Διεθνή

BBC: Το Ισραήλ «πιάστηκε στον ύπνο»- Για «κολοσσιαία αποτυχία» κάνει λόγο η Times of Israel

Tα μηνύματα από ΕΕ, Ερντογάν και ελληνικά κόμματα για όσα συνέβησαν.

Parallaxi
bbc-το-ισραήλ-πιάστηκε-στον-ύπνο-για-κ-1066748
Parallaxi

Για αποτυχία των ισραηλινών δυνάμεων να προβλέψουν τη σφοδρότατη επίθεση της Χαμάς κάνει λόγο αναλυτής του BBC

Για αποτυχία των μυστικών δυνάμεων του Ισραήλ κάνει λόγο σε ανάλυσή του το ΒΒC μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του βρετανικού μέσου, «η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.

Κατά το παρελθόν, ήταν σε θέση να δολοφονήσει ηγέτες μαχητών είτε με χτυπήματα ακριβείας με drone είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα.Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται πως πιάστηκε στον ύπνο» επισημαίνει.

«Η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ, φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα. Το ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με τεράστια δύναμη είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα ρωτήσουν τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους δεν αντιλήφθηκαν αυτό που ήρθε προειδοποιώντας τη χώρα ανάλογα» καταλήγει.

Πηγή: skai.gr

«Κολοσσιαία αποτυχία, το Ισραήλ βρέθηκε απροετοίμαστο»: Ανάλυση από «Times of Israel»

«Κολοσσιαία αποτυχία, το Ισραήλ βρέθηκε απροετοίμαστο»: Ανάλυση από «Times of Israel»

Την αποτυχία του Ισραήλ να αποκρούσει την επίθεση που δέχτηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, επισημαίνει σε σημερινή ανάλυση της η εφημερίδα «Times of Israel», τονίζοντας μάλιστα ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής βρέθηκε απροετοίμαστη.

Ακριβώς 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση -όχι από αραβικούς στρατούς, αλλά από την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 20 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Καθώς οι σειρήνες ηχούσαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ και οι ρουκέτες αντηχούσαν, η τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να μεταδίδουν βίντεο με εικόνες που θα έπρεπε να μοιάζουν αδιανότητες, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων τρομοκρατών πάνω σε νταλίκες να κάνουν επιδρομές σε δρόμους του Ισραήλ.

Καθώς συνεχίζονταν οι επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους, το IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) επιβεβαίωσε αυτό που συνέβαινε: δεκάδες τρομοκράτες είχαν διεισδύσει στο Ισραήλ — άλλοι από την , άλλοι αεροπορικώς με αλεξίπτωτα και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τη θάλασσα.

Ο περίπλοκος φράχτης των συνόρων του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων της Γάζας – ένα φράγμα που θεωρείται ότι αποτελεί ερμητική προστασία του Ισραήλ – είχε παραβιαστεί σε πολλά σημεία, ανέφερε το Army Radio.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σε αρκετές κατοικημένες περιοχές στον νότο – με τις ειδικές δυνάμεις του IDF να σπεύδουν να αναπτυχθούν στις νότιες περιοχές.

Εν μέσω των περιορισμών της λογοκρισίας, αναφέρθηκε ότι υπήρχε «σημαντική ανησυχία» σχετικά με την πιθανότητα απαγωγής στρατιωτών και/ή πολιτών και επαναφοράς στη Γάζα. Επανειλημμένες αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένοπλους της Χαμάς σε βάσεις και θέσεις του Ισραηλινού Στρατού.

Οι ίδιοι οι μηχανισμοί αναφοράς περιπλέκονταν από τις ατελείωτες ειδοποιήσεις για συνεχιζόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών, με τους κατοίκους δεκάδων πόλεων και άλλων κατοικημένων περιοχών να έχουν διαταχθεί να μεταβούν σε ασφαλή μέρη.

Τρεις ώρες μετά την εκτόξευση των πρώτων ρουκετών γύρω στις 6:30 π.μ., το Channel 12 TV έδειξε απλούς πολίτες της Γάζας που περνούσαν από τη Λωρίδα στο Ισραήλ, εκμεταλλευόμενοι τις παραβιάσεις στον φράκτη ασφαλείας.

Η αρχή της «μεγάλης επανάστασης»

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διαβόητος διοικητής των τρομοκρατικών επιχειρήσεων της Χαμάς, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν η αρχή της «μεγάλης επανάστασης» και μίλησε στο Hamas TV, καλώντας τους Ισραηλινούς Άραβες πολίτες και όσους βρίσκονται σε γειτονικά κράτη να συμμετάσχουν στην επίθεση.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν να βρουν και να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους, το IDF κήρυξε επίσημα «πολεμική κατάσταση» — υποδεικνύοντας προετοιμασίες για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στη Γάζα. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, υποσχόμενος νίκη και δηλώνοντας ότι η Χαμάς είχε κάνει ένα «μεγάλο λάθος», διέταξε μια κλήση στρατιωτικών εφεδρειών, με το ακριβές εύρος της να καθοριστεί από την έκταση της κρίσης.

Μέχρι αργά το πρωί, λέγεται ότι η Χαμάς εκτόξευσε πάνω από 2.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Λίγο πριν το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε το ίδιο πράγμα και προειδοποίησε για ανακριβείς ισχυρισμούς και fake news, εν μέσω επανειλημμένων ανεπιβεβαίωτων αναφορών για πολλαπλούς θανάτους από ισραηλινούς στρατιωτικούς και πολίτες.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο με τη Γάζα, τον οποίο δεν γνωρίζαμε πριν», δήλωσε ο Danny Kushmaro, παρουσιαστής ειδήσεων του Channel 12. «Όλο το Ισραήλ αναρωτιέται: Πού είναι το IDF, πού είναι η αστυνομία, πού είναι η ασφάλεια;» συμφώνησε ο Eli Maron, ο πρώην αρχηγός του Ισραηλινού Ναυτικού.

«Είναι μια κολοσσιαία αποτυχία. Οι ιεραρχίες απλώς απέτυχαν, με τεράστιες συνέπειες».

Πηγή: ieidiseis 

Η Χαμάς ανήρτησε βίντεο που σύμφωνα με την ίδια δείχνουν ισραηλινούς αιχμαλώτους να μεταφέρονται στην Γάζα-22 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 545 τραυματίστηκαν

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε σήμερα τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, περίπου 545 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από την επίθεση της Χαμάς.

Η ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών κάνει λόγο για 22 νεκρούς Ισραηλινούς επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Χαμάς ανήρτησε βίντεο που σύμφωνα με την ίδια δείχνουν ισραηλινούς αιχμαλώτους να μεταφέρονται στην Γάζα.

Το ισραηλινό δίκτυο Reshet 13 TV News μετέδωσε ότι ένοπλοι κρατούν αιχμαλώτους στην πόλη Οφάκιμ και ότι πέντε ένοπλοι παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη Σντερότ και σπίτια πυρπολήθηκαν.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζουν, πτώματα ισραηλινών στρατιωτών να μεταφέρονται από τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα και παλαιστίνιους ενόπλους μέσα σε σπίτια Ισραηλινών και άλλους να περιφέρονται σε μια ισραηλινή πόλη μέσα σε τζιπ.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να διακριβώσει τη γνησιότητα του βίντεο.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ενήμερος για τις πληροφορίες περί αιχμαλώτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Στη Γάζα οι πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη αναμένοντας ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει ημέρες, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στα καταφύγια.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κάνοντας έκκληση προς τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν.

“Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για τον τερματισμό της τελευταίας κατοχής επί της γης”, είπε προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Η τελευταία αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς ήταν ο πόλεμος των δέκα ημερών το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΜΑΡ.ΜΙ

ΕΕ: Καταδίκη της ευρωπαϊκής ηγεσίας για τις επιθέσεις στο Ισραήλ

Την καταδίκη της για τις επιθέσεις στο Ισραήλ εξέφρασε η ευρωπαϊκή ηγεσία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις αδιάκριτες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ και του λαού του σήμερα το πρωί, προκαλώντας τρόμο και βία κατά αθώων πολιτών.

Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα. Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη φρικτή στιγμή» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε «απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων».

Ζ.Μπορέλ: Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ

«Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσθέτοντας ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ρ.Μέτσολα: Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ

Tέλος, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράμμισε : «καταδικάζουμε τον τρόμο και τη βία που ασκείται εναντίον αθώων ανθρώπων. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που βρίσκονται υπό πυρά, όλους τους πρώτους ανταποκριτές και αυτούς που αμύνονται ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις. Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Έκκληση Ερντογάν σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τις εχθρικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση.

«Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφεύγουν τις επιθετικές ενέργειες», είπε σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚP στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες καταδίκασε σήμερα στην πλατφόρμα Χ τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. “Καταδικάζουμε σφόδρα τις πολύ σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την βία χωρίς διακρίσεις. Η πλήρης αλληλεγγύη μας προς τα θύματα”.

Πηγή: skai.gr

Μητσοτάκης: Καταδικάζω σθεναρά την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης

Τη σημερινή εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ που σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας 22 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους και 545 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, καταδικάζει με μήνυμά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο “X” ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει:«Καταδικάζω σθεναρά τη σημερινή αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ

Την «απερίφραστη καταδίκη του στην σημερινή επίθεση της Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ», εκφράζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ζητά τον άμεσο τερματισμό της ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ακόμη: «Η συνεχιζόμενη βία από όλες τις πλευρές στην περιοχή, δυναμιτίζει κάθε προοπτική επίλυσης των διαφορών και πλήττει βάναυσα την ασφάλεια και τα δικαιώματα ιδίως των αμάχων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τασσόμαστε σταθερά υπέρ της άμεσης επανέναρξης αξιόπιστων διμερών συνομιλιών, για λύση δύο βιώσιμων κρατών στη βάση των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πηγές: skai.gr/ ieidiseis / ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΜΑΡ. ΜΙ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα