Διεθνή

Έλον Μασκ: Ανακοινώνει τη νέα εκτόξευση του Starship

Απογειώθηκε τελευταία φορά στις 20 Απριλίου σε μια αποστολή που κατέληξε με έκρηξη στον αέρα

Parallaxi
έλον-μασκ-ανακοινώνει-τη-νέα-εκτόξευσ-1081682
Parallaxi

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η SpaceX έλαβε έγκριση για την εκτόξευση του Starship που θα μπορούσε να γίνει ακόμα και την Παρασκευή (17/11), δηλαδή έξι μήνες μετά το παρθενικό ταξίδι του γιγάντιου πυραύλου.

Το Starship θεωρείται ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο, που αποτελείται από το Super Heavy Boost και τον πύραυλο, και απογειώθηκε τελευταία φορά στις 20 Απριλίου σε μια αποστολή που κατέληξε με έκρηξη στον αέρα τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Η ανακοίνωση αυτή, όπως αναφέρει η Daily Mail, έρχεται καθώς η SpaceX ανέμενε την τελική κανονιστική έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), η οποία διενεργούσε περιβαλλοντική εξέταση του προηγούμενου πρωτοτύπου.

Πάντως, η FAA πρέπει να εκδώσει άδεια εκτόξευσης για να επιχειρηθεί δεύτερη δοκιμή. Επισημαίνεται ότι η ρυθμιστική Αρχή ολοκλήρωσε τον έλεγχο ασφαλείας του Starship τον Οκτώβριο, αλλά το έργο χρειάζεται ακόμη την έγκριση της Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ για να δοθεί η άδεια.

Από την πλευρά της, η SpaceX δημοσίευσε στο X, την Παρασκευή (10/11), ότι αναμένει ότι η δεύτερη δοκιμή πτήσης θα γίνει ήδη στις 17 Νοεμβρίου, εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών Αρχών. Παράλληλα με την αναμονή για την έγκριση, η εταιρεία εργάζεται για την επιδιόρθωση της εξέδρας εκτόξευσης που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ταξιδιού.

Ο Έλον Μασκ ανέφερε, τη Δευτέρα (13/11), ότι η έγκριση αυτή θα πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε η SpaceX να προλάβει την προθεσμία αυτή. «Μόλις ενημερώθηκα ότι η έγκριση για την εκτόξευση θα πρέπει να συμβεί εγκαίρως για την εκτόξευση της Παρασκευής (17/11)», έγραψε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας σε μια ανάρτησή του στο X.

Η αποτυχία της 20ής Απριλίου

Επισημαίνεται ότι η πτήση της Παρασκευής (17/11) αναμένεται να ακολουθήσει τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με εκείνη του Απριλίου, αλλά ο κόσμος ελπίζει να δει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Στις 20 Απριλίου, η αποστολή της SpaceX απογειώθηκε πολλά υποσχόμενη.

Ο κύριος κινητήρας έσβησε στα δύο λεπτά και 51 δευτερόλεπτα όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά ο κώνος του ανώτερου σταδίου γύρισε πίσω προς τη Γη και ο πύραυλος, στα τρία λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, άρχισε την κατακόρυφη πτώση προτού εκραγεί στον αέρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα