«Αποστολή εξετελέσθη»: Σε τρία κύματα τα Ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Η ανακοίνωση της IDF για την ολοκλήρωση του χτυπήματος

Parallaxi
αποστολή-εξετελέσθη-σε-τρία-κύματα-1234192
Parallaxi

Μετά από τρία κύματα χτυπημάτων ολοκληρώθηκαν τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας» εναντίον του Ιράν με στόχο εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε πολλές ιρανικές επαρχίες ως αντίποινα στην ιρανική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους την 1η Οκτωβρίου.

Τα πλήγματα «ολοκληρώθηκαν και η αποστολή εξετελέσθη», υπογράμμισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τα πολεμικά αεροσκάφη «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (…) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε.

Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν «συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

«Το Ιράν εξαπέλυσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του κράτους του Ισραήλ στη διάρκεια δύο επιθέσεων τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, χρηματοδοτεί και διευθύνει τρομοκρατικές επιχειρήσεις μέσω των συμμάχων του στη Μέση Ανατολή για να πλήξει το Ιράν”, σημείωσε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το Ιράν προσπαθεί “να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια καθώς και την παγκόσμια οικονομία».

Ισραηλινός στρατός: Το Ιράν θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης

Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξήγησε ότι τα πλήγματα αυτά δίνουν στο Ισραήλ «μεγαλύτερη ελευθερία δράσης» στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Παράλληλα προειδοποίησε το Ιράν ότι θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.

«Αν το ιρανικό καθεστώς διαπράξει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης, θα είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε», διαβεβαίωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα», υπογράμμισε.

Η σύσκεψη Νετανιάχου μετά την επίθεση στο Ιράν

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ηγήθηκε σύσκεψης αποτίμησης στην οποία συμμετείχαν στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μετά την έναρξη των «πληγμάτων ακριβείας» εναντίον του Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ, συμμετείχαν «ο υπουργός Άμυνας, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, ο επικεφαλής της Μοσάντ (υπηρεσία Πληροφοριών εξωτερικού) και της Σιν Μπετ (υπηρεσίες Πληροφοριών εσωτερικού)», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου.

Ιράν: Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την επίθεση του Ισραήλ -Περιορισμένες ζημιές

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική του άμυνα εντόπισε και αντιμετώπισε με επιτυχία την «επίθεση» του Ισραήλ, αν και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιοχές υπάρχουν «περιορισμένες ζημιές».

Σε ανακοίνωσή της η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα επεσήμανε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

ΗΠΑ: Τα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν ήταν «στοχευμένα και αναλογικά»

Τα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν φαίνεται να αποτελούν μια στοχευμένη και αναλογική απάντηση στις προηγούμενες επιθέσεις της Τεχεράνης, με μικρό κίνδυνο να προκληθούν θύματα μεταξύ των πολιτών, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι με αυτά τα πλήγματα θα πρέπει να τερματιστούν οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν άμεσους και έμμεσους διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη μέσω των οποίων έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους για πολλά ζητήματα.

Ανάλυση Sky News: Το μέγεθος της ζημιάς στο Ιράν από τα ισραηλινά πλήγματα θα καθορίσει τη συνέχεια Η αναλύτρια του Sky News Ντέμπορα Χέινς εξήγησε ότι το μέγεθος του πλήγματος από την επίθεση θα καθορίσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Αν η επίθεση περιοριστεί σε αμιγώς στρατιωτικούς στόχους, τότε -ανάλογα με την κλίμακα των ζημιών- θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για αποκλιμάκωση ενός πυραυλικού πολέμου , ο οποίος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλήρη στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή», σημείωσε.

«Ωστόσο, εάν η ζημία είναι σημαντική, το Ιράν πιθανότατα θα πραγματοποιήσει την υπόσχεση να προβεί σε αντίποινα για άλλη μια φορά. Εάν συμβεί αυτό, το μέγεθος της όποιας ιρανικής αντεπίθεσης θα είναι ένας σημαντικός δείκτης. Εάν το Ιράν επέλεγε να μειώσει τον αριθμό των πυραύλων που θα εκτοξεύσει προς το Ισραήλ, και αυτό θα έστελνε ένα μήνυμα επιθυμίας αποκλιμάκωσης.

Εάν οποιοδήποτε μελλοντικό χτύπημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό της 1ης Οκτωβρίου, τότε, και πάλι, οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα βρίσκονταν σε τροχιά ολοκληρωτικού πολέμου», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα