Διεθνή

Χάρβαρντ: Δημόσια συγγνώμη για το δέσιμο βιβλίου από… ανθρώπινο δέρμα

Πρόκειται για ένα βιβλίο με τίτλο: Des Destinées de l’Ame

Parallaxi
χάρβαρντ-δημόσια-συγγνώμη-για-το-δέσι-1139472
Parallaxi

Το Χάρβαρντ ζήτησε δημόσια συγνώμη, καθώς το δέσιμο δερματόδετου βιβλίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1880, ήταν από ανθρώπινο δέρμα και είχε γίνει από τον πρώτο κάτοχό του. Το βιβλίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του διάσημου εκπαιδευτικού ιδρύματος από το 1930, όμως μετά από πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίο είχε γίνει η… βιβλιοδεσία.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με τίτλο: Des Destinées de l’Ame (Τα Πεπρωμένα της Ψυχής) και φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Houghton, όμως το 2014 έγινε.. διάσημο όταν επιστημονικά τεστ αποκάλυψαν την ανατριχιαστική ιστορία του.

Σε ανακοίνωσή του, το Χάρβαρντ τόνισε πως «μετά από προσεκτική μελέτη, εμπλοκή των ενδιαφερομένων και εξέταση θα αφαιρεθεί το συγκεκριμένο δέσιμο του δέρματος και θα συνεργαστεί με τις Αρχές, για να προσδιορίσει μία μετά σεβασμού τελική εναπόθεση αυτών των ανθρώπινων λειψάνων».

Η «προφητεία» του συγγραφέα

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, Arsène Houssaye, ο οποίος στοχάζεται για την κατάσταση της ψυχής και γενικότερα για την ζωή μετά τον θάνατο.

Πρώτος ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου συγγράμματος ήταν ο Γάλλος γιατρός Λουντοβίκ Μπουλάντ, ο οποίος έδεσε τότε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα που πήρε παράνομα από μια νεκρή γυναίκα ασθενή από νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν.

Το βιβλίο περιλαμβάνει σημείωμα του γιατρού, όπου υποστηρίζει πως είναι «δεμένο με περγαμηνή ανθρώπινου δέρματος στην οποία δεν έχει τυπωθεί κανένα στολίδι προκειμένου να διατηρήσει την κομψότητά του».

«Την βιβλιοδεσία έπιασαν πολλοί άνθρωποι για πάνω από έναν αιώνα»

Μετά από την ανατριχιαστική ιστορία η οποία βγήκε στο φως της δημοσιότητας, το Χάρβαρντ υποστήριξε πως θα αφαιρέσει το δέσιμο του βιβλίου. Ο αρχειονόμος στη βιβλιοθήκη Houghton, Τομ Χίρι, είπε: «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίσταση για εμάς στη βιβλιοθήκη και μάθαμε πολλά μέχρι να φτάσουμε στην απόφασή μας.

Το βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία του τόμου είναι ότι ένας γιατρός δεν είδε απέναντί του ένα πλήρες άτομο και έκανε μια απεχθή πράξη αφαίρεσης ενός κομματιού δέρματος από νεκρό ασθενή, σχεδόν σίγουρα χωρίς συγκατάθεση, και το χρησιμοποίησε σε μια βιβλιοδεσία που έπιασαν πολλοί άνθρωποι για περισσότερο από έναν αιώνα. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός τα λείψανα να αναπαυθούν».

«Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ για τις προηγούμενες αποτυχίες στη διαχείριση του βιβλίου που μετέτρεψαν σε αντικείμενο και έβαλαν σε περαιτέρω κίνδυνο την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου όντος» είπε ο Χίρι.

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα