Διεθνή

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Ουκρανία και Μολδαβία

Ιστορική στιγμή για τις 2 χώρες

Parallaxi
εε-ξεκίνησαν-οι-ενταξιακές-διαπραγμα-1026693
Parallaxi

Ιστορική στιγμή για την διεύρυνση της ΕΕ καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σχολίασε ακόμα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» μιλά ακόμα ο Σαρλ Μισέλ.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Αφού μίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες το πρωί, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξει την υπόθεση του Κιέβου, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονταν στις Βρυξέλλες.

Ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η Ουκρανία είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών.

«Έχουμε περάσει τους βασικούς νόμους. Όλοι -και το τονίζω: όλοι- γνωρίζετε καλά ότι έχουμε εκπληρώσει κάθε υποχρέωση», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κάνοντας νεύμα στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

«Δεν έχω ακούσει κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα