«Έγκλημα πολέμου»: Αγανάκτηση για τον βομβαρδισμό του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα

Στους 8 οι νεκροί - Ανακοινώσεις από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το ελληνικό ΥΠΕΞ

Parallaxi
έγκλημα-πολέμου-αγανάκτηση-για-τον-1071800
Parallaxi

Αγανάκτηση και αποτροπιασμός επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μ. Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό στη νότια Γάζα του ναού του Αγ. Πορφυρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Ανταποκριτής του Sky News Arabia ανέφερε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο μια τοποθεσία κοντά την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη συνοικία Al-Zaytoun στη νότια Γάζα, καταστρέφοντας μέρος του κτιρίου.

Για το πλήγμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος επισημαίνοντας ότι στο μοναστήρι ήταν πάνω από 400 άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ώρα μηδέν για τη Γάζα

Στην επίθεση αναφέρθηκε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας οδύνη για τα θύματα και τονίζοντας ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει αυτή τη βομβιστική επίθεση.

Το Πατριαρχείο ανέφερε: «Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες , αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ο αριθμός των Χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας μειώνεται σταθερά, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι.

Σύμφωνα με τοπικούς χριστιανούς ηγέτες, έχουν απομείνει μόνο 1000 χίλιοι χριστιανοί στη Γάζα, σε σύγκριση με περισσότερους από 7000 επτά χιλιάδες πριν από την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Χαμάς το 2007.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πολλοί από τους εκτοπισμένους που κατέφυγαν στο ιερό μιας εκκλησίας στη Γάζα σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή.

Ανέφερε επίσης ότι η επιδρομή προκάλεσε μεγάλους αριθμούς νεκρών και τραυματισμών στον ιερό ναό, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι το χτύπημα φαινόταν να βρήκε έναν στόχο κοντά στην εκκλησία στην οποία πολλοί κάτοικοι της Γάζας είχαν καταφύγει ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες.

ΥΠΕΞ για το χτύπημα στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου: Η προστασία αμάχων – τόπων λατρείας να γίνεται σεβαστή από κάθε πλευρά

Ηπροστασία αμάχων και τόπων λατρείας πρέπει να γίνεται σεβαστή από κάθε πλευρά, επισημαίνει το Υπουργείου Εξωτερικών για τα θύματα από επίθεση σε κτήριο του μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα» τονίζεται.

«Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθήνα.

Χαμάς: “Νεκροί στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου”

Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο μιας εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Ισραήλ: “Άμαχοι γίνονται ανθρώπινη ασπίδα”

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.

«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.

«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Η Αίγυπτος ανοίγει τη Ράφα για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ξέσπασε έπειτα από μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Φράγματα από μπετόν, που είχαν τοποθετηθεί στο σύνορο κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αφαιρέθηκαν από τους Αιγυπτίους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Χθες, Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως «η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Προηγουμένως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως πέτυχε από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «αφήσει να περάσουν μέχρι 20 φορτηγά», ένας αριθμός εντελώς ανεπαρκής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει σε τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας – το 60% των οποίων εξαρτώνταν ήδη πριν από τον πόλεμο από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ο αμερικανός απεσταλμένος για τη βοήθεια στη Γάζα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ «συνάντησε ισραηλινούς και αιγύπτιους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας».

Το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας εδώ και περισσότερο από 16 χρόνια, δεν σταματά να επαλαμβάνει πως φοβάται ότι από τη βοήθεια θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι και έθεσε τους όρους του: η βοήθεια θα πάει μόνο στους «αμάχους» και αποκλειστικά «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», προς το οποίο ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα