Εκλογές ΗΠΑ: Η Κάμαλα παίρνει «κεφάλι» και ο Τραμπ την καταγγέλλει

«Πραξικόπημα του παλατιού»: Απειλές και εκβιασμοί πίσω από την αποχώρηση Μπάιντεν - Αποκάλυψη New York Post

Parallaxi
εκλογές-ηπα-η-κάμαλα-παίρνει-κεφάλι-1192898
Parallaxi

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του και της παρέδωσε τη σκυτάλη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters.

H δημοσκόπηση διενεργήθηκε χθες Δευτέρα και σήμερα, μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων την Πέμπτη στη διάρκεια του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, και μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν την Κυριακή ότι αποχωρεί από την προεκλογική κούρσα και υποστηρίζει την Χάρις.

Η Χάρις, της οποίας η ομάδα εκστρατείας δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% στην εθνική δημοσκόπηση, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος ( ∓ 3%).

Η Χάρις και ο Τραμπ έλαβαν και οι δύο 44% σε δημοσκόπηση της 15ης-16ης Ιουλίου και ο Τραμπ προηγήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δημοσκόπηση της 1ης-2ας Ιουλίου – και οι δύο έρευνες με το ίδιο περιθώριο σφάλματος.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν σημαντικά μηνύματα για την υποστήριξη των Αμερικανών στους πολιτικούς υποψηφίους, μόνο μια χούφτα πολιτείες συνήθως γέρνουν τη ζυγαριά στο Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο τελικά αποφασίζει ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμφωνεί με τη δήλωση ότι η 59χρονη Χάρις είναι “διανοητικά οξυδερκής και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις”, σε σύγκριση με το 49% που είπε το ίδιο για τον 78χρονο Τραμπ.

Μόνο το 22% των ψηφοφόρων αξιολόγησε με αυτό τον τρόπο τον Μπάιντεν.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, ερωτήθηκαν 1.241 ενήλικες Αμερικανοί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 1.018 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Γιατί ο Τραμπ κατήγγειλε την Κάμαλα Χάρις

Άρχισαν τα όργανα… Ακόμα δεν έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Κάμαλα Χάρις, και ήδη εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ την κατήγγειλε ότι χρησιμοποιεί τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους δωρητές του κόμματος, για την καμπάνια επανεκλογής του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία κατέθεσε την Τρίτη καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δεν μπορεί, νόμιμα, να λάβει τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για την εκστρατεία επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Τι συνέβη

Όταν ο Μπάιντεν δήλωσε πως αποσύρεται από την προεδρική κούρσα, υποστηρίζοντας την Κάμαλα Χάρις, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε γρήγορα τον έλεγχο των λογαριασμών της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

Το βράδυ της Δευτέρας δε εξασφάλισε μαθηματικά την υποψηφιότητα κερδίζοντας υποσχέσεις από την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που στο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα θα επιλέγουν τον υποψήφιο που θα λάβει το χρίσμα.

Η μάχη για τους λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν περίπου 95 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα στα τέλη Ιουνίου, αποτελεί μέρος μιας πολύπλευρης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να εμποδίσουν την υποψηφιότητα της Χάρις από το να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Έτσι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ υποστήριξε ότι η Χάρις προέβη σε μια «θρασύτατη αρπαγή χρημάτων», σύμφωνα με την κατάθεση του Ντέιβιντ Γουόρινγκτον, γενικού συμβούλου της εκστρατείας.

Στην κατάθεση, η οποία κοινοποιήθηκε στο Reuters, ο Γουόρινγκτον δήλωσε ότι η Χάρις ήδη έχει διαπράξει αυτό που περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη παράβαση στη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας στην αμερικανική ιστορία».

«Η αξίωση της Χάρις για τα χρήματα είναι ασφαλής»

Ο Saurav Ghosh, δικηγόρος του Νομικού Κέντρου Εκστρατείας, μιας μη κομματικής ομάδας παρακολούθησης, δήλωσε ότι επειδή η Κάμαλα Χάρις ήταν ήδη μέρος του «Biden for President» ως υποψήφια αντιπρόεδρος, η αξίωσή της για τα χρήματα θα πρέπει να είναι ασφαλής. Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμιστικές αρχές των εκλογών είναι απίθανο να επιλύσουν το ζήτημα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Πώς απάντησε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις δήλωσε ότι είχε συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια από την Κυριακή, όταν ο Μπάιντεν αποχώρησε από την εκστρατεία και την υποστήριξε – ξεπερνώντας το υπόλοιπο ποσό του Μπάιντεν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να ζηλεύουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ενεργοποιηθεί για να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του MAGA, αλλά οι αβάσιμες νομικές αξιώσεις – όπως αυτές που κάνουν εδώ και χρόνια για να προσπαθήσουν να καταστείλουν τις ψήφους και να κλέψουν τις εκλογές – θα τους αποσπάσουν μόνο την προσοχή, ενώ εμείς θα εγγράφουμε εθελοντές, θα μιλάμε στους ψηφοφόρους και θα κερδίζουμε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις, Τσαρλς Κρέτσμερ Λούτβακ.

«Πραξικόπημα του παλατιού»: Απειλές και εκβιασμοί πίσω από την αποχώρηση Μπάιντεν – Αποκάλυψη New York Post

Στελέχη του κόμματων των Δημοκρατικών, και μάλιστα αυτά που βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια, φέρονται να απείλησαν τον Τζο Μπάιντεν ότι θα τον απομακρύνουν με τη βία αν δεν παραιτηθεί.

Το παραπάνω υποστήριξαν πηγές στην Post, σε δημοσίευμα μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση απόσυρσης από την κούρσα των εκλογών.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, πηγή προσκείμενη στην οικογένεια του Αμερικανού προέδρου ανέφερε ότι «το καλά οργανωμένο «πραξικόπημα του παλατιού» για να εμποδιστεί ο πρόεδρος που παραπαίει να διεκδικήσει την επανεκλογή του, είχε δρομολογηθεί εδώ και εβδομάδες, αλλά ο πεισματάρης Μπάιντεν το πολέμησε σε κάθε βήμα του».

Η Post αναφέρει ότι «μέρος της «περίτεχνης» στρατηγικής για την απομάκρυνση του Μπάιντεν από την κούρσα -όπως ανακοίνωσε σε μια συγκλονιστική επιστολή που αναρτήθηκε στο Χ την Κυριακή- ήταν να του επιτραπεί να συζητήσει τον περασμένο μήνα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Ατλάντα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ».

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον Τραμπ ο Μπάιντεν φάνηκε να μην μπορεί να εκφραστεί με σαφήνεια και να μπερδεύεται, δείχνοντας να μην έχει την απαιτούμενη πνευματική διαύγεια.

Το ντιμπέιτ ήταν το σημείο καμπής για την υποψηφιότητα Μπάιντεν καθώς Δημοκρατικοί άρχισαν να μιλούν πιο δυνατά για την αντικατάστασή του.

«Εκείνο το ντιμπέιτ ήταν ένα σκηνικό για να πείσει τους Δημοκρατικούς ότι δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος», δήλωσε η πηγή.

Και αφού στις εκκλήσεις να αποσυρθεί ο Μπάιντεν απαντούσε αρνητικά και επέμεινε ότι θα συνεχίσει, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών τον απείλησαν λέγοντας πως θα επικαλεστούν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Η τροπολογία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο ακατάλληλο για να υπηρετήσει και να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Λευκός Οίκος και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα της The Post για σχολιασμό.

Ακτιβιστές συνελήφθησαν επειδή διαδήλωσαν στο Κογκρέσο

Η αστυνομία του ομοσπονδιακού Καπιτωλίου (USCP) συνέλαβε ακτιβιστές που διαδήλωσαν εναντίον της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου την Τρίτη, παραμονή της ομιλίας που είναι προγραμματισμένο να εκφωνήσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνεδρίαση της ολομέλειας αμφότερων των σωμάτων της αμερικανικής εθνικής αντιπροσωπείας.

Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της οργάνωσης Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, φόραγαν κόκκινα μπλουζάκια που ανέγραφαν συνθήματα όπως «όχι στ’ όνομά μας», ή «οι εβραίοι λένε σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ». Κάποιοι κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «κατάπαυση του πυρός τώρα», ή «αφήστε τη Γάζα να ζήσει».

Έρχονται νέες κινητοποιήσεις

Προγραμματίζεται να γίνουν εξάλλου κι άλλες κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου, ο οποίος προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ — η κυρία Χάρις και ο κ. Τραμπ αναμένεται να αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, θα είναι η τέταρτη της καριέρας του — πρόκειται για ρεκόρ, ουδείς άλλος ξένος ηγέτης είχε ποτέ την ευκαιρία να απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο τόσες φορές.

Συνελήφθησαν πάνω από 300 διαδηλωτές

Η αμερικανική ΜΚΟ Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace, JVP) τόνισε από την πλευρά της μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι «τους τελευταίους εννιά μήνες, γίναμε μάρτυρες αναρίθμητων φρικαλεοτήτων στη Γάζα, που διαπράχθηκαν στ’ όνομά μας και χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνησή μας».

Η συλλογικότητα ανέφερε πως από τους 400 συμμετέχοντες στη διαδήλωση στην οποία κάλεσε, αστυνομικοί συνέλαβαν «πάνω από 300». Από την άλλη, η USCP έκανε γνωστό πως συνελήφθησαν «κατά προσέγγιση 200» ακτιβιστές.

«Είπαμε στους ανθρώπους αυτούς, που είχαν εισέλθει νομίμως, να σταματήσουν (να διαδηλώνουν), διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συλλαμβάνονταν. Δεν συμμορφώθηκαν. Οι διαδηλώσεις εντός κτιρίων του Κογκρέσου απαγορεύονται από τον νόμο», σημείωσε μέσω X το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα.

Πηγές: ΑΠΕ / New York Post / in.gr / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα