Από έξυπνη βόμβα η εκτέλεση του Ισμαήλ Χανίγια λένε οι New York Times

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εισήχθη κρυφά στο κτίριο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη πριν από περίπου δύο μήνες

Parallaxi
από-έξυπνη-βόμβα-η-εκτέλεση-του-ισμαήλ-1195796
Parallaxi

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα από μια εξελιγμένη, τηλεχειριζόμενη βόμβα που είχε εισαχθεί λαθραία στον ξενώνα της Τεχεράνης στον οποίο διέμενε, και όχι από πύραυλο, όπως έχει αναφερθεί ευρέως, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο εκρηκτικός μηχανισμός εισήχθη κρυφά στο κτίριο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη πριν από περίπου δύο μήνες.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι μέλη του IRGC, λένε ότι η ακρίβεια του χτυπήματος θύμιζε το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που χρησιμοποίησε μια ομάδα της Μοσάντ για να σκοτώσει τον κορυφαίο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh το 2020.

Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια, αν και έχει αποδοθεί ευρέως στην Ιερουσαλήμ. Το δημοσίευμα των Times επικαλείται πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής που λένε ότι «αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αμέσως μετά».

Επιπλέον, αναφέρει, «αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν ανωνυμία» έχουν καταλήξει στην «εκτίμηση» ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία. Ο Χανίγια είχε φθάσει στην Τεχεράνη την Τρίτη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν. Αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Times αναφέρουν ότι η βόμβα που σκότωσε τον Χανίγια και τον σωματοφύλακά του πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο ξενώνας χρησιμοποιείται για ησυχαστήρια, μυστικές συναντήσεις και «στέγαση επιφανών επισκεπτών» όπως ο Χανίγια.

Οι αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Times σημειώνουν ότι ενώ η έκρηξη έσπασε παράθυρα και κατέρρευσε μέρος του τοίχου του συγκροτήματος, υπήρξαν ελάχιστες ζημιές στο ίδιο το κτίριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να πρόκειται για πυραυλική επίθεση.

Το Ισραήλ είχε ορκιστεί να σκοτώσει τον Χανίγια και άλλους ηγέτες της Χαμάς μετά την αιματηρή επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης με έδρα τη Γάζα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και 251 κρατήθηκαν όμηροι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα