Διεθνή

Απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα – 700 νεκροί μέσα σε μία ημέρα

Συνεχίζεται για 19η ημέρα το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού

Parallaxi
απελπιστική-η-κατάσταση-στη-γάζα-700-νε-1073495
Parallaxi

Συνεχίζεται για 19η ημέρα το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού. Οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντείνονται ισοπεδώνοντας τις εναπομείνασες περιοχές της Γάζας και θάβοντας στα συντρίμμια χιλιάδες ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ώρες, έχει λάβει θέσεις μάχης σε όλα τα σημεία «κλειδιά» εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, ενώ σε θρίλερ εξελίχτηκε η νύχτα με την Χαμάς να κάνει νέα επίθεση «δια θαλάσσης» στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, έχουν ξεπεράσει από τις 7 Οκτώβρη τους 5.790. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σύμφωνα με τη UNICEF έχουν σκοτωθεί 2.360 είναι παιδιά

Ισραηλινές επιδρομές σημειώνονται και στη Δυτική Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου, ότι έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη.

Την ίδια ώρα η Χαμάς προειδοποιεί ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

Οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, έχουν ξεπεράσει από τις 7 Οκτώβρη τους 5.790 εκ των οποίων -σύμφωνα με τη UNICEF- οι 2.360 είναι παιδιά. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 704 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας έχουν κλείσει, αφού υπέστησαν ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις ή ξέμειναν από καύσιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», με το Ισραήλ να ζητά την παραίτησή του.

Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων (12 στα 35) έχουν κλείσει στη Γάζα

Πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων (12 στα 35) έχουν κλείσει στη Γάζα και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης (46 από 72) έχουν κλείσει λόγω ζημιών ή έλλειψης καυσίμων, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε»

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Χωρίς νερό, τρόφιμα, φάρμακα

Τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας έχουν ξεμείνει από τρόφιμα, νερό και φάρμακα από τότε που το Ισραήλ απέκλεισε την περιοχή μετά την καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 704 ανθρώπους την τελευταία ημέρα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν αυτόν τον αριθμό των νεκρών. «Το Υπουργείο Υγείας διοικείται από τη Χαμάς και νομίζω ότι όλα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οτιδήποτε δημοσιοποιούν» τόνισε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξαπέλυσε 400 αεροπορικές επιδρομές την περασμένη ημέρα, σκοτώνοντας διοικητές της Χαμάς, χτυπώντας μαχητές καθώς ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο Ισραήλ και χτυπώντας κέντρα διοίκησης και σήραγγα της Χαμάς. Το Ισραήλ ανέφερε 320 χτυπήματα την προηγούμενη ημέρα.

Η Χαμάς ορκίζεται την καταστροφή του Ισραήλ. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει ορκιστεί επανειλημμένα μετά τη σφαγή να συντρίψει τη Χαμάς. Την Τρίτη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η ανάλογη απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι «μια ολοκληρωτική καταστροφή». «Δεν είναι μόνο δικαίωμα του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς. Είναι καθήκον μας», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι απέτρεψε μια επίθεση από μια ομάδα δυτών της Χαμάς που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ σε μια παραλία ακριβώς βόρεια της Γάζας. Δέχθηκαν επίθεση από αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Δύο οικογένειες έχασαν συνολικά 47 μέλη σε ένα ισοπεδωμένο σπίτι στη Ράφα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το χτύπημα σε τετραώροφο κτίριο στο Χαν Γιουνίς σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 μέλη της οικογένειας Σακαλάχ, δήλωσε ο Αμμάρ αλ Μπούτα, συγγενής που επέζησε από την αεροπορική επιδρομή. Είπε ότι στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είχαν φύγει από την πόλη της Γάζας.

Ένα άλλο χτύπημα κατέστρεψε μια πολυσύχναστη αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι οικογένειας, σύμφωνα με επιζώντες, οι οποίοι είπαν ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι παρέμειναν θαμμένοι.

Αναβρασμός στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη, ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις.

Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς — τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

New York Times: Ρουκέτα που εθεάθη σε βίντεο πριν από την έκρηξη του νοσοκομείου Ahli εκτοξεύθηκε από το Ισραήλ

Νέα έκθεση της ομάδας οπτικών ερευνών των New York Times διαπίστωσε ότι το βλήμα που καταγράφηκε σε βίντεο πριν από την έκρηξη του αραβικού νοσοκομείου al-Ahli εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία που έχουν επικαλεστεί Ισραηλινοί αξιωματούχοι για να πουν ότι μια αποτυχημένη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προκάλεσε την έκρηξη στο νοσοκομείο, η οποία σκότωσε σχεδόν 500 Παλαιστίνιους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν πλάνα από το Al Jazeera για να ισχυριστούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία, όπως είπαν, δυσλειτούργησε στον αέρα και εξερράγη ταυτόχρονα με την έκρηξη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι ΝΥΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος από το βίντεο εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ και όχι από τη Γάζα. Διαπίστωσε επίσης ότι το βλήμα από τα πλάνα του Al Jazeera εξερράγη δύο μίλια μακριά από το νοσοκομείο.

Οι New York Times ανέφεραν πάντως ότι η έρευνά τους δεν προσφέρει κάποιο συμπέρασμα ως προς το τι προκάλεσε την έκρηξη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα