Featured

Χρήσιμα apps για ταξίδια στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας

Ιστοσελίδες και εφαρμογές θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την οργάνωση των ταξιδιών σας στο εξωτερικό τώρα που οι περιορισμοί σταδιακά αίρονται.

Parallaxi
χρήσιμα-apps-για-ταξίδια-στο-εξωτερικό-εν-376124
Parallaxi

Τώρα που τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού για τους εμβολιασμένους τουρίστες αίρονται σταδιακά στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ίσως να έχετε στρέψει τη προσοχή σας στο εξωτερικό για τα καλοκαιρινά σας ταξίδια. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι για επαγγελματικούς σκοπούς.

Αναλόγως με τη περιοχή όπου έχετε αποφασίσει να πάτε, να περιμένετε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, νέους κανόνες ελέγχων και εμβολιασμών κατά της Covid-19 ή ακόμα και μια ποικιλομορφία στις προδιαγραφές για την χρήση μάσκας. Για παράδειγμα, η αεροπορική εταιρία Αir France δεν δέχεται τη χρήση χειροποίητων μασκών.

«Θα πρέπει να συμπεριλάβετε ακόμη ένα πράγμα στην ταξιδιωτική σας λίστα. Ωστόσο, η επιβράβευση είναι ότι μπορείτε να επισκεφθείτε μερικούς από τους πιο ειδυλλιακούς ταξιδιωτικούς προορισμούς με την πιθανότητα του συνωστισμού εξαιτίας του καλοκαιριού να είναι μικρή», αναφέρει ο Σκοτ Κέγες, συγγραφέας του ταξιδιωτικού οδηγού «Take More Vacations» και ιδρυτής της επικερδούς ιστοσελίδας «Οι φθηνές πτήσεις του Σκοτ (Scott’s Cheap Flights)». Ο ίδιος δηλώνει ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό παρουσιάζουν συνολική πτώση της τάξεως του 60% σε σύγκριση με το 2019, παρ’ όλα αυτά μερικά μέρη παρουσιάζουν αυξητική τουριστική τάση.

Ιστοσελίδες και εφαρμογές θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την οργάνωση των ταξιδιών σας στο εξωτερικό

Μπορείτε να ελέγξετε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενών ΗΠΑ (CDC) ως σύμβουλο κορονοϊού για τον προορισμό σας. Πριν πάρετε τη πτήση σας, μια καλή ιδέα είναι να ψάξετε εκεί και να βρείτε τις οδηγίες που παρέχονται ανά χώρα για το επικείμενο ταξίδι σας. Αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενών ΗΠΑ προτείνει το ταξίδι στο εξωτερικό μόνο σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι- ή και σε εκείνους που έχουν μεσολαβήσει δύο εβδομάδες από τη τελευταία δόση του εμβολίου.

Θέλετε να τσεκάρετε ποιες προϋποθέσεις θέτει η κάθε χώρα για να μπεις σε αυτήν; Η εφαρμογή Google Travel οδηγεί σε επίσημες κυβερνητικές ιστοσελίδες που αναφέρουν λεπτομερώς τις προϋποθέσεις (Αναζητήστε το google.com/travel και ψάξτε τη χώρα προορισμού σας).

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Sherpa έχει αναπτύξει ένα εργαλείο που επιδεικνύει τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις εισαγωγής, το οποίο βασίζεται στη χώρα προέλευσης, στις διασυνδέσεις, στον τελικό προορισμό και στην πορεία των εμβολιασμών της χώρας. Κάθε ένα από τα προαναφερθέντα περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε μια επίσημη πηγή. Η ιστοσελίδα Delta Air Lines έχει ένα χάρτη που εξηγεί αναλυτικά τους όρους εισαγωγής των αεροπορικών εταιριών για συγκεκριμένες χώρες ενώ το Κέντρο Ταξιδιωτικού Προγραμματισμού απαριθμεί όλους τους προορισμούς του εξωτερικού που δέχονται επισκέπτες.

Για πολλούς προορισμούς, θα χρειαστείτε ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως απόδειξη ότι έχετε εμβολιαστεί για να εισέλθετε στη χώρα. Για παράδειγμα, μια πτήση από Γερμανία προς Καλιφόρνια, μέσω της αεροπορικής εταιρίας Lufthansa, γίνεται δεκτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε είναι εκτυπωμένο, είτε πρόκειται για ένα ψηφιακό αντίγραφο του. Με οποιοδήποτε τρόπο, καλό θα ήταν να έχετε αποθηκευμένο στη συσκευή σας ένα ψηφιακό αντίγραφο.

Αν διαθέτετε iPhone, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ενσωματωμένο σαρωτή εγγράφων της εφαρμογής των Σημειώσεων. Προσθέστε μια νέα σημείωση, πατήστε το εικονίδιο της κάμερας και επιλέξτε Σάρωση Εγγράφων. Ονομάστε τη σημείωση «Covid-19 πιστοποιητικό εμβολιασμού», έτσι ώστε να μπορείτε να τη ψάξετε με ευκολία. Μπορείτε, επίσης, να καρφιτσώσετε τη σημείωση για να μείνει ψηλά στην οθόνη, πατώντας τις τρείς τελίτσες στη δεξιά γωνία της συσκευής.

Οι φακοί της Microsoft (Microsoft Lens), διατίθενται δωρεάν τόσο σε iOS όσο και σε Android. Πρόκειται για μια εφαρμογή σάρωσης η οποία μπορεί να ψηφιοποιήσει κείμενο εκτυπωμένο ή γραμμένο στο χέρι.

Κλείνοντας την πτήση σας

Αμέσως μετά αναζητήστε στη Google το πώς θα κάνετε την κράτηση σας για το επόμενο αεροπορικό σας ταξίδι. «Το κοινό μυστικό στον ταξιδιωτικό κόσμο είναι ότι δεν υπάρχει μια μοναδική ιστοσελίδα αναζήτησης που θα έχει τα φθηνότερα εισιτήρια» δήλωσε ο Σκοτ Κέγες. «Διαλέξτε αυτή που έχει τη πιο βολική για εσάς χρηστική εμπειρία» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή Google Flights για τις αναζητήσεις του, επειδή είναι «η πιο απλή και γρήγορη». Η ιστοσελίδα σου δίνει ένα προεπιλεγμένο σύνδεσμο για να κλείσεις απευθείας τα αεροπορικά εισιτήρια σου, γεγονός το οποίο είναι η καλύτερη πρακτική, όπως λέει. Αν κάτι πάει στραβά με τη πτήση σας, είναι προτιμότερο να έρθετε σε επαφή με την αεροπορική εταιρία αντί με κάποιον διαμεσολαβητή.

Πριν κάντε το check out σας, τσεκάρετε ξανά για να δείτε μήπως έχετε ένα εξαιρετικό κουπόνι πτήσης από την αεροπορική εταιρία, το οποίο μπορεί να προήλθε από κάποια άλλη καθυστέρηση πτήσης λόγω της πανδημίας. Πολλές από αυτές τις παροχές θα λήξουν φέτος. Ο Σκοτ Κέγες αναφέρει ότι πολλές από τις αεροπορικές εταιρίες δίνουν παράταση αν καλέσετε τον αριθμό της εξυπηρέτησης πελατών και δηλώστε ότι ακόμα δεν νιώθετε άνετα να ταξιδέψετε.

Ψάξτε για ευέλικτες κρατήσεις. Η εφαρμογή App in the Air (δωρεάν για iOS και Android) προσφέρει νέα «φίλτρα υγείας» που σας επιτρέπουν να δείτε τις αεροπορικές εταιρίες που προσφέρουν ευέλικτη κράτηση εισιτηρίων, προωθώντας τη χρήση μάσκας ή αφήνοντας κενές τις μεσαίες θέσεις.

Η εφαρμογή Hopper (δωρεάν για iOS και Android), μια εφαρμογή κρατήσεων που βρίσκει τις καλύτερες τιμές, μπορεί να αποτελέσει μια καλύτερη επιλογή από την απευθείας κράτηση για όσους από εσάς χρειάζεστε περισσότερη ευελιξία-και είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε γι’ αυτό.

Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, η εφαρμογή της Google Travel για τον εντοπισμό ξενοδοχείων και Airbnb διαθέτει φίλτρα για καταλύματα με δωρεάν ακύρωση. Όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί: Κάποιες κρατήσεις μπορεί να χρεώνονται περισσότερο όταν δίνεται η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων.

Μπορείτε, επίσης, να πραγματοποιήσετε γρήγορα το check-in σας. Ελέγξτε αν η αεροπορική σας εταιρία διαθέτει μια online διαδικασία επιβεβαίωσης. Η εφαρμογή VeriFly είναι μια εφαρμογή-διαβατήριο υγείας που χρησιμοποιείται από τις ακόλουθες αεροπορικές εταιρίες: American Airlines, Aer Lingus, British Airways, Iberia and Japan Airlines. Οι ταξιδιώτες μπορούν να ανεβάζουν τα απαραίτητα έγγραφα στην εφαρμογή, όπως τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος τεστ για Covid-19 ή τα στοιχεία εμβολιασμού. Η εκπρόσωπος τύπου της American Airlines αναφέρει πως οι πελάτες που γίνονται νωρίτερα εγκεκριμένοι μέσω της εφαρμογής δεν χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με κάποιον άλλον εκπρόσωπο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Η εφαρμογή United’s mobile έχει μια καινούργια ενότητα που αποκαλείται «Travel-Ready Center», όπου οι ταξιδιώτες με αεροπλάνο μπορούν να ανεβάσουν τα στοιχεία του εμβολίου ή του τεστ. Τα έγγραφα επαληθεύονται μέσω της εφαρμογής. Έτσι οι ταξιδιώτες γλιτώνουν τη διαδικασία του check in.

Τέλος, θα πρέπει να βρείτε ιστοσελίδες που πληροφορούν για τις ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά την επανείσοδο σας στη χώρα σας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτεί από όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες εξωτερικών πτήσεων, δύο ετών και πάνω, να έχουν μαζί τους δήλωση τεστ αρνητικού αποτελέσματος, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι. Σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές το Google Maps ανιχνεύει που βρίσκονται τα επίσημα εμβολιαστικά κέντρα. Μπορείτε να αναζητήσετε «Τεστ για Covid-19 κοντά μου» και να δείτε τα αποτελέσματα. Η αεροπορική εταιρία Delta προμηθεύει τεστ αντιγόνου Covid-19 της Ellume για το σπίτι, με το αντίτιμο των 50 δολαρίων. Στην ιστοσελίδα της μπορούν να καταγραφούν τα αποτελέσματα των τεστ και να γίνει η αντιστοιχία στο κινητό του ατόμου που έγινε η διενέργεια του τεστ. Ένας εκ των εκπροσώπων τύπου είπε ότι το τεστ μπορεί να αγοραστεί οποτεδήποτε, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μη χρειαστούν να ψάξουν για εγκαταστάσεις διενέργειας τεστ στο εξωτερικό.

Πηγή: Wall Street Journal

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα