Χωρίς βίζα ταξιδεύουν πλέον 6 ακόμη χώρες προς Κίνα- Ανάμεσά τους η Ελλάδα

Κύπρος, Ελλάδα, Δανία και Σλοβενία ταξιδεύουν πλέον χωρίς την προϋπόθεση της βίζα στην Κίνα

Parallaxi
χωρίς-βίζα-ταξιδεύουν-πλέον-6-ακόμη-χώρ-310482
Parallaxi

Στον απόηχο των σκληρών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, λόγω του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα έχει μετριάσει τα δρακόντεια μέτρα που επέβαλλε σε χιλιάδες τουρίστες, τον τελευταίο χρόνο. Κάνοντας μερικές εξαιρέσεις στην, μέχρι πρότινος αναγκαία προϋπόθεση της βίζα για 6 χώρες, τόσο η διάρκεια, όσο και το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, ενισχύουν την αναθεωρητική διάθεση της χώρας.

Με την τελευταία επέκταση, πέντε ακόμη χώρες έχουν ακολουθήσει, ανάμεσά τους η Κύπρος, η Δανία, η Ελλάδα και η Σλοβενία την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησε και η Πορτογαλία στις 30/09. Οι εξαιρέσεις αυτές θα ισχύουν από τις 15 Οκτωβρίου 2024, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Αυτό σημαίνει, πως υπάρχουν 20 χώρες, ανάμεσά τους 17 ευρωπαϊκές, οι οποίες μπορούν να ταξιδέψουν στην Κίνα χωρίς βίζα, για τουρισμό, δουλειά, επίσκεψη σε συγγενείς, ή σκοπούς διέλευσης, με διάρκεια έως 15 ημέρες.

Ενημερώνω τώρα τη σλοβενική πλευρά με μεγάλο ενθουσιασμό ότι η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει είσοδο χωρίς βίζα στους Σλοβένους πολίτες, κάτι που είναι καλά νέα για τους λαούς και των δύο χωρών και θα προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τις φιλικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών και θα εμβαθύνει τη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi στην αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας Tanja Fajon κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.

Η κίνηση ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2023, με μόνο πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία) και τη Μαλαισία. Σταδιακά, περισσότερες χώρες προστέθηκαν στη λίστα, ενώ τον Μάιο του 2024 η δοκιμή παρατάθηκε, έως το τέλος του 2025, από την αρχική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2024.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, συμπεριλήφθηκαν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία και, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Νορβηγία προσχώρησε στον κατάλογο.

Τα οφέλη των συμφωνιών είναι ήδη αισθητά. Τροφοδοτούμενα κυρίως από εγχώρια ταξίδια, αλλά με τους διεθνείς επισκέπτες να αυξάνονται επίσης σταθερά, τα αεροπορικά ταξίδια στην Κίνα αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, με 700 εκατομμύρια αεροπορικά ταξίδια, δήλωσε ο Zhiyong Song, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA), στη σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού για την ασφάλεια της αεροπορίας στο Πεκίνο στις 13 Αυγούστου.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, μόνο οι πτήσεις εσωτερικού, αντιπροσώπευαν ήδη 350 εκατομμύρια επιβάτες, μια αύξηση της τάξης 24% σε σύγκριση με πέρσι και 9% σε σχέση με το 2019, ένα έτος πριν την πανδημία, σύμφωνα με τη CAA. Αν και δεν έχει δοθεί ακριβής αριθμός για τους διεθνείς επιβάτες, η CAA επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός έχει ανακάμψει στο 79% των επιπέδων, πριν τον Covid-19.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα