Χωρίς τέλος το αιματοκύλισμα και το σφυροκόπημα στη Γάζα

Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.300 κάτοικοι της Γάζας, με το 40% να είναι παιδιά

Parallaxi
χωρίς-τέλος-το-αιματοκύλισμα-και-το-σφ-1075929
Parallaxi

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα με το Ισραήλ να εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ακόμα και γύρω από νοσοκομεία στη Γάζα αφού το Τελ Αβίβ απαιτεί την εκκένωσή τους, όπως για το Νοσοκομείο Al-Quds.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι είναι «ώρα για πόλεμο».

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της κρίσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, με τα χτυπήματα κατά αμερικάνικων στόχων σε Συρία και Ιράκ να πληθαίνουν.

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Γάζα τη Δευτέρα, προελαύνοντας με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα και απελευθερώνοντας μια γυναίκα του στρατού που κρατούνταν αιχμάλωτη από μαχητές της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, καθώς αεροπορικά πλήγματα δέχθηκαν περιοχές κοντά σε νοσοκομεία όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο δίπλα στους τραυματίες.

Δεν υπάρχει ασφαλής διέξοδος από την πόλη της Γάζας – Ο στόχος του Ισραήλ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αραβικού Μέσου, ο ισραηλινός στρατός στοχεύει να περάσει με τανκς από την ανατολική πλευρά στη δυτική έτσι ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της παράκτιας γραμμής.

Με βάση την ίδια πηγή, η προέλαση των IDF είναι αργή, καθώς συναντούν αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι μαχητές της έχουν καταστρέψει τανκς.

Για τους αμάχους, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να φύγουν από την πόλη της Γάζας. Όσοι επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να κατευθυνθούν νότια έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Συμφωνία Μπάιντεν και Νετανιάχου για την ανθρωπιστική βοήθεια – Θα περνούν καθημερινά 100 φορτηγά στη Γάζα

Το ισραηλινό ynet αναφέρεται στη συμφωνία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου που έγινε γνωστή από αμερικάνικα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με αυτή, από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας, θα περνούν μέχρι και 100 φορτηγά καθημερινά, ωστόσο αυτά απαγορεύεται να μεταφέρουν καύσιμα.

Νορβηγός γιατρός απορρίπτει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο Al-Shifa χρησιμοποιείται από τη Χαμάς

Ο Νορβηγός γιατρός, Μαντς Γκίλμπερτ, ο οποίος έχει δουλέψει στο Νοσοκομείο Al-Shifa για 16 χρόνια, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι αυτό χρησιμοποιείται ως κάλυψη για το αρχηγείο της Χαμάς.

Πυροβολήθηκε νεαρός Παλαιστίνιος κοντά στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν νεαρό Παλαιστίνιο στην Καμπατίγια, νότια του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε δημοσιευτεί βίντεο από την περιοχή όταν έγινε επίθεση με αυτοσχέδια βόμβα σε στρατιωτικό όχημα.

Το Al Jazeera Arabic έχει δημοσιεύσει βίντεο από τη στιγμή του τραυματισμού του νεαρού Παλαιστίνιου.

«Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη»

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, ο Ριάντ Μανσούρ (στη φωτογραφία του Reuters/Mike Segar απευθύνεται στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό), τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

Ο ισραηλινός στρατός κατεδαφίζει το σπίτι ηγέτη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη

Οι IDF κατεδαφίζουν το σπίτι του ανώτερου ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ Αρούρι στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τον γνωστό Ισραηλινό δημοσιογράφο, Τζακ Χούρι της Haaretz, το σπίτι ήταν άδειο για αρκετά χρόνια και βρίσκεται στην Αρούρα κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

Ο Αρούρι, αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιαντ Νάχλεχ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού al-Manar της Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ καρφιτσώνει το κίτρινο αστέρι στο στήθος

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας πως θα το φοράει, «με υπερηφάνεια», για όσο δεν εκδίδεται απόφασή του που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

«Ορισμένοι από εσάς δεν μάθατε τίποτα αυτά τα τελευταία 80 χρόνια. Ορισμένοι από εσάς ξεχάσατε γιατί ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός», πέταξε ο διπλωμάτης, καταδικάζοντας τη «σιωπή» του ΣΑ μετά τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας, τις πιο πολύνεκρες από καταβολής κράτους, από την 7η Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βαθιά διχασμένο, δεν έχει υιοθετήσει ούτε απόφαση, ούτε ανακοίνωση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Λοιπόν, θα σας το υπενθυμίζω. Από σήμερα, κάθε φορά που με βλέπετε, θα θυμάστε τι σημαίνει το να σιωπάς μπροστά στο κακό», επέμεινε.

«Όπως οι παππούδες μου, όπως οι παππούδες εκατομμυρίων εβραίων, από σήμερα η ομάδα μου κι εγώ θα φοράμε κίτρινα αστέρια», συνέχισε και σηκώθηκε όρθιος για να βάλει στο πέτο του κοστουμιού του κίτρινο αστέρι με τις λέξεις «Never again» («ποτέ ξανά» στα αγγλικά), παραπέμποντας στο κίτρινο αστέρι που είχαν επιβάλει στους Εβραίους οι ναζί.

«Θα φοράμε αυτό το αστέρι μέχρι να ξυπνήσετε και να καταδικάσετε τις θηριωδίες της Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «το χειρότερο έγκλημα εναντίον των εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πιστοποιήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες το χάσμα όσον αφορά τον πόλεμο αυτό και τις συνέπειές του — απορρίφθηκαν συνολικά τέσσερα σχέδια απόφασης.

Κάποια από τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί του Ισραήλ, διότι δεν αναφέρονταν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

Άλλο, που καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς, από τη Ρωσία και την Κίνα, διότι δεν ζητούσε με σαφήνεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο ΣΑ, τη σκυτάλη πήρε η Γενική Συνέλευση, που υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την Παρασκευή –μη δεσμευτικό– κείμενο με το οποίο αξιώνεται «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», χωρίς καμιά αναφορά στη Χαμάς. Το ψήφισμα αυτό χαρακτηρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «όνειδος» από τον πρεσβευτή Ερντάν.

Πολλοί εξ όσων εκφράστηκαν χθες στο Συμβούλιο, παρότι καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, υπογράμμισαν ταυτόχρονα το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνεχιζόμενη πολιορκία του θύλακα «αποτελεί συλλογική τιμωρία», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Επίθεση σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με αυτοσχέδια βόμβα στη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει βίντεο με επίθεση σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με αυτοσχέδια βόμβα στη Δυτική Όχθη.

Η επίθεση έγινε όταν το όχημα περνούσε από την Καμπατίγια. Η ζημιά που υπέστη το στρατιωτικό όχημα δεν είναι ξεκάθαρη από το βίντεο.

ΠΟΥ: «Βαθιά ανησυχητική» η εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου Al-Quds

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή να εκκενωθεί το νοσοκομείο Al-Quds «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μέσω X.

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση το διαψεύδει κατηγορηματικά.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / ieidiseis.gr

Πηγή Εικόνας: IDF / X (Twitter)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα