Εφιαλτικές στιγμές στο Λίβανο

Με τα θύματα να φτάνουν τα 492 πριν το Ισραήλ σταματήσει τους αιματηρούς βομβαρδισμούς, είναι βέβαιο πως πρόκειται για «μαύρο ρεκόρ» θανάτων σε μια ημέρα.

Parallaxi
εφιαλτικές-στιγμές-στο-λίβανο-1218992
Parallaxi

Κλιμακώνεται η κόντρα Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Δηλώνουν έτοιμοι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών Ειδικοί αναμένουν ότι οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ίσως πυροδοτώντας ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών

Το Ισραήλ επεφύλαξε στη Χεζμπολάχ τη χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο με τις εκρήξεις φορητών συσκευών που σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν χιλιάδες μέλη της σιιτικής οργάνωσης, όσο και με το χτύπημα της Παρασκευής που εξουδετέρωσε όλη την ηγεσία, εκτός από δύο άτομα, του συμβουλίου της Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού σώματος της Χεζμπολάχ. Ενώ ο τρόμος έχει καλύψει όλο τον Λίβανο και έπειτα από άλλο ένα 24ωρο σφοδρής ανταλλαγής πυραυλικών επιθέσεων το φλέγον ερώτημα είναι: «Και τώρα τι;».

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η αντιπαράθεση μπαίνει σε «μια νέα φάση» καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνονται στον Βορρά, δηλαδή στα σύνορα με τον Λίβανο. Χθες, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ έκανε μια παραπλήσια δήλωση, αναφέροντας ότι η οργάνωση εισέρχεται σε μια νέα φάση στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως «αέναη μάχη ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

Και πρόσθεσε: «Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν… Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες». Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Ιμπραήμ Ακόλ, του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης, που σκοτώθηκε στο χτύπημα της Παρασκευής στη Βηρυτό. «Παραδεχόμαστε ότι πονάμε. Ανθρωποι είμαστε. Αλλά όπως πονάμε, θα πονέσετε κι εσείς», είπε, προειδοποιώντας ότι θα συνεχιστεί το μπαράζ ρουκετών που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ χθες και ότι οι επιθέσεις θα κρατήσουν τόσο ώστε να καταστραφεί η οικονομία του Ισραήλ.

Δύσκολη η αποκλιμάκωση

Το Ισραήλ, γράφει η «El Pais», δεν πρόκειται να επαναλάβει εκείνο που έκανε το 2006, να αφήσει δηλαδή ζωντανή τη Χεζμπολάχ ώστε εκείνη να «πουλήσει» τη νίκη στους υποστηρικτές της. Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφέρει το Politico, αναμένουν ότι οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ενταθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, πυροδοτώντας ενδεχομένως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι αναλύσεις μέχρι τώρα σημείωναν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ ήθελαν να αποφύγουν τον πόλεμο. Ωστόσο μετά τις επιθέσεις με τις εκρήξεις βομβητών και φορητών ασυρμάτων, στις οποίες σκοτώθηκαν και άμαχοι, η ένταση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλείται το δημοσίευμα, η πιο πρόσφατη ανάλυση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι πως θα είναι δύσκολο και για τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση.

Τι πιστεύει η Ουάσιγκτον Οι τελευταίες επιθέσεις, που αποδίδονται στο Ισραήλ, αποτελούν το εναρκτήριο άλμα μιας ευρύτερης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας για την υποβάθμιση των πολεμικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ και τους περιφερειακούς συμμάχους του για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. Ομως, οι ιδιωτικές εκτιμήσεις έρχονται σε αντίθεση με το επίσημο μήνυμα της κυβέρνησης ότι η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για μια διπλωματική λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Ομως το Ισραήλ έχει διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι προτίθεται να πιέσει τη Χεζμπολάχ έντονα – μέσω στρατιωτικής δράσης – προκειμένου να συμφωνήσει σε μια λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή των Ισραηλινών στα σπίτια τους στον Βορρά.

«Μαύρο ρεκόρ» βομβαρδισμών και θανάτων σε μια ημέρα σε οποιονδήποτε πόλεμο χώρας με το Ισραήλ

Με τα θύματα να φτάνουν τα 492 πριν το Ισραήλ σταματήσει τους αιματηρούς βομβαρδισμούς, είναι βέβαιο πως πρόκειται για «μαύρο ρεκόρ» θανάτων σε μια ημέρα.

Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει επιτεθεί σε περισσότερες από 1.600 τοποθεσίες και στόχους στο Λίβανο σε ένα 24ωρο. Αριθμός πρωτοφανής για τον Λίβανο και για όλους τους προηγούμενους πολέμους που είχε κανείς με το Ισραήλ. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ένα «παιχνίδι» ψυχολογικού πολέμου, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους πολίτες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα σημεία που θα χτυπούσαν και χτύπησε τους μποτιλιαρισμένους πολίτες στον δρόμο.

Ακόμα και την 17η Οκτώβρη του 2003 όταν το Ισραήλ χτύπησε το νοσοκομείο Αλ Άχλι τα θύματα ήταν 200-300 και συνολικά δεν υπάρξαν τόσοι πολλοί θάνατοι. Τα χτυπήματα στη Χεζμπολάχ, ήταν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την ημέρα της ίδρυσής της.

Η οργάνωση του Λιβάνου αντιμετωπίζει διαδοχικά βαριά πλήγματα, απέναντι στο Ισραήλ που έχει συντριπτική επίθεση και πολύ καλή άμυνα, δεδομένης της μη χρήσης βαρέων όπλων από τη Χεζμπολάχ.

Στο μοναδικό ευχάριστο νέο της ημέρας, η Συρία άνοιξε τα σύνορά της για να υποδεχθεί πρόσφυγες από τον Λίβανο.

Χτυπήματα σε πολιτικές υποδομές, ασθενοφόρα, δρόμους και άμαχο πληθυσμό

Τουλάχιστον 100 γυναίκες και παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους από τυφλά χτυπήματα σε οικίες ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.645. Στους νεκρούς άντρες προσμετρώνται και δεκάδες άμαχοι που δεν ανήκουν στις τάξεις της Χεζμπολάχ. O αριθμός των 492 νεκρών των χτυπημάτων της Δευτέρας αναμένεται να αναθεωρηθεί κάποια στιγμή τα ξημερώματα Τρίτης, καθώς ο αριθμός αφορά λίγο παραπάνω από τους 1.200 ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τα σωστικά συνεργεία ακόμα επιχειρούν.

Το Ισραήλ λέει ότι προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της επιχείρησης στο Λίβανο, την ώρα που οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή για να προλάβουν τυχόν επίθεση του Ιράν. O στρατός του Λιβάνου αναμένεται να συνδράμει την Χεζμπολάχ στην αντιμετώπιση της ισραηλινής χερσαίας εισβολής, ενώ το Ισραήλ έχει μεταφέρει δεκάδες άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει στοχεύσει δεκάδες ασθενοφόρα και έχει καταστρέψει βασικές οδικές αρτηρίες, κάτι που μειώνει τις δυνατότητες των διασωστών να φτάσουν σε τραυματίες. Φαίνεται πως είναι σε πλήρη ισχύ το Δόγμα Νταχίγια -που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη συνοικία του Λιβάνου- με το Ισραήλ να στοχεύει στις υψηλότερες δυνατές καταστροφές υποδομών και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, «για να μην ξαναπροσπαθήσουν να χτυπήσουν το Ισραήλ».

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο αιματηρή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια στον Λίβανο. Τουλάχιστον 492 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 1.600 είναι οι τραυματίες έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά 1.300 στόχων της Χεζμπολάχ σε 24 ώρες στο νότιο τμήμα της χώρας αλλά και στην κοιλάδα Μπεκάα κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. 35 παιδιά και 58 γυναίκες είναι ανάμεσα στα θύματα.

Εν μέσω βομβαρδισμών, χιλιάδες ήταν εκείνοι οι οποίοι οδηγώντας εκκένωσαν τις εστίες τους στα νότια της χώρας και με την ελπίδα πως στη Βηρυτό θα είναι ασφαλείς φόρτωσαν όσα από τα υπάρχοντά τους πρόλαβαν και έφυγαν για την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνιζε πως «υποσχέθηκα ότι θα αλλάζαμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στον βορρά – και αυτό ακριβώς κάνουμε», ενώ η Χεζμπολάχ εξαπέλυε τουλάχιστον 200 ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ με τις σειρήνες να σημαίνουν στη Χάιφα.

Η σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Οι τρέχουσες όμως εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισαν μία ημέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σήμερα, ακόμη και αν επισήμως απουσιάζει η κήρυξη του πολέμου, το σκηνικό παραμένει αμιγώς πολεμικό με αναλυτές να μετρούν αντίστροφα για μία εφιαλτική ανάφλεξη σημειώνοντας πως βρισκόμαστε ακόμη μόνο στην αρχή.

«Στοχεύουμε τις υποδομές της Χεζμπολάχ. Χτυπάμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις» υπογράμμισε ο αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Χέρτζι Χαλέβι, δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Έχω ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση» επανέλαβε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε χθες, Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες καλούν σε αυτοσυγκράτηση και κρίνουν ότι μοναδικός τρόπος για να… ηρεμήσουν τα πνεύματα δεν είναι άλλος από την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ φαίνεται πως είναι προετοιμασμένοι προκειμένου να εξετάσουν τη συμφωνία που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ η Χεζμπολάχ -αν και λαβωμένη- πλέον επιμένει πως οι επιθέσεις της κατά του Ισραήλ θα συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει ειρήνευση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από το περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Επέμεινε όμως πως η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται σε αποσταθεροποίηση της περιοχής επισημαίνοντας σχετικά πως «γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο».

Ιράν: Το Ισραήλ στήνει «παγίδες» για να μας παρασύρει σε μια ευρύτερη σύγκρουση

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ ότι επιδιώκει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ότι στήνει «παγίδες» για να παρασύρει τη χώρα του σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν είπε σε περίπου 20 εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης ότι το Ιράν δεν θέλει να δει επέκταση του πολέμου στη Γάζα και των αεροπορικών βομβαρδισμών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Πρόσθεσε ότι ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να διευρύνει τον πόλεμο, λαμβάνει μέτρα για να αποδείξει το αντίθετο.

Ο Πεζεσκιάν αναφέρθηκε στις θανατηφόρες εκρήξεις βομβητών, ασυρματών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, για τις οποίες κατηγόρησε το Ισραήλ, και τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, την παραμονή της ορκωμοσίας του Ιρανού προέδρου.

«Μας σέρνουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν θέλουμε να πάμε. Δεν υπάρχει νικητής σε έναν πόλεμο. Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας μόνο αν το πιστεύουμε» πρόσθεσε ο Πεζεσκιάν.

Όταν ρωτήθηκε πότε θα απαντούσε το Ιράν στη δολοφονία του Χανίγιε, απάντησε: «Θα απαντήσουμε στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Ο Πεζεσκιάν επεσήμανε ότι οι ιρανικές επιθέσεις με drones και πυραύλους στο Ισραήλ τον Απρίλιο ως απάντηση στην επίθεση σε ιρανικό προξενικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ, απέδειξαν τις αμυντικές της ικανότητες.

Πηγές: In.gr/SKAI

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα