Απελπιστική η κατάσταση στην Γάζα – Στο 1,2 δισ. ανέρχονται οι ανάγκες του πληθυσμού

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
απελπιστική-η-κατάσταση-στην-γάζα-στ-1075689
Parallaxi

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με τον πληθυσμό της Γάζας να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα διαβίωσης, καθώς πλέον δεν υπάρχει ρεύμα και νερό.

Ήδη ο Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ προκειμένου να ζητήσει μικρές ανθρωπιστικές παύσεις προκειμένου να κατευθύνεται η βοήθεια στην Γάζα.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τον ανθρωπιστικό συντονισμό υπολόγισε σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023 τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης σε βοήθεια.

Ανεπαρκής η αρχική έκκληση για κεφάλαια

«Το κόστος για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων -δηλαδή του συνόλου του πληθυσμού της Γάζας και 500.000 ανθρώπων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια», διευκρίνισε το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προσθέτοντας πως η αρχική έκκληση για κεφάλαια που είχε διατυπωθεί στις 12 Οκτωβρίου είναι πολύ ανεπαρκής.

Στις 12 Οκτωβρίου το OCHA είχε ζητήσει 294 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει σχεδόν 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους. «Η κατάσταση γίνεται έκτοτε όλο και πιο απελπιστική», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 23 άτομα σκοτώθηκαν σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη σκότωσαν τουλάχιστον 23 άτομα που βρίσκονταν καταφύγια σε τέσσερις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Σχεδόν 20.000 εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο σε αυτές τις εγκαταστάσεις που διοικούνται από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) όταν «χτυπήθηκαν», σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

«Από τις 2 Νοεμβρίου, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά, με περισσότερους από 690.400 να έχουν καταφύγει σε 149 εγκαταστάσεις της UNRWA», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η κλιμάκωση των βομβαρδισμών έχει σκοτώσει 72 μέλη του προσωπικού της UNRWA και έχει προκαλέσει ζημιές σε 50 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας από τις 7 Οκτωβρίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κλιμάκωση του πολέμου επιβάλλει μία σύνθετη ατζέντα στην επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στο δεύτερο ταξίδι του στο Ισραήλ σε διάστημα ενός μηνός, έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ και θα ακολουθήσει ευρύτερης σύνθεσης σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στόχος της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η άσκηση πιέσεων για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας που βρίσκεται υπό αδιάκοπο βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι παύσεις αυτές πρέπει να είναι χρονικά και τοπικά περιορισμένες , καθώς η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις εκκλήσεις αραβικών και άλλων χωρών για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς που βρίσκεται στην 28η ημέρα του.

Ωστόσο, η ατζέντα αυτής της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίζεται περισσότερο σύνθετη, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου και οι απώλειες αμάχων μαζί με την ανθρωπιστική καταστροφή που τον συνοδεύουν αυξάνει την οργή της κοινής γνώμης και επηρεάζει εσωτερικά και διεθνή συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την έξοδο περισσότερων ξένων από την Λωρίδα της Γάζας , για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα και θα τονίσει την σημασία της προστασίας των αμάχων. Θα πιέσει επίσης το Ισραήλ να ελέγξει την βία των εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας

Νέο στοιχείο στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Αντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ θα είναι η ανάγκη για το Ισραήλ να ορίσει ποια θα είναι η κατάσταση μετά τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση, πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και ποια θα είναι η πορεία προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σε ομιλία του στο Κονγκρέσο την Τρίτη, ο Αντονι Μπλίνκεν μίλησε για την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και το ενδεχόμενο αραβικές χώρες και διεθνείς οργανισμοί να κληθούν να παίξουν κάποιον ρόλο στην μεταπολεμική πραγματικότητα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν θα μιλήσει για την «δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με τους εταίρους τους σχετικά με τους όρους μίας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης στην Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη».

Ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο στο Αμμάν με τον ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στην Γάζα, όπου διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας αμάχους και επιβάλλοντας πολιορκία.

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε σειρά επιδρομών του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τρεις από τους Παλαιστίνιους αυτούς, ηλικίας 17 με 26 ετών, σκοτώθηκαν στην Τζενίν, προπύργιο διάφορων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, όπου δύο άλλοι Παλαιστίνιοι έχασαν χθες, Πέμπτη, τη ζωή τους από τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, δύο από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα drone εναντίον σπιτιού στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Στην περιοχή της Χεβρώνας, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δύο Παλαιστίνιοι , ηλικίας 33 και 36 ετών, σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων αλ Φαουάρ, όπως επεσήμαναν το υπουργείο και το Wafa.

Ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποίησε εξάλλου επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων Καλαντίγια, βόρεια της Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ένας 19χρονος Παλαιστίνιος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις επιδρομές αυτές.

Παράλληλα ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί χθες από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, σημείωσε το υπουργείο Υγείας.

Χθες τρεις Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, ήταν τεταμένη ακόμη και πριν από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, με συχνές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, όξυνση της βίας των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον εποίκων και των ισραηλινών δυνάμεων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 140 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου, με βάση τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Το ίδιο διάστημα περίπου 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Πηγή: in.gr / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα