Εκατοντάδες νεκροί – Εικόνες χάους στη Λωρίδα της Γάζας, ηχούν συνεχώς οι σειρήνες
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα - ΒΙΝΤΕΟ
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα φλέγεται η Γάζα, με τη Χαμάς να συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, όπου ηχούν συνεχώς οι σειρήνες. Δείτε live εικόνα από τον πόλεμο στο Ισραήλ.
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Γάζα, όπου έχει χαθεί ο ήλιος από τους καπνούς. Σφοδρή είναι η απάντηση των Ισραηλινών στα μαζικά, πυραυλικά χτυπήματα που δέχονται πρώτοι στα εδάφη τους από την οργάνωση Χαμάς.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, είχε ανακοινώσει σχέδιο για τον «ολικό αποκλεισμό» της Λωρίδας της Γάζας.
«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».
מטוסי חיל האוויר מבצעים לאורך כל היממה האחרונה תקיפות נרחבות לאורכה ולרוחבה של רצועת עזה וממיטים הרס וחורבן על מחבלי חמאס. רק בשלוש השעות האחרונות נתקפו כ-130 מטרות באמצעות עשרות מטוסים. מוקדי התקיפה: בית חאנון, סג׳עיה, אל פורקן ורימאל. pic.twitter.com/eoLP79uX9F
— Israeli Air Force (@IAFsite) October 9, 2023
עשרות מטוסי קרב של חיל-האוויר תקפו לפני זמן קצר מטרות רבות ברחבי שכונת אל פורקן.
שכונת אל פורקן משמשת כקן טרור עבור חמאס וממנה יוצאות לפועל פעילויות רבות נגד ישראל. pic.twitter.com/Lth3sVetBo
— Israeli Air Force (@IAFsite) October 9, 2023
At this time, the IAF continues to attack dozens of targets of the terrorist organizations in the Gaza Strip. We will not stop until quiet is achieved for all residents of the State of Israel. pic.twitter.com/mLYljUWkPS
— Israeli Air Force (@IAFsite) October 9, 2023
Δείτε live εικόνα από τη Γάζα
Το BBC μετέδωσε ότι περισσότεροι από 10 Βρετανοί πολίτες είναι νεκροί ή αγνοούμενοι στο Ισραήλ. Επίσης, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι εννέα Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς.
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στα θύματα και στις οικογένειες όλων των πληγέντων και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας, ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές».
Το Ισραήλ κλείνει ένα μεγάλο υπεράκτιο κοίτασμα αερίου
Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα αερίου Ταμάρ ανοικτά των νότιων ακτών του και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, σνέφερε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας έπειτα από τρεις ημέρες βίας στην περιοχή.
Η Chevron, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο να σταματήσει τη λειτουργία του κοιτάσματος, το οποίο είναι κύρια πηγή αερίου για τα συστήματα και τη βιομηχανία ενέργειας.
Ένα μέρος του αερίου από το Ταμάρ εξάγεται επίσης στις γειτονικές χώρες Ιορδανία και Αίγυπτο.
“Στον απόηχο της κατάστασης, ο αμυντικός θεσμός του Ισραήλ διέταξε την προσωρινή αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας.
“Η προμήθεια της ενέργειας για τις ανάγκες της οικονομίας θα προέρχεται από εναλλακτικά καύσιμα. Η βιομηχανία ενέργειας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα για να παράσχει ενέργεια στους σταθμούς της”.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργειας Γισραέλ Κατζ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν κριθεί αναγκαίο.
Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διαθέσει φυσικό αέριο στους καταναλωτές σε περίπτωση ελλείψεων προσφοράς, ανέφερε.
Το Ταμάρ βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Άσντοντ κατά μήκος της νότιας μεσογειακής ακτής του Ισραήλ.
Η πλατφόρμα, που είναι διακρίνεται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μια ημέρα με καθαρό ουρανό, βρίσκεται στην εμβέλεια πυρών ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, εξακολουθεί κανονικά τη λειτουργία του, ανέφερε η Chevron.
Το Ισραήλ έγινε κύριος προμηθευτής αερίου στην περιοχή με την έναρξη της παραγωγής στο κοίτασμα Ταμάρ πριν από μία δεκαετία, την οποία ακολούθησαν αρκετές άλλες εξελίξεις στο πεδίο του αερίου.
Η παραγωγή του Ταμάρ αυξήθηκε κατά 18% το 2022 στα 10,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η Chevron κατέχει μερίδιο 25% στο Ταμάρ, η Isramco 28,75%, η Mubadala Energy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 11%, η Union Energy 11%, η Tamar Petroleum 16,75%, η Dor Gas 4% και η Everest 3,5%.
Νέα συγκλονιστικά βίντεο από το φεστιβάλ μουσικής: Κρύφτηκαν σε θάμνους για να γλιτώσουν από τις σφαίρες της Χαμάς
Το Tribe of Nova Festival υποτίθεται ότι θα ήταν ένα πάρτι με χορό όλη τη νύχτα, για να εορταστεί η εβραϊκή εορτή Sukkot στο Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, το Σάββατο 7/10.
Έγινε όμως τόπος θανάτου και μαρτυρίου για 260 ανυποψίαστους και αθώους ανθρώπους, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς πυροβολούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Η μουσική διακόπηκε όταν μια σειρήνα άρχισε να χτυπά προειδοποιητικά για τις ρουκέτες της Χαμάς. Όσοι βρέθηκαν στο φεστιβάλ γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος επιθέσεων, αλλά δεν περίμεναν ότι οχήματα με ένοπλους θα εισέβαλαν στο φεστιβάλ, πυροβολώντας αδιακρίτως στο πλήθος.
Ένα νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη μοιραία νύχτα δόθηκε στη δημοσιότητα από την Daily Mail, από τη στιγμή που τρομοκρατημένοι θαμώνες του φεστιβάλ αναγκάστηκαν να κρυφτούν ανάμεσα σε κλαδιά, για να αποφύγουν τη «βροχή» από σφαίρες που ερχόντουσαν προς το μέρος τους.
Οι επιζώντες της επίθεσης δημοσίευσαν αποσπάσματα που τους δείχνουν να σέρνονται κάτω από θάμνους και να ηχογραφούν αποχαιρετιστήρια μηνύματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς έβλεπαν τους γύρω τους να πεθαίνουν.
Πολλοί ξάπλωσαν και έμειναν ακίνητοι για περισσότερες από 5 ώρες, πριν ακούσουν τον ήχο των ένοπλων διασωστών που μιλούσαν στα εβραϊκά.
Δείτε το σοκαριστικό βίντεο
Έλληνας που σώθηκε από το Ισραήλ: «Έβλεπα τις ρουκέτες της Χαμάς να πέφτουν από τον ουρανό»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να επιστρέψουν από το Ισραήλ εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων με την παλαιστινιακή Χαμάς. Ειδικότερα, ο Τίμος, ένας Έλληνας που ήταν διακοπές στο Ισραήλ, μαζί με τέσσερις φίλους του, περιέγραψε τη Δευτέρα (09/10) όσα βίωσε.
Αναλυτικά, σε σχετικές δηλώσεις στον ALPHA, o Τίμος είπε: «Οι σειρήνες ήχησαν 6:45 το πρωί, πρωτόγνωρο για εμάς, γιατί δεν ζούμε σε εμπόλεμη χώρα. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι πώς θα περάσουμε καλά στις διακοπές μας. Ήταν παράλογο όλο αυτό που συνέβαινε και μας τρομοκράτησε πάρα πολύ. Δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε, πού να πάμε, πού να κρυφτούμε. Ήμασταν στο έλεος του Θεού, μόνοι μας σε ένα ξένο μέρος, το οποίο δεχόταν επίθεση από μια τρομοκρατική ομάδα». Ο Τίμος ανέφερε, ακόμα, πως έβλεπε τις ρουκέτες να συνεχίζουν να πέφτουν από τον ουρανό και έπαιρνε τηλέφωνο την ελληνική πρεσβεία, «αλλά δεν μπορούσε να βγάλει άκρη».
Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Πήρα το ρίσκο να πάρω την τσάντα μου, χαιρέτησα τους φίλους μου και ξεκίνησα μόνος μου στο δρόμο. Τους είπα, “εγώ φεύγω”. Οι εντολές ήταν να μην βγούμε από το κατάλυμα, αλλά εφόσον εγώ έβλεπα από το μπαλκόνι πως περνούσαν ένοπλοι με στολές, με αμάξια, δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε».
Ο Τίμος μίλησε για τη στιγμή που αναγκάστηκε να κάνει ωτοστόπ για να φτάσει στο αεροδρόμιο, λέγοντας πως «στο αεροδρόμιο έφτασα καθώς σταμάτησα ένα αυτοκίνητο εκεί κοντά, σήκωνα το χέρι μου, με πήρε και μου ζήτησε λεφτά». Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε: «Είπα πως έχω κάρτα και με κατέβασε κάτω. Πήρα άλλο αυτοκίνητο, με πήγε στο αεροδρόμιο και έμεινα εκεί, στο καταφύγιο του αεροδρομίου».
«Όλοι έκλαιγαν, δεν υπήρχε κάποιος να μιλήσω, κάποιος Έλληνας, ήμουν ο μοναδικός», είπε ο ίδιος, και στη συνέχεια είπε πως εντελώς τυχαία είδε πως είχε ανοίξει πτήση για Αθήνα. «Έφευγε σε 50 λεπτά και παρακάλεσα τον assistant manager. Μου κάνει εντύπωση πως οι άνθρωποι που επιβιβάστηκα μαζί τους, με ρωτούσαν “πώς είναι το αεροδρόμιο που πάμε;”. Ήταν εκεί απλά και μόνο για να πάνε στις οικογένειές τους και να φύγουν», κατέληξε ο Τίμος.
Η ΕΕ παγώνει κάθε οικονομική βοήθεια στην Παλαιστίνη
Αποκλεισμένη από κάθε είδους βοήθεια είναι η Παλαιστίνη, η οποία οδηγείται σε οικονομικό -και όχι μόνο στραγγαλισμό- μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να “παγώσει” κονδύλια ύψους 691 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την οργάνωση Χαμάς με όλους τους Παλαιστίνιους- ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι.
Ειδικότερα, ο Ολ. Βάρχελι ανέφερε τα εξής:
«Το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και τον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ. Όλες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Όλα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους 2023, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας.
Θα υπάρξει συνολική επανεξέταση ολόκληρου του φακέλου για τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη. Τα θεμέλια της ειρήνης, της ανοχής και συνύπαρξης θα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η προτροπή στο μίσος, τη βία και η αποθέωση της τρομοκρατίας έχουν ήδη δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα».
The scale of terror and brutality against #Israel and its people is a turning point.
There can be no business as usual.
As the biggest donor of the Palestinians, the European Commission is putting its full development portfolio under review, worth a total of EUR 691m ⤵️
— Oliver Varhelyi (@OliverVarhelyi) October 9, 2023
Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες ηχούν ξανά σε προάστιο της Ιερουσαλήμ – Βίντεο ντοκουμέντο
Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται το Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.
Το Ισραήλ απαντά με βομβαρδισμούς στη Γάζα, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Το προάστιο Χαντάσαντ λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ θυμίζει νεκρή πόλη.
Ο εκκωφαντικός ήχος από τις σειρήνες, όπως φαίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε το newsit.gr, καλεί τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια. Κανείς δεν κυκλοφορεί έξω. Άδειοι δρόμοι και κανένα ίχνος ζωής…
Το πρωί της Δευτέρας το προάστιο Χαντάσαντ είχε δεχτεί επιθέσεις και το μεσημέρι ακολούθησε ο δεύτερος γύρος.
«Πάμε από το κακό στο χειρότερο»
Στο μεταξύ η Τζουλιάνα Ναχμία βρίσκεται σε ένα χωριό 6 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ. Μιλώντας στο MEGA, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη η ανησυχία για τα παιδιά της, τα οποία επιστρατεύτηκαν.
«Πριν από 10 λεπτά ακούσαμε σειρήνες κι έπρεπε να μπω στο δωμάτιο ασφαλείας. Η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δυστυχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο, τώρα έχουμε και επιδείνωση από τον βορρά».
«Ήταν όντως αιφνιδιασμός και δεν τα περιμέναμε αυτά που ακολούθησαν. Ήταν Σάββατο και γιορτή. Αυτά που ακολούθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τη γιορτή και το Σάββατο. Οι τρομοκράτες αυτοί δεν έχουν άγιο. Ακολούθησαν εικόνες που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου. Απ’ ότι καταλαβαίνω, πριν λίγες ώρες ξεκίνησε επίσημα ο πόλεμος», είπε.
Την ίδια στιγμή η Βάλια Ειρηναίου, η οποία έμενε στο Τελ Αβίβ, κατάφερε να γυρίσει στην Ελλάδα με τεράστια δυσκολία.
«Μας μετέφεραν με κίνδυνο φίλοι Ισραηλίτες. Δεν υπήρχε πρεσβεία, δεν υπήρχε τηλέφωνο, δεν είχαμε κανέναν δίπλα μας. Πήγαμε στο αεροδρόμιο και καταφέραμε να ταξιδέψουμε τη νύχτα. Έπεσαν ρουκέτες στο αεροδρόμιο ενώ ήμασταν στον αέρα», δήλωσε.
«Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά»
«Εδώ και δύο ημέρες οι βομβαρδισμοί από αεροπλάνα δεν έχουν σταματήσει», είπε στο MEGA ο Τσιλάλ Ταουφίκ, κάτοικος της Γάζας.
Όπως είπε ο ίδιος, πολλά τα σπίτια που έχουν γκρεμιστεί, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και παιδιά, ενώ η πεθερά του τραυματίστηκε από τους βομβαρδισμούς.
«Εμείς θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Να βρούμε φως, νερό, δουλειά. Αυτά ψάχνει ο κόσμος. Η Γάζα είναι κλεισμένη εδώ και 17 χρόνια και κανείς δεν την κοιτάει καθόλου. Ο κόσμος θέλει να ζει ελεύθερος, θέλει να ζει στην πατρίδα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε.
Αναστέλλεται η παραγωγή σε υπεράκτιο κοίτασμα αερίου
Αναστέλλεται η παραγωγή στο κοίτασμα αερίου Ταμάρ ανοικτά των νότιων ακτών του Ισραήλ, ενώ αναζητώνται εναλλακτικές πηγές καυσίμων, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ μετά από τρεις μέρες βίας στην περιοχή.
Η Chevron, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο να σταματήσει τη λειτουργία του κοιτάσματος, το οποίο είναι κύρια πηγή αερίου για τα συστήματα και τη βιομηχανία ενέργειας.
Ένα μέρος του αερίου από το Ταμάρ εξάγεται επίσης στις γειτονικές χώρες Ιορδανία και Αίγυπτο.
Η κίνηση αυτή έρχεται αφού ένοπλοι της Χαμάς διέσχισαν τον φράχτη από τη Γάζα προχθές, Σάββατο, στην πιο φονική έφοδο στο ισραηλινό έδαφός μετά τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.
«Στον απόηχο της κατάστασης, ο αμυντικός θεσμός του Ισραήλ διέταξε την προσωρινή αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας.
«Η προμήθεια της ενέργειας για τις ανάγκες της οικονομίας θα προέρχεται από εναλλακτικά καύσιμα. Η βιομηχανία ενέργειας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα για να παράσχει ενέργεια στους σταθμούς της».
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργειας Γισραέλ Κατζ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αν κριθεί αναγκαίο.
Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διαθέσει φυσικό αέριο στους καταναλωτές σε περίπτωση ελλείψεων προσφοράς, ανέφερε.
Το Ταμάρ βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Άσντοντ κατά μήκος της νότιας μεσογειακής ακτής του Ισραήλ.
Η πλατφόρμα, που είναι διακρίνεται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μια ημέρα με καθαρό ουρανό, βρίσκεται στην εμβέλεια πυρών ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, εξακολουθεί κανονικά τη λειτουργία του, ανέφερε η Chevron.
Το Ισραήλ έγινε κύριος προμηθευτής αερίου στην περιοχή με την έναρξη της παραγωγής στο κοίτασμα Ταμάρ πριν από μία δεκαετία, την οποία ακολούθησαν αρκετές άλλες εξελίξεις στο πεδίο του αερίου.
Η παραγωγή του Ταμάρ αυξήθηκε κατά 18% το 2022 στα 10,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η Chevron κατέχει μερίδιο 25% στο Ταμάρ, η Isramco 28,75%, η Mubadala Energy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 11%, η Union Energy 11%, η Tamar Petroleum 16,75%, η Dor Gas 4% και η Everest 3,5%.
Όμηροι της Χαμάς με γερμανοϊσραηλινή υπηκοότητα
Έντονη είναι η ανησυχία και διαρκείς οι έκτακτες συσκέψεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης από το Σάββατο για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κι αυτό φάνηκε με έντονο τρόπο και στην κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο. Μεταξύ των ομήρων της Χαμάς από το Σάββατο υπάρχουν και πολίτες με γερμανοϊσραηλινή υπηκοότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών χωρίς να προβαίνει σε λεπτομερή ενημέρωση των δημοσιογράφων για να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Όπως δήλωσε, το γερμανικό υπ. Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την γερμανική πρεσβεία στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αρχές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός θυμάτων με γερμανική ή διπλή υπηκοότητα. Γεγονός είναι όμως ότι στο Ισραήλ υπάρχουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι με γερμανική καταγωγή, όπως και επισκέπτες. Ήδη πάντως μέσα στο Σαββατοκύριακο έκαναν τον γύρο των γερμανικών ΜΜΕ εικόνες και συγκεκριμένες πληροφορίες για απαχθέντες.
Uns erreichen aktuell zahlreiche Anfragen von Landsleuten, die sich Sorgen um ihre gebuchten Flüge machen oder deren Flüge gestrichen wurden. Bitte beachten Sie dazu diese Hinweise:
— Steffen Seibert (@GerAmbTLV) October 8, 2023
Από εκεί και πέρα, μέχρι στιγμής οι Γερμανοί πολίτες μπορούν να φεύγουν από το Ισραήλ σε συνεννόηση με την πρεσβεία με εμπορικές πτήσεις καθώς και μέσω χερσαίων οδών. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν έχει ξεκινήσει πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών με τη συνδρομή της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στο Ισραήλ Στέφεν Ζάιμπερτ, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της τέως καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, υπάρχουν ήδη τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και ειδική λίστα για την κατάσταση κρίσης στη γερμανική πρεσβεία, με πολλούς Γερμανούς υπηκόους να επικοινωνούν διαρκώς αναζητώντας πληροφορίες για προγραμματισμένες πτήσεις ή για πτήσεις που έχουν διακοπεί.
«Δεν χρηματοδοτούμε την Χαμάς»
Στο μεταξύ σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται και η συνέχιση της ροής γερμανικών ανθρωπιστικών κονδυλίων τόσο από το γερμανικό υπ. Εξωτερικών όσο και από το υπ. Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με τους εκπροσώπους τους να κάνουν λόγο για μια πλήρη επανεξέταση των όρων αποστολής όλων των ανθρωπιστικών κονδυλίων με προορισμό τα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς όμως ακόμη να έχει αποφασιστεί οριστική διακοπή της χρηματοδότησης. Το υπ. Εξωτερικών υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί την Χαμάς».
Σύμφωνα με το υπ. Αναπτυξιακής Συνεργασίας τα εν λόγω κονδύλια είναι αυστηρά ανθρωπιστικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα και παραδοσιακά προορίζονται μεταξύ άλλων για ανθρωπιστική στήριξη με τη μορφή παροχής τροφίμων ή φαρμάκων, για έργα ύδρευσης ή οδοποιίας, προγράμματα εκπαιδευτικής φύσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΕ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή και επανεξέταση του συνόλου των κονδυλίων στήριξης των Παλαιστινίων «μέχρι νεωτέρας», μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Κύπρος: σταθμός για Ισραηλινούς που τρέπονται σε φυγή
Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας καταγράφονται εκατοντάδες αφίξεις Ισραηλινών, οι οποίοι εγκαταλείπουν το Ισραήλ είτε για να παραμείνουν στην Κύπρο είτε για να επιστρέψουν στις χώρες που διαμένουν αφού πρόκειται για υπηκόους άλλων χωρών κυρίως των ΗΠΑ. Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν συγκλονιστικές μαρτυρίες, από μέλη πολυμελών οικογενειών που έζησαν τις τελευταίες ημέρες τον τρόμο.
Πάντως την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αφίξεις στην Κύπρο Ισραηλινών που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Μόνο για σήμερα έχουν προγραμματιστεί πέραν των 15 πτήσεων από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στο Τέλ Αβίβ, οι οποίες θα μεταφέρουν στο Τελ Αβίβ Ισραηλινούς του εξωτερικού αλλά και εκατοντάδες Ισραηλινούς που μένουν στην Κύπρο αλλά θέλουν να επιστρέψουν.
Αυξημένα μέτρα ασφάλειας
Ταυτόχρονα στο λιμάνι της Λεμεσού έχουν αγκυροβολήσει εκτάκτως δύο κρουαζιερόπλοια με πέντε χιλιάδες επιβάτες τα οποία είχαν ως προορισμό το Ισραήλ. Οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους επιβαίνοντες ενώ για την ώρα δεν υπάρχει απόφαση για το μέλλον τους.
Σε δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δόθηκε εντολή όπως στην Κύπρο αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας ειδικότερα στα αεροδρόμιο και στα λιμάνια ενώ δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων στην πόλη της Λάρνακας όπου υπάρχει μια μεγάλη ισραηλινή κοινότητα. Ειδικότερα η κυπριακή αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην εβραϊκή συναγωγή της Λάρνακας, σε χώρους Ισραηλινών συμφερόντων αλλά και σε ξενοδοχεία όπου διαμένουν Ισραηλινοί.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι στο πλευρό του Ισραήλ, δήλωσε από το Αμβούργο ο Εμάνουελ Μακρόν
Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να είναι το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται τη Γερμανία και συναντάται με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Αμβούργο, όπου όπως είναι από καιρό προγραμματισμένο θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Στόχος αυτής της συνεδρίασης είναι η άμβλυνση, στο μέτρο του εφικτού, της διάστασης απόψεων Βερολίνου και Παρισιού αναφορικά με ζητήματα όπως η θέση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, η βιομηχανική πολιτική, η μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ και η ευρωπαϊκή άμυνα.
Φθάνοντας στο Αμβούργο ο Γάλλος πρόεδρος προέβη, όπως ήταν αναμενόμενο, σε δηλώσεις σχετικές με τις εξελίξεις στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε να δικαιολογήσει την επίθεση της Χαμάς και ότι η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι ένας κοινός αγώνας, είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα στο Παρίσι από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, δύο Γάλλοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γάζα, ενώ για κάποιους άλλους δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς το πού βρίσκονται.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / LIVE news / Reuters / Deutsche Welle