Διεθνή

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Δεν αναμένουμε αλλαγή εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου για τις εκλογές στην Τουρκία.

Parallaxi
χριστοδουλίδης-για-κυπριακό-δεν-αναμ-868458
Parallaxi

Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από τις εκλογές στην Τουρκία και πώς θα τοποθετηθεί αυτός που θα εκλεγεί, ειδικότερα στο θέμα της προοπτικής ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΑΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα ολοκληρώνεται ο χρονικός ορίζοντας για νέες εξελίξεις στο Κυπριακό και αν αναμένονται κάποιες εξελίξεις, απάντησε ότι «το χρονικό όριο που τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας ήταν η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Άρα, να αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και θα δούμε και τα επόμενα βήματα.

Όπως γνωρίζετε, ήδη έγιναν επαφές και συνεχίζονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, αλλά και με κάποια κράτη μέλη, είμαστε ειδικά σε επαφή με τη Γαλλία και τη Γερμανία, την οποία θα επισκεφθώ, και αναμένουμε μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία να γίνουν τα επόμενα βήματα».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου στην περίπτωση εκλογής του ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες, πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Τουρκίας, πώς θα τοποθετηθεί και ειδικότερα στο θέμα της προοπτικής ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Παρακολουθώ πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις που γίνονται και από τον κ. Ερντογάν, αλλά και από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε στη βάση πραγματικών δεδομένων.

Όσον αφορά τη γενικότερη προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν αναμένω ουσιαστική αλλαγή σε περίπτωση που κερδίσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Εκείνο που με ενδιαφέρει, εκείνο που μελετούμε εσωτερικά και έχουμε και τις δικές μας αναλύσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις τρίτων, είναι σε σχέση με την προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, διότι εκείνο είναι που θεωρούμε ότι μπορεί να ξεκλειδώσει την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Έφορος Εταιρειών έχει στη διάθεση του γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το πώς να προχωρήσει με τις εταιρείες των οποίων έχουν «παγώσει» οι λογαριασμοί λόγω των κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι δύο θέματα τα οποία προκύπτουν.

Το ένα αφορά τα αιτήματα στον Έφορο Εταιρειών για αλλαγή σε κάποια από τα δεδομένα των ατόμων που είναι καταχωρημένα εκεί. Το δεύτερο αφορά τη μισθοδοσία όλων αυτών που εργάζονται σε άτομα τα οποία αφορούν οι κυρώσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και για τα δύο θέματα έχω δει τη γνωμάτευση, με ειδικότερη έμφαση στη μισθοδοσία όλων αυτών που εργάζονται σε άτομα που έχουν καταχωρηθεί στη λίστα κυρώσεων. Αναμένω να επιλυθεί αυτή τη βδομάδα. Ήδη έχουμε κάνει ενέργειες, έχω μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα, έχω μιλήσει με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε μιλήσει και με ξένες Κυβερνήσεις και αναμένω αυτή τη βδομάδα να έχουμε εξελίξεις».

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα