Διεθνή

Ελβετία: Αντιδράσεις για κατάστημα που ανακοίνωσε πως απαγορεύει το σκι σε Εβραίους

Η Ελβετική Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων έχει αρχίσει τη δική της νομική δράση, καταδικάζοντας τις πινακίδες αυτές και κάνοντας λόγο για διάκριση

Parallaxi
ελβετία-αντιδράσεις-για-κατάστημα-πο-1084456
Parallaxi

Η Αστυνομία στην Ελβετία, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (13/02), άρχισε έρευνα σχετικά με την ανακοίνωση ενός καταστήματος ενοικίασης σκι ότι δεν θα νοικιάζει πλέον σκι και έλκηθρα σε Εβραίους πελάτες.

Το κατάστημα, στο διάσημο θέρετρο του Νταβός, έχει πλέον ανακαλέσει την απόφασή του, σύμφωνα με το BBC. Κατέβασε τις πινακίδες, μεταφρασμένες στα εβραϊκά, οι οποίες ενημέρωναν τους πελάτες για την απαγόρευση. Πολλοί, όμως, υποστήριξαν ότι η υπόθεση αποτελεί σαφή παραβίαση των νόμων της Ελβετίας κατά των διακρίσεων και της υποκίνησης φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους.

Η Ελβετική Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων έχει αρχίσει τη δική της νομική δράση, καταδικάζοντας τις πινακίδες αυτές και κάνοντας λόγο για διάκριση.

Οι πινακίδες στη βιτρίνα του καταστήματος αθλητικών ειδών ενημέρωναν τους πελάτες ότι, λόγω περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, «δεν νοικιάζουμε πλέον αθλητικό εξοπλισμό στους Εβραίους αδελφούς μας». Το εν λόγω κατάστημα, μέρος του ορεινού εστιατορίου Pischa, ανέφερε σε μια πρώτη δήλωση ότι ο εξοπλισμός συχνά δεν επιστρεφόταν και το προσωπικό του δεν ήθελε πλέον «την ταλαιπωρία» να ψάχνει τις πλαγιές του βουνού, προσπαθώντας να βρει εγκαταλελειμμένα έλκηθρα.

Εντούτοις, μόλις 24 ώρες μετά την ανάρτηση των πινακίδων, αυτές κατέβηκαν ύστερα από θύελλα διαμαρτυριών. Ο δήμαρχος του Νταβός, Φίλιπ Βίλχελμ, δήλωσε στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης: «Κάθε μορφή αντισημιτισμού, ρατσισμού και διακρίσεων πρέπει να καταδικαστεί. Αυτό δεν ανήκει στο Νταβός».

Ο διευθυντής του καταστήματος ζήτησε συγγνώμη, συμφωνώντας ότι η αφίσα ήταν «κακώς διατυπωμένη» και τόνισε ότι οι Εβραίοι πελάτες ήταν ευπρόσδεκτοι. Παρ’ όλα αυτά, οι ελβετικές ομάδες κατά του ρατσισμού επισημαίνουν ότι η στοχοποίηση μιας ολόκληρης φυλετικής, θρησκευτικής ή εθνοτικής ομάδας εξαιτίας της υποτιθέμενης κακής συμπεριφοράς λίγων είναι πιο σοβαρή από την αδέξια διατύπωση – στην πραγματικότητα αποτελεί κλασικό σημάδι ρατσισμού και διακρίσεων. Ένας καλύτερος τρόπος για την πρόληψη κλοπών και ζημιών, λένε, θα ήταν να γίνει αυτό που ήδη κάνουν πολλά καταστήματα ενοικίασης σκι: Να παίρνουν ταυτότητα και πιστωτική κάρτα από τους πελάτες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα