Διεθνή

Χαμάς: Υποστηρίζει ότι κρατά 3 ομήρους μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Τι λέει Έλληνας κάτοικος της Ιερουσαλήμ.

Parallaxi
χαμάς-υποστηρίζει-ότι-κρατά-3-ομήρους-μ-1066761
Parallaxi

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις εμφανώς έντρομους άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από μια ομάδα ενόπλων με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι είναι «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η οργάνωση το πρωί εναντίον του Ισραήλ.

“Εικόνες (μελών) των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) που αιχμαλωτίζουν αρκετούς στρατιώτες του εχθρού κατά τη διάρκεια της μάχης (επιχείρησης) ‘Κατακλυσμός αλ-Άκσα’ “, αναφέρεται σε μια πρόταση σε μαύρο φόντο στην αρχή του βίντεο που δεν έχει ήχο.

Στο βάθος διακρίνονται πινακίδες στα εβραϊκά υποδηλώνοντας ότι το βίντεο γυρίστηκε στην ισραηλινή πλευρά στο πέρασμα Ερέζ ανάμεσα σε Λωρίδα της Γάζας και Ισραήλ.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ομηρεία αμάχων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε σήμερα την ομηρεία αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απελευθέρωσή τους μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

“Η είδηση περί αμάχων που κρατούνται όμηροι στα σπίτια τους ή στη Γάζα προκαλεί φρίκη. Αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως”, έγραψε στην πλατφόρμα X .

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τουλάχιστον τρεις άνδρες με πολιτικά ρούχα να κρατούνται από ένοπλους άνδρες με θολά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι ήταν «εχθροί» που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Έλληνας κάτοικος Ιερουσαλήμ: Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι έχουν μπει σε παραμεθόριες πόλεις του Ισραήλ

Όπως σημείωσε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ο οποίος είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν, οι σειρήνες ηχούν συνεχώς στην Ιερουσαλήμ, ενώ από τις 06:30 το πρωί άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις.

«Αυτή τη στιγμή ακούω κρότους βορειοδυτικά έξω από την πόλη. Οι ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας είχαν κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Στο διάγγελμά του ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμαντ Ντεφ, μιάμιση ώρα μετά από την αρχή των εκτοξεύσεων, ανακοίνωσε ότι αρχίζει η επιχείρηση «θύελλα του Αλ-Άκσα» και τη συνέδεσε με τον αυξημένο αριθμό Εβραίων πιστών που στη διάρκεια των εορτών τους, ανέβηκαν στο προαύλιο του τεμένους Αλ-Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γαβριήλ Χαρίτος διέψευσε τις πληροφορίες πως ισλαμιστές έχουν μπει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβιβ. «Δεν ισχύει αυτό. Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους σε πόλεις της μεθορίου που η ονομασία τους δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο».

«Η αντιπυραυλική ασπίδα που διαθέτει το Ισραήλ φυσικά και λειτούργησε για αυτό και ενώ όπως είπε ο Μοχάμαντ Ντεφ από τις 6:30 έως τις 8:30 το πρωί έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες, δεν έφτασαν ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσε πανικός, πράγμα που εγώ δεν βλέπω», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όπως σημείωσε «η συγκεκριμένη σημερινή πυραυλική επίθεση είναι γεγονός ότι ξάφνιασε την κοινωνία του Ισραήλ. Το γεγονός ότι βρέθηκαν κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι να είναι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων, δείχνει μία καταφανή αποτυχία από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός αυτό καθώς είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έχει αποφασιστεί ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την οριογραμμή του Ισραήλ με τη Γάζα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί».

«Έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης. Όμως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ανακοινώσει τοπική επιστράτευση εφέδρων στο νότιο Ισραήλ» ενημέρωσε ο κ. Χαρίτος ενώ συμπλήρωσε πως «φορείς των εφέδρων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταρρύθμιση ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα υπακούσουν στην κυβέρνηση και θα επιστρατευτούν».

Πρέσβης Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό που στέκονται στο Ισραήλ και στους Ισραηλινούς

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα που στέκονται σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή με το Ισραήλ και τους Ισραηλινούς, εκφράζει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Ισραηλινός πρέσβης στη χώρα μας Νόαμ Κατς.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρέσβης αναπαράγει και την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Καταδικάζω απερίφραστα τη σημερινή αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Άμεση ήταν η καταδίκη και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» τονίζεται σε αντίστοιχη ανάρτησή του.

Την απερίφραστη καταδίκη εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ» τονίζει σε ανάρτησή του, σημειώνοντας: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» υπογραμμίζει.

Καταδίκη εξέφρασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».

ΜΑΡ.ΜΙ, Δ.Μάν./ AΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα