Διεθνή

Αργεντινή: Φιλοναζί ο νέος εισαγγελέας που διόρισε ο ακροδεξιός Μιλέι

«Αν ήμουν ναζιστής, το μετανιώνω», είχε γράψει ο Ροδόλφο Μπάρα

Parallaxi
αργεντινή-φιλοναζί-ο-νέος-εισαγγελέα-1089677
Parallaxi

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής, ο ακροδεξιός Χαβιέ Μιλέι, διόρισε την Παρασκευή (01/12) τον Ροδόλφο Μπάρα, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1996 λόγω του παρελθόντος του σε φιλοναζιστικές οργανώσεις, ως μελλοντικό επικεφαλής των εισαγγελέων του κράτους. Ο διορισμός, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Δεκεμβρίου, προκάλεσε την απόρριψη της εβραϊκής κοινότητας της Αργεντινής, της μεγαλύτερης στη Λατινική Αμερική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχεδική δημοσίευση της El País, ο 75χρονος Ροδόλφο Μπάρα ήταν τη δεκαετία του 1990 ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της κυβέρνησης του περονιστή Κάρλος Μενέμ (1989-1999). Ύστερα από ένα πέρασμα από το Ανώτατο Δικαστήριο, εγκατέλειψε τη θέση του για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης το 1994. Δύο χρόνια αργότερα, μια έρευνα των Περονιστών αποκάλυψε ότι είχε ενταχθεί στην οργάνωση Tacuara, με ναζιστικές και υπερεθνικιστικές τάσεις.

Ο Ροδόλφο Μπάρα θα είναι υπεύθυνος εισαγγελέας του Υπουργείου Οικονομικών. Από τη θέση αυτή θα συμβουλεύει το κράτος σε νομικά θέματα και θα το υπερασπίζεται από πιθανές αγωγές. Η δουλειά του δεν θα είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να θωρακίσει την ακροδεξιά διοίκηση από τις απαιτήσεις που αναμένεται να λάβει μετά την εφαρμογή ενός σχεδίου προσαρμογής που θα επηρεάσει τα υπουργεία, τα συνδικάτα και την κατανομή των κονδυλίων στις επαρχίες. Επισημαίνεται ότι ο Ροδόλφο Μπάρα έχει εμπειρία σε αυτό μιας και, τη δεκαετία του 1990, συμβούλευσε τον Κάρλος Μενέμ για την ιδιωτικοποίηση περισσότερων από 60 κρατικών εταιρειών.

Εξοργισμένη η εβραϊκή κοινότητα στην Αργεντινή

Το περιοδικό Noticias δημοσίευσε φωτογραφία του να χαιρετάει ναζιστικά όταν ήταν μόλις 13 ετών. Η εφημερίδα Página 12 αποκάλυψε, μερικές ημέρες αργότερα, ότι είχε συλληφθεί για μια επίθεση με πίσσα σε μια συναγωγή. Ο Ροδόλφο παραιτήθηκε την παραμονή μιας μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας που είχε καλέσει η εβραϊκή κοινότητα μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της ισραηλινής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες το 1992 και κατά του εβραϊκού κοινοτικού κέντρου AMIA το 1994, που άφησαν πίσω τους 85 νεκρούς, ήταν ακόμη νωπές.

Εκείνη την εποχή, ο Ροδόλφο Μπάρα έστειλε επιστολή στην Αντιπροσωπεία των Ισραηλινών Συλλόγων της Αργεντινής (Daia). «Εκμεταλλεύτηκαν τον νεανικό ιδεαλισμό για να τον κατευθύνουν προς ακραίες θέσεις», έγραψε σε τρίτο πρόσωπο. Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη: «Αν ήμουν ναζιστής, το μετανιώνω».

Ωστόσο, την Παρασκευή (01/12) η Daia θυμήθηκε εκείνη την επιστολή και ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο Δρ. Ροδόλφο Μπάρα […] εξέφρασε στην Daia, τη δεκαετία του ’90, μια συγγνώμη για τις φρικιαστικές συμπεριφορές και εκδηλώσεις του όταν ήταν νέος. Είναι σημαντικό να τονιστεί τι συνέβη, δεδομένου ότι θα είναι επικεφαλής του ανώτατου οργάνου του Σώματος των Εισαγγελέων και θα έχει ως κεντρικό άξονα την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων. Η Daia θα είναι παρούσα για να διασφαλίσει την τήρηση του νόμου και ότι αυτός θα τηρείται ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά».

Άλλοι τομείς της εβραϊκής κοινότητας της Αργεντινής προχώρησαν πέρα από την προειδοποίηση. Το Forum της Αργεντινής κατά του αντισημιτισμού (Faca), το οποίο αποτελείται από δεκάδες διανοούμενους, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, δήλωσε ότι ο διορισμός του Ροδόλφο Μπάρα αποτελεί «άμεση προσβολή του δημοκρατικού και πλουραλιστικού πνεύματος» της Αργεντινής. «Μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αρχίσει τη θητεία της, φιλοξενώντας στις τάξεις της άτομα που έχουν δηλώσει αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε μορφή έκφρασης μίσους», σημείωσε χαρακτηριστικά η Faca.

Πηγή: ieidiseis.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα