Διεθνή

Ελλάδα και Κύπρος κορυφαίες απειλές για την άμυνα της Τουρκίας – Τι αναφέρει απόρρητο έγγραφο

Τι αναφέρει άρθρο του «Nordic Monitor»

Parallaxi
ελλάδα-και-κύπρος-κορυφαίες-απειλές-γ-1168448
Parallaxi

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν δύο κορυφαίες απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, σύμφωνα με άρθρο του «Nordic Monitor», που παρουσιάζει απόρρητο έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Πληροφοριών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που έχει ημερομηνία «Απρίλιος του 2016» (και πιθανότατα πρόκειται για αναβαθμισμένη έκδοση νεότερων οδηγιών του 2003), η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών από τις οποίες η Τουρκία πρέπει να συλλέγει στρατωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές, επικοινωνιακές, επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που παρουσιάζει το Nordic Monitor, οι πληροφορίες που συλλέγονται από πολλαπλές πηγές από τη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου αξιολογούνται τακτικά από το Γενικό Επιτελείο, για να εντοπίζονται ενδείξεις απειλών και να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα.

Το έγγραφο περιλαμβάνει ένα σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης για την αξιολόγηση των απειλών από την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο την προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτικών αποφάσεων.

Ο δηλωμένος στόχος είναι να μπορέσει η Τουρκία να λάβει έγκαιρα μέτρα για την εξουδετέρωση των απειλών και των κινδύνων μέσω προετοιμασιών, επιτρέποντας στην τουρκική κυβέρνηση άπλετο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων και ενημερώνοντας τακτικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εβδομαδιαίες ενημερώσεις πληροφοριών.

Το απόρρητο έγγραφο υπογράφεται από τον Χουλουσί Ακάρ, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας και μετέπειτα υπουργό Άμυνας της χώρας και σήμερα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα