Διεθνή

Είναι πρόβλημα οι βιβλιοπώλες στον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς;

Oι βιβλιοπώλες στις όχθες του ποταμού δείχνουν να ενοχλούν…

Parallaxi
είναι-πρόβλημα-οι-βιβλιοπώλες-στον-ση-1041085
Parallaxi

Η αστυνομία επιθυμεί να διώξει τους περίφημους βιβλιοπώλες από τον Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Το γεγονός έχει εξοργίσει τους τελευταίους. 

Παρακάτω όλα όσα αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η DW:

Όποιος έχει επισκεφθεί το Παρίσι και τον Σηκουάνα πολύ πιθανόν να θυμάται και τα εκατοντάδες σκουροπράσινα μεταλλικά εμπορικά στις όχθες του ποταμού. Οι ιδιοκτήτες τους όμως είναι εξοργισμένοι με την αστυνομία διότι θέλει να τους διώξει κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. «Μας αγνοούν», διαμαρτύρεται ο Ζερόμ Καλέ από την ένωση των bouquinistes, όπως ονομάζονται οι έμποροι με τους παραδοσιακούς πάγκους κατά μήκος του Σηκουάνα. «Αυτή η τελετή δεν είναι φυσιολογική. Υποτίθεται ότι αναδεικνύει το Παρίσι …και εμείς δεν πρέπει να είμαστε εκεί; Αυτό είναι τρομερό», λέει μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.

Σύμφωνα με τον Καλέ, οι bouquinistes έχουν ιστορία 450 χρόνων. Οι εμβληματικοί σκουροπράσινοι μεταλλικοί πάγκοι πρωτοεμφανίστηκαν το 1891. Το χρώμα των πάγκων καθορίστηκε για να ταιριάζει με τον περιβάλλοντα χώρο και από τότε οι εμποροι του δρόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Παρίσι. Αποτελούν πόλο έλξης, μέρος της γαλλικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ελπίζουν να μπουν στον κατάλογο της Unesco.

Ανησυχία για τη διατήρηση τους

Ωστόσο η αστυνομία έχει άλλη άποψη. Κατά τη γνώμη της διαταράσσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών, για την οποία οι διοργανωτές αναμένουν τουλάχιστον 600.000 θεατές στις όχθες του Σηκουάνα. Τα μικρά εμπορικά θα πρέπει να απομακρυνθούν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Όταν ρωτήθηκε για πόσον καιρό θα απομακρυνθούν οι πάγκοι, η αστυνομία δεν το διευκρίνισε. Σύμφωνα με τον Καλέ, πρόκειται για περίπου 600 πάγκους. «Δεν αντιπροσωπεύουμε ούτε το 10% που διατίθεται για την τελετή», λέει και προσθέτει πως υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος για να περάσει ο κόσμος.

Περίπου 1.500 έως 2.000 βιβλία προσφέρονται ανά πάγκο. Πώς θα μεταφερθούν; Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Καλέ είναι ότι οι πάγκοι θα μπορούσαν να πάθουν ζημιά. «Ορισμένες κατασκευές είναι πάνω από 100 ετών, είναι εύθραυστες», λέει.

Στήριξη από τον δήμο και πολιτικούς

Ο δήμος προσφέρθηκε να αναλάβει την αποσυναρμολόγηση των πάγκων με τα βιβλία – καθώς και την επιστροφή τους στο Σηκουάνα το συντομότερο δυνατό. Οι φθαρμένες κατασκευές μπορούν επίσης να επισκευαστούν. Ο δήμος έχει επίσης προσφερθεί να αποθηκεύσει τα εμπορεύματα, αλλά ο Καλέ το βρίσκει μάλλον άβολο.

Θα ήθελε οι σκουροπράσινοι πάγκοι να παραμείνουν στη θέση τους και η αστυνομία να στείλει τους ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών πριν από την τελετή για να τους σφραγίσουν. Κατά τη γνώμη του αυτή είναι η καλύτερη λύση. Σιγά-σιγά πάντως η στήριξη μεγαλώνει και από την πλευρά των πολιτικών. Η δήμαρχος του 7ου διαμερίσματος του Παρισιού, Ραχίντα Νταντί έγραψε στο Twitter ότι θα πιέσει το δημοτικό συμβούλιο να παραμείνουν οι έμποροι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης οι πάγκοι θα πρέπει να κλείσουν και οι έμποροι να αποζημιωθούν.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου/ DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα