Διεθνή

Απορρίφθηκε η αίτηση για αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη

Παραμένει προφυλακιστέος στις αλβανικές φυλακές

Parallaxi
απορρίφθηκε-η-αίτηση-για-αποφυλάκιση-1044676
Parallaxi

Στη φυλακή θα παραμείνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, καθώς απορρίφθηκε η αίτηση που κατέθεσε για αποφυλάκιση. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει να αντικατασταθεί η προφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, κάτι που απορρίφθηκε ξανά από το ειδικό δικαστήριο κατά της Διαφθοράς.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και ο Έλληνας πρέσβης στην Αλβανία και οι Έλληνες δικηγόροι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συνέδριο στα Τίρανα για την υπόθεση Μπελέρη.

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές και συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή ακόμη και μετά τη νίκη του.

Η αλβανική δικαιοσύνη παραμένει ανένδοτη και δεν επέτρεψε τη μεταβολή του μέτρου της προφυλάκισης, θεωρώντας ότι ο Μπελέρη εγκυμονεί κινδύνους να διαφύγει από τη χώρα.

Σε κρίση οι διμερείς σχέσεις

Συνάντηση με τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Δυρραχίου είχε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, στέλνοντάς ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αλβανία, πως η κατάσταση αυτή σκιάζει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Αναλυτικότερα ο Οικονόμου αναφέρει: Συναντήθηκα, σήμερα, στις φυλακές Δυρραχίου, παρουσία της Πρέσβεώς μας στην Αλβανία, κ. Κωνσταντίνας Καμίτση, με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος για περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Για την Ελλάδα η υπόθεση αυτή ήταν εξαρχής και παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Ο σεβασμός των αρχών του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελούν κομβικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι στην περίπτωση του Μπελέρη δε λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η αλβανική πλευρά οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του Μπελέρη ως Δημάρχου, σεβόμενη την ετυμηγορία των πολιτών στις πρόσφατες εκλογές.

Η παράταση της σημερινής κατάστασης σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις και δε συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα