αργότερα το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε μια μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση.

Νωρίτερα, συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Τελ Αβίβ ώστε να ανάψει το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις οι IDF κήρυξαν κλειστή στρατιωτική ζώνη στις περιοχές Metula, Misgav Am και Kfar Giladi στο βόρειο Ισραήλ. Ο στρατός σημείωσε ότι η είσοδος στις περιοχές αυτές απαγορεύεται αυστηρά.

Όπως μετέδωσαν οι Times of Israel ένας από τους στόχους μιας χερσαίας επιχείρησης των IDF θα είναι η απομάκρυνση των θέσεων της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα το Ισραήλ σχεδιάζει μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο.

Η επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερη από τον τελευταίο του πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ το 2006 και θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση των υποδομών των μαχητών κατά μήκος των συνόρων για να απομακρυνθεί η απειλή για τις ισραηλινές συνοριακές κοινότητες, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητηθούν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Το Ισραήλ προειδοποίησε τη Δευτέρα το Ιράν ότι τίποτα στη Μέση Ανατολή δεν είναι εκτός της εμβέλειάς του και άφησε υπονοούμενα για χερσαία εισβολή στο Λίβανο μετά τη δολοφονία του ηγέτη της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη ομάδας Χεζμπολάχ, ενός από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του, σε προάστιο της Βηρυτού την περασμένη εβδομάδα.

Η δολοφονία του Νασράλα την Παρασκευή – του ισχυρότερου ηγέτη στον «Άξονα Αντίστασης» της Τεχεράνης κατά των ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή – ήταν ένα από τα βαρύτερα πλήγματα των τελευταίων δεκαετιών τόσο για τη Χεζμπολάχ όσο και για το Ιράν.

Μετά από δύο εβδομάδες εντατικών αεροπορικών επιδρομών και μια σειρά από δολοφονίες διοικητών της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ, το οποίο εκπαίδευε τα στρατεύματά του για χερσαία εισβολή, ανέφερε ότι η χερσαία εισβολή ήταν μια επιλογή στο Λίβανο.

Νέο μήνυμα Μπάιντεν: Κατάπαυση του πυρός τώρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν γνωρίζει και αν νιώθει άνετα με το σχέδιο του Ισραήλ να ξεκινήσει μια «περιορισμένη επιχείρηση στο Λίβανο».

Ο Μπάιντεν απάντησε: «Είμαι περισσότερο ενήμερος απ’ ό,τι ίσως γνωρίζετε και νιώθω άνετα με το να σταματήσουν».

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός, τώρα».

H Χεζμπολάχ (δηλώνει) έτοιμη για τη χερσαία εισβολή

Στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν τον Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι οι μαχητές του είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια χερσαία εισβολή και να ανατρέψουν τους στόχους της.

«Οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για μια χερσαία εμπλοκή», είπε σε ομιλία του από άγνωστη τοποθεσία.

Καθώς μιλούσε, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό και σε άλλα σημεία του Λιβάνου συνεχίζονταν, επεκτείνοντας μια εκστρατεία δύο εβδομάδων που έχει εξοντώσει αρκετούς διοικητές της Χεζμπολάχ, αλλά σκότωσε επίσης περίπου 1.000 αμάχους και ανάγκασε ένα εκατομμύριο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Αΐν Ντελέμπ του νότιου Λιβάνου αυξήθηκε σε 45, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Οι διασώστες στέκονταν πάνω σε ένα ισοπεδωμένο κτίριο.

«Διασώζουμε αυτούς τους ανθρώπους, βγάζουμε τους ζωντανούς, τους διαλυμένους και τους μάρτυρες», δήλωσε ένας από αυτούς, ο Mazin al-Khatib.

Τι ζήτησε ο Λευκός Οίκος από το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος απαίτησε από το Ισραήλ μια ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στο Λίβανο να είναι περιορισμένη και να μην οδηγήσει τα στρατεύματα των IDF να θέσουν υπό τον έλεγχό τους εδάφη για μεγάλα διαστήματα, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ακόμη και μια περιορισμένη ομαδική επιχείρηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Kan προσθέτει ότι η επίθεση στοχεύει στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής υποδομής που ανήκει στην επίλεκτη μονάδα Radwan της Χεζμπολάχ.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Channel 12 αναφέρει ότι η κλίμακα της σχεδιαζόμενης χερσαίας επιχείρησης έχει περιοριστεί κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών και ότι η χερσαία επιχείρηση, σε αντίθεση με τον πόλεμο του 2006, έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους και όχι για να κατακτήσει εδάφη.

Οι Χούθι της Υεμένης ορκίζονται να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ

Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ σε απάντηση των επιθέσεών του στη χώρα την Κυριακή.

Οι αντάρτες της Υεμένης τόνισαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε 17 αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές της Υεμένης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 57.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι επιδρομές ήταν απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ στέλνουν χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ θα στείλουν «μερικές χιλιάδες» επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την ασφάλεια – και θα είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το Ισραήλ αν χρειαστεί, λέει το Πεντάγωνο.

Πολλαπλές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και το προσωπικό που απαιτείται για την υποστήριξή τους θα αποτελέσουν την αυξημένη παρουσία, δήλωσε η εκπρόσωπος Sabrina Singh.

Τα αεροσκάφη υποτίθεται αρχικά ότι θα αντικαθιστούσαν τις μοίρες που βρίσκονταν ήδη εκεί, αλλά τώρα και τα δύο θα παραμείνουν στη θέση τους για να διπλασιάσουν την αεροπορική δύναμη.

Δεν βρίσκονται στη θέση τους για να βοηθήσουν σε μια εκκένωση, δήλωσε η κ. Singh, προσθέτοντας: «Βρίσκονται εκεί για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων».

Ιράν: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις «εγκληματικές πράξεις» του Ισραήλ

Το Ιράν δεν θα αφήσει αναπάντητες «τις εγκληματικές πράξεις» του Ισραήλ, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί, αναφερόμενος στη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ και ενός αναπληρωτή διοικητή της Ιρανικής Φρουράς στο Λίβανο.

Ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν σκοτώθηκε σε ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό την Παρασκευή, στα οποία έχασε τη ζωή του και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα.

«Στεκόμαστε σθεναρά και θα ενεργήσουμε με τρόπο που θα είναι λυπηρός [για τον εχθρό]» δήλωσε ο Κανάνι σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά δεν τον φοβάται.

ΗΠΑ και αεροπορικές εταιρείες συνεργάζονται για την απομάκρυνση Αμερικανών

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό συνεργάζεται με τις αεροπορικές εταιρείες για να «αντιμετωπίσει τα αιτήματα των Αμερικανών πολιτών» να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, παρέχοντας πρόσθετες πτήσεις με διαθέσιμες θέσεις προς αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στο Χ τη Δευτέρα.

Την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι δεν εκκενώνει Αμερικανούς πολίτες, οπότε οι άνθρωποι που επιθυμούν να αναχωρήσουν «θα πρέπει να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν απευθείας με την αεροπορική εταιρεία».

Προέτρεψε τους Αμερικανούς σε μια ειδοποίηση το Σάββατο να εγκαταλείψουν τη χώρα «όσο οι εμπορικές επιλογές παραμένουν ακόμη διαθέσιμες», δεδομένης «της ασταθούς και απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας».

Απομακρύνονται Γερμανοί από το Λίβανο

Η Γερμανία απομάκρυνε από τον Λίβανο ορισμένους μη απαραίτητους υπαλλήλους, οικογένειες εργαζομένων σε πρεσβείες και Γερμανούς υπηκόους που είναι ιατρικά ευάλωτοι και θα συνεχίσει να υποστηρίζει άλλους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αύξησε εκ νέου το επίπεδο κρίσης για τις αποστολές στη Βηρυτό, τη Ραμάλα και το Τελ Αβίβ το Σαββατοκύριακο, αν και οι πρεσβείες εκεί παραμένουν λειτουργικές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.800 καταγεγραμμένοι Γερμανοί πολίτες στο Λίβανο, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η πρεσβεία συνεχίζει να υποστηρίζει τους εναπομείναντες Γερμανούς στον Λίβανο στις προσπάθειές τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω εμπορικών πτήσεων και άλλων μέσων. Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν να συντονίζονται πολύ στενά για το θέμα αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση.

  • Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Θα νικήσουμε το Ισραήλ, όπως το 2006 – Είμαστε απόλυτα έτοιμοι

Με πληροφορίες από AP, Reuters, Washington Post, Times of Israel, BBC, Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα