BBC: Γιατί το τέλος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μοιάζει σήμερα μακρινό

Το ξέσπασμα της βίας φάνηκε να αιφνιδιάζει τους πάντες.

Parallaxi
bbc-γιατί-το-τέλος-της-σύγκρουσης-στη-μέσ-1224858
Parallaxi

Πριν από ένα χρόνο, με το Ισραήλ να βιώνει τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του και στη συνέχεια τη Γάζα να υπόκειται τους πλέον καταστροφικούς βομβαρδισμούς, η εβραιο-παλαιστινιακή σύγκρουση, που ως ένα βαθμό απουσίαζε από την κορυφή της επικαιρότητας για χρόνια, πλέον είχε εκραγεί ξανά.

Το ξέσπασμα της βίας φάνηκε να αιφνιδιάζει τους πάντες. Μόλις μια εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωνε ότι «η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πιο ήσυχη σήμερα από ό,τι ήταν εδώ και δύο δεκαετίες».

Ένα χρόνο μετά, η περιοχή βρίσκεται στις φλόγες. Περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί. Δύο εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστείΣτη Δυτική Όχθη, άλλοι 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Στον Λίβανο, άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι και περισσότεροι από 2.000 νεκροί.

Περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν την πρώτη μέρα. Από τότε, το Ισραήλ έχει χάσει 350 ακόμη στρατιώτες στη Γάζα. Διακόσιες χιλιάδες Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στη Γάζα και κατά μήκος των ασταθών βόρειων συνόρων με τον Λίβανο. Περίπου 50 στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα