Διεθνή

Δανία: Συναυλία με 50.000 θεατές χωρίς περιορισμούς

Η χώρα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Parallaxi
δανία-συναυλία-με-50-000-θεατές-χωρίς-περιο-815316
Parallaxi
Εικόνα: Χρήστης Twitter

Σε καταστάσεις και συνήθειες προ-πανδημίας έχει πια επιστρέψει η Δανία. Με το 83% του πληθυσμού της άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως, η χώρα προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, όπως τη χρήση μάσκας και την επίδειξη υγειονομικών πιστοποιητικών για την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους, και πλέον φαίνεται να έχει γυρίσει στην πορ-πανδημική κανονικότητα. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον τον Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.

Ο υπουργός Υγείας Μάγκνουν Χόινικε τονίζει πως η χώρα δεν εφησυχάζεται. «Η καθημερινότητα είναι περίπου η ίδια, όπως και η ελευθερία. Αλλά οι καλές συνήθειες πρέπει να παραμείνουν, δηλαδή πλύσιμο και απολύμανση χεριών, όποιος εμφανίζει συμπτώματα, αμέσως τεστ και απομόνωση σε περίπτωση που βγει θετικό για να μην διαδοθεί στην κοινότητα και ξεκινήσει νέα αλυσίδα μολύνσεων. Αλλά διαθέτουμε μερικά πολύ, πολύ ισχυρά όπλα, τα εμβόλια και τα τεστ».

Σε αυτό το νέο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κοπεγχάγη και η πρώτη μεγάλη συναυλία χωρίς περιορισμούς. Έτσι, 50.000 άνθρωποι, ο ένας δίπλα στον άλλο και χωρίς μάσκες, χόρεψαν σε ξέφρενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συναυλίας και την εφημερίδα Jyllands-Posten, το ροκ συγκρότημα The Minds of 99 είναι το πρώτο από την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη που παίζει σε ένα στάδιο χωρίς κανέναν περιορισμό αριθμού θεατών.

Εικόνα: Χρήστης Twitter

«Μια ιστορική βραδιά ενώπιον 50.000 θεατών, το συγκρότημα δημιούργησε μια σπάνια λαϊκή γιορτή σε κλίμα ευφορίας» έγραψε η εφημερίδα Ekstra Bladet κάνοντας λόγο για ένα κοινό σε «κατάσταση έκστασης» και μια «μαγεία στον αέρα».

«Αλήθεια, τι είναι ο κορωνοϊός;» λέει γελώντας μια από τους θεατές.

Άλλοι πάλι παραδέχoνται ότι αμφιταλαντεύτηκαν προτού αποφασίσουν να πάνε στην συναυλία, αλλά τελικά αποφάσισαν να ζήσουν τη στιγμή.

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι αμφιταλαντευόμουν» λέει μια από τους θεατές, «αλλά είναι καταπληκτικό που βρίσκομαι εδώ, δεν κάνω σκέψεις για τον κορωνοϊό, παρόλα αυτά βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Νομίζω ότι είναι φοβερό μονομιάς να βλέπεις 50.000 να βρίσκονται όλοι μαζί».

Εικόνα: Χρήστης Twitter

Εάν κάποιος το ήθελε, μπορούσε πριν από την έναρξη της συναυλίας να εμβολιαστεί σε ειδικούς χώρους δίπλα στο στάδιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού τέτοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα πριν από μεγάλα κοντσέρτα και μαζικές εκδηλώσεις, γιατί στόχος είναι ο εμβολιασμός όσο γίνεται περισσότερων νέων.

Πληροφορίες: DW

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα