Ασία-ΕΡΕΥΝΑ: Πανδημία και πληθωρισμός έριξαν κι άλλους ανθρώπους στην φτώχεια

68 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια.

Parallaxi
ασία-ερευνα-πανδημία-και-πληθωρισμός-938511
Parallaxi

Η πανδημία του νέου κορονοϊού και η αύξηση του κόστους ζωής έριξαν σχεδόν 70 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους στην αναπτυσσόμενη Ασία στην ακραία φτώχεια πέρυσι, αναφέρει σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB), εξέλιξη που αποτελεί πισωγύρισμα στις προσπάθειες να καταπολεμηθεί η ανέχεια.

  • Η ADB υπολογίζει στην έκθεση αυτή πως 155,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην αναπτυσσόμενη Ασία, ή περίπου το 3,9% του πληθυσμού, έχει ολισθήσει στην ακραία φτώχεια.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 67,8 εκατομμύρια υψηλότερος από ό,τι προβλεπόταν αν δεν είχαν ξεσπάσει κατά σειρά η υγειονομική κρίση και η κρίση του κόστους ζωής.

Με τον όρο αναπτυσσόμενη Ασία ο περιφερειακός οργανισμός αναφέρεται σε 46 οικονομίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού· εξαιρούνται η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

«Η Ασία και ο Ειρηνικός σταδιακά ανακάμπτουν από την πανδημία του νέου κορονοϊού, αλλά η μεγεθυνόμενη κρίση του κόστους ζωής υπονομεύει την πρόοδο προς την εξάλειψη της φτώχειας», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, ο Άλμπερτ Παρκ.

  • Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ορίζει ως κατάσταση ακραίας φτώχειας το να ζει κανείς με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, βασιζόμενη σε αριθμούς του 2017.

Ο πληθωρισμός σε αρκετές χώρες της περιοχής έφθασε σε ιστορικά υψηλά πέρυσι, τόσο εξαιτίας της αναπήδησης της οικονομικής δραστηριότητας όσο και εξαιτίας των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι αυξήσεις των τιμών έπληξαν τους πάντες, αλλά ακόμα πιο σκληρά τους φτωχότερους, καθώς αναγκάστηκαν να δαπανούν ακόμα μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για τρόφιμα ή καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι δυσκολεύτηκαν να αποταμιεύσουν ή να καλύψουν το κόστος απαραίτητων υπηρεσιών (υγεία, παιδεία).

Ενισχύοντας τα δίκτυα κοινωνικής πρόνοιας για τους φτωχότερους, διευκολύνοντας τις επενδύσεις και την καινοτομία που δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση, οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής «μπορούν να ξαναμπούν στις ράγες», κρίνει πάντως ο κ. Παρκ.

Η Ασία οδεύει να καταγράψει ανάπτυξη 4,8% φέτος σε ετήσια βάση, ρυθμό ταχύτερο από ό,τι το 2022 (+4,2%), υπολόγιζε η ADB τον Ιούλιο.

Όμως, παρότι οι οικονομίες στην αναπτυσσόμενη Ασία αναμένεται να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, η ADB εκτιμά πως το 30,2% του πληθυσμού αυτής της περιοχής του κόσμου, ή περίπου 1,26 δισεκ. άνθρωποι, θα συνεχίζει να είναι ευάλωτο από οικονομική σκοπιά περί το 2030.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα