Χωρίς νερό και ρεύμα η Γάζα – Εφιάλτης το σενάριο εμπλοκής της Χεζμπολάχ

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από την εμπόλεμη ζώνη.

Parallaxi
χωρίς-νερό-και-ρεύμα-η-γάζα-εφιάλτης-1067953
Parallaxi

Έως και 150 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ξένοι και Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα φέρεται να παραμένουν όμηροι της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι 97 Ισραηλινοί κρατούνται όμηροι.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρύβει τους ομήρους σε «ασφαλή μέρη και σήραγγες» εντός της Γάζας και απειλεί με εκτελέσεις «όσο συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί». Η αποστολή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν στο Ιρραήλ, συνδέεται με την υπόθεση των ομήρων, αφού στους απαχθέντες συγκαταλέγονται Αμερικανοί.

«Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει ως ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν επιστρέφουν», ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Ίσραελ Κατς.

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις από την Αίγυπτο και το Κατάρ;

Σύμφωνα με το BBC, παρασκηνιακά, το Κατάρ, η Αίγυπτος προσπαθούν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των ομήρων. με τη Χαμάς η οποία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει γυναικόπαιδα με αντάλλαγμα 36 Παλαιστίνιες που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Αναλυτής στο Ινστιτούτο Πολιτικής και Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Reichman του Ισραήλ, τονίζει ωστόσο ότι σε εμπόλεμη κατάσταση για το Ισραήλ η επιστροφή των ομήρων, δεν αποτελεί προτεραιότητα αφού «επείγει» η αντιμετώπιση της Χαμάς ως στρατιωτική απειλή.

Bίντεο ανεξακρίβωτης αυθεντικότητας εμφανίζει πάντως απελευθέρωση ομήρων και συγκεκριμένα γυναίκας με δύο παιδιά.

Σύμφωνα με ισραηλινές και διπλωματικές πηγές η λίστα των ομήρων που κατονομάζονται περιλαμβάνει 12 παιδιά και τουλάχιστον πέντε άτομα άνω των 60 ετών.

Εφιάλτης τυχόν εμπλοκή της Χεζμπολάχ – Θα πυροδοτήσει επικίνδυνη περιφερειακή ανάφλεξη

Με το αδιέξοδο επί του πεδίου να συνεχίζεται και με μόνη ορατή προοπτική να είναι η κλιμάκωση , η αγωνία του διεθνούς παράγοντα, είναι ο κίνδυνος εμπλοκής στην σύγκρουση και του Ιραν που θα οδηγούσε σε γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.

Η Τεχεράνη έχει προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να αποσείσει τις ευθύνες που της καταλογίζονται για καθοδήγηση της Χαμάς και ενίσχυση της ώστε να μπορέσει να εκτελέσει την αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον το Ισραήλ .Χωρίς αυτό βεβαίως να αλλάζει καθόλου την στάση της που εκφράσθηκε με επίσημη υποστήριξη στην Χαμάς και καταδίκη του Ισραήλ.

Όπως εκτιμάται πάντως μόνο μια αλυσιδωτή αντίδραση , με χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα , επίθεση αντιπερισπασμού από την Χεζμπολάχ από το έδαφος του Λιβάνου και στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή έστω και σε περιορισμένη κλίμακα αρχικά από την Τεχεράνη.

Διότι ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ (που έχει και ισχυροτατη πολιτική επιρροή στην χώρα) αποτελούν κρίσιμο παζλ στην στρατηγική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Τεχεράνη για επέκταση της επιρροής της μέχρι την Μεσόγειο και δημιουργία προγεφυρωμάτων στην Μ. Ανατολή προκειμένου να ασκεί πίεση πότε στο Ισραήλ ,πότε στο Ιράκ ,πότε στην Σαουδική Αραβία.

Η μετακίνηση της μονάδας κρούσης του 6ου Αμερικανικού Στόλου έξω από τα νερά του Ισραήλ και οι πληροφορίες για μεταστάθμευση αμερικανικών F15 στην Ιορδανία δεν αφορούν βεβαίως την αντιμετώπιση της Χαμάς αλλά λειτουργούν αποτρεπτικά για μια παρέμβαση του Ιράν. ΄Ομως όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια ευθεία εμπλοκή της Τεχεράνης για στήριξη της Χεζμπολάχ ή του καθεστώτος Άσαντ και η επιλογή για κτύπημα εναντίον ιρανικών στόχων θα προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή ,με το Ισραήλ αλλά και αμερικανικές δυνάμεις στην Βόρεια Συρία στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή να βρίσκονται στο στόχαστρο του πυραυλικού οπλοστασίου της Τεχεράνης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι επιθυμητό από κανέναν εκτός ίσως των γερακιών στο Τελ Αβιβ , καθώς ούτε οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συμβιβασθεί με την ιδέα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη, που αναμφισβήτητα θα οδηγούσε και στο άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Ρωσία. Εκ των πραγμάτων βεβαίως μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις στην Γάζα καθώς θα αφορά επίθεση εναντίον ανεξάρτητου κράτους του οποίου η ενότητα και επιβίωση κρέμεται από μια «κλωστή» , ενώ ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον αποθηκών ιρανικών όπλων στο έδαφος της Συρίας θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος της Δαμασκού, στο πλευρό της οποίας βρίσκονται πολλοί μαχητές της Χεζμπολάχ.

Έτσι, η υπόθεση της ιρανικής εμπλοκής είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η Χεζμπολάχ εφόσον ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ θα δοκιμάσει τις αντοχές και των Αμερικάνων που έχουν στρατηγική δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Μια σύγκρουση τέτοια όμως αν και στρατηγικά θα εξυπηρετούσε και τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου (εκτός Κατάρ) αυτή την στιγμή δεν είναι επιθυμητή από κανέναν λόγω των απρόβλεπτων διαστάσεων που θα μπορούσε να πάρει αλλά και των τεράστιων συνέπειών που θα είχε για την οικονομία της Δύσης.

Τις επόμενες ώρες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ισραήλ και στα σύνορα του με τον Λίβανο ,καθώς εκεί μπορεί να υπάρξει η θρυαλλίδα για μια πολύ επικίνδυνη σύγκρουση που θα απειλήσει ευθέως την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Αυξάνονται τα θύματα του πολέμου – Νεκροί πάνω από 1300 Ισραηλινοί και 1200 Παλαιστίνιοι

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει το Sky News, τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί στους 1.200, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Περιοδεία σε Ιράκ και Λίβανο ξεκινά σήμερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αρχίζει σήμερα περιφερειακή περιοδεία, κατά την οποία θα μεταβεί στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να συζητήσει για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο Αμιραμπντολαχιάν θα συναντηθεί σήμερα με Ιρακινούς αξιωματούχους, πρόσθεσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

“Υπό το φως των τρεχουσών παλαιστινιακών γεγονότων, των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά της Γάζας και των επικίνδυνων επακολούθων τους, η περιφερειακή περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών θα αρχίσει σήμερα”, μετέδωσε το Tasnim, επικαλούμενο δηλώσεις του πρεσβευτή του Ιράν στον Λίβανο.

Ισραήλ: Τρεις Κινέζοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών

Τρεις Κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Είχαμε την επιβεβαίωση ότι τρεις Κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ιορδανία στέλνει βοήθεια στη Γάζα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου

Η Ιορδανία ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει για πρώτη φορά βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα X.

Στρατιωτική πηγή της Ιορδανίας δήλωσε ότι στρατιωτικό αεροσκάφος θα μεταφέρει από αέρος βοήθεια στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας. Από εκεί, και εφόσον λάβει άδεια, η βοήθεια θα μεταφερθεί στις αρχές της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ertnews.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα