Χερσαία εισβολή στον Λίβανο ανακοίνωσε το Ισραήλ – Κάλεσε νέες εφεδρείες

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από αέρα - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
χερσαία-εισβολή-στον-λίβανο-ανακοίνω-1218113
Parallaxi

Ο αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού (IDF) δήλωσε ότι ο στρατός ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα από αέρα. Στόχος, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού, είναι η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» ώστε να επιστρέψουν οι ισραηλινοί κάτοικοι στις περιοχές τους στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Μπορείτε να ακούσετε τα αεροπλάνα από πάνω, επιτιθόμαστε όλη μέρα τόσο για να προετοιμάσουμε την περιοχή για την είσοδο σας, όσο και για να συνεχίσουμε να προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο στρατηγός Χέρτζι Χαλέβι μιλώντας στα στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης μιας χερσαίας επίθεσης στον Λίβανο.

«Θα συνεχίσουμε. Δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε την επίθεση και συνεχίζουμε να χτυπάμε παντού. Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος. Να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια. Για να το πετύχουμε αυτό ετοιμάζουμε τον χερσαίο ελιγμό», τόνισε και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει πως οι στρατιωτικές σας μπότες θα εισέλθουν στο εχθρικό έδαφος, θα εισέλθουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ τα έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια με υπόγειες υποδομές, σημεία επιμελητείας και βάσεις εκτόξευση ρουκετών για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων».

«Η είσοδός σας σε αυτές τις περιοχές με δύναμη και σύγκρουση σας με μέλη της Χεζμπολάχ θα τους δείξει τι σημαίνει να αντιμετωπίζουν την ισχύ ενός επαγγελματία με υψηλή εκπαίδευση και πείρα στη μάχη. Είστε πολύ πιο δυνατοί και πολύ πιο έμπειροι από αυτούς. Θα μπείτε μέσα, θα καταστρέψετε τον εχθρό και θα καταστρέψετε τις υποδομές τους. Αυτά πρέπει να κάνετε για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι ισραηλινοί κάτοικοι στον βορρά»

Ενισχύονται οι δυνάμεις στον βορρά

Νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι «καλεί ορισμένες εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο». «Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της Χεζμπολάχ, την υπεράσπιση του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, πριν ανακοινώσει ο αρχηγός του στρατού τη χερσαία εισβολή, ανέφερε πως οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση και όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια τέτοια εξέλιξη εάν χρειαστεί. Στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση ασφαλείας στα βόρεια σύνορα, ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών του Ισραήλ να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε με σημαντικά πλήγματα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, εστιάζοντας στη δύναμη πυρός της και ένα σοβαρό πλήγμα στους διοικητές και το προσωπικό της. Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφάλειας. Πρέπει να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για χερσαία εισβολή και δράση», πρόσθεσε.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα – Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι εκτοπισμένοι

Εν τω μεταξύ, το σφυροκόπημα από άερα στον Λίβανο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα πλήγματα είναι όλο και πιο βαθιά στη χώρα. Χτυπήματα σημειώθηκαν σε θέσεις βόρεια της Βηρυτού με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), αλλά και σε περιοχές στον νότιο Λίβανο.

Την Τετάρτη, μέχρι το απόγευμα, τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ είχαν πλήξει περίπου 280 τοποθεσίες σε ολόκληρο τον Λίβανο. Μεταξύ των στόχων ήταν στελέχη της Χεζμπολάχ, δεκάδες αποθήκες όπλων και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του IDF.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πλήθος ρουκετών κατά του Ισραήλ, οι οποίες ωστόσο στην πλειονότητά τους αναχαιτίστηκαν από τον «Σίδερένιο Θόλο» (Iron Dome), το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ. Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη και με βαλιστικό πύραυλο (Qader 1) που εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ.

Συνολικά εκτιμάται πως περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο νότιο και νοτιοανατολικό Λίβανο, αναζητώντας καταφύγιο βορειότερα στη χώρα. Πολλοί τράπηκαν σε φυγή χωρίς να έχουν ιδέα πού ακριβώς να πάνε, ενώ οι πύραυλοι χτυπούν ακόμη και κατοικημένες περιοχές. Κάθε κτίριο είναι στόχος με τους ισραηλινούς να διαμηνύουν πως η Χεζμπολάχ έχει αποθήκες οπλισμού παντού και «η απειλή θα εξολοθρευθεί».

Οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς έχουν ξεπεράσει τους 650, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 1.600, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Πλήθος φωτογραφιών με νεκρά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές ημέρες στο Λίβανο εδώ και σχεδόν 35 χρόνια, από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1990. Μόνο την Τετάρτη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι και πάνω από 220 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του υπουργού Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα