Επελαύνει στο νότο της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ

Ένας νεκρός κάθε τέσσερα λεπτά – Εκτός λειτουργίας τα μισά νοσοκομεία

Parallaxi
επελαύνει-στο-νότο-της-γάζας-ο-στρατός-1076671
Parallaxi

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα με τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε νοσοκομεία να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, ένας Παλαιστίνιος σκοτώνεται κάθε τέσσερα λεπτά στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Mai al-Kala, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, εξέδωσε δήλωση το Σάββατο, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του, στοχεύοντας σκόπιμα σε νοσοκομεία.

Πρόσθεσε επίσης ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τις επιθέσεις στη Γάζα «δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να χύσει αίμα Παλαιστινίων και να διαπράξει και άλλες φρικαλεότητες».

Τουλάχιστον 15 νεκροί από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε ασθενοφόρα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε χθες Παρασκευή ασθενοφόρα στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πλήγμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ήταν όχημα που χρησιμοποίησε «τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».

Τα ασθενοφόρα «μετέφεραν πολλούς τραυματίες για να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο», τόνισε ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι. Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του AFP διακρίνονται πολίτες να μεταφέρουν τραυματίες. Ορισμένοι κείτονταν αιμόφυρτοι στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε o Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «πρέπει να σταματήσει».

«Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση που αναφέρθηκε στη Γάζα εναντίον κονβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Οι εικόνες πτωμάτων διασκορπισμένων στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».

Εκτός λειτουργίας τα μισά νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους.

Από την Τετάρτη, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες έχουν περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς η Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπείται αδιάκοπα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ορκιστεί να αφανίσει τη Χαμάς αφότου μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους, ενώ απήγαγαν περισσότερους από 240 άλλους και τους μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας. Τα στρατιωτικά αντίποινα του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.250 Παλαιστινίους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

Απομάκρυνση των αμάχων

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σήμερα στους Παλαιστινίους να μεταβούν σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του, εδώ και τρεις εβδομάδες, να ενθαρρύνει τους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή κινούμενοι νότια και να αποφύγουν έτσι να βρίσκονται στο επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων με στόχο τη Χαμάς.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αραβική γλώσσα, ο στρατός αναφέρει ότι ο αυτοκινητόδρομος Σαλάχ α-Ντιν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τις 13:00 έως τις 16:00 τοπική ώρα.

«Αν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και για τους αγαπημένους σας, ακολουθήστε τη συμβουλή μας και κατευθυνθείτε νότια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σειρήνες για πυραυλική επίθεση ηχούν στις πόλεις Ασκελόν και Ασντόντ

Σειρήνες για πυραυλική επίθεση ηχούν στις πόλεις Ασκελόν, Ασνόοντ και τις γύρω πόλεις μεταδίδουν οι Times of Israel.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ για τη Γάζα

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και των ισραηλινών βομβαρδισμών της περιοχής, αναφέρει το skynews.com.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν, έχει ανακληθεί στην Άγκυρα «για διαβουλεύσεις».

Οι απεσταλμένοι του Ισραήλ στην Τουρκία εγκατέλειψαν τη χώρα τον περασμένο μήνα για λόγους ασφαλείας.

Το πρωί του Σαββάτου επιστρέφοντας από την Αστάνα ο Ερντογάν δήλωσε συνομιλώντας με δημοσιογράφουε ότι η Τουρκία δεν συνομιλεί πλέον με τον Νετανιάχου: «Επιτρέψτε μου να σας το πω αυτό, ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι όλοι χρωστούν στο Ισραήλ, αλλά η Τουρκία όχι: «Όλοι τους έχουν ένα χρέος στο Ισραήλ. Αλλά η Τουρκία δεν χρωστάει τίποτα στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη δήλωση από αυτή. Τώρα η Γερμανία δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Άλλοι είναι ακριβώς έτσι. Κάποιοι πολιτικοί εκεί, όπου ο νόμος μας είναι πολύ προχωρημένος, λένε ‘χρωστάμε ένα χρέος στο Ισραήλ, ξεκάθαρα πληρώνουμε αυτό το χρέος’. Δεν θα αναφέρω ονόματα. Ένας Γερμανός πολιτικός, με τον οποίο είμαι πολύ ειλικρινής, λέει: ‘Είμαστε χρεωμένοι’. Υπάρχει το Ολοκαύτωμα. Τώρα πληρώνουν το χρεός τους».

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η Χαμάς παρεμποδίζει την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Οειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ δήλωσε σήμερα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πληροφορηθεί να παρεμποδίζει η Χαμάς την ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, ο Σάτερφιλντ είπε ότι εκείνοι που διανέμουν την βοήθεια στη Γάζα δεν έχουν αναφέρει τυχόν εκτροπή της βοήθειας από τότε που τα φορτηγά ξεκίνησαν να περνούν το ελεγχόμενο από την Αίγυπτο πέρασμα της Ράφα, στις 21 Οκτωβρίου.

Οι υπεύθυνοι της διανομής “δεν μας έχουν αναφέρει αυτές τις 10-12 ημέρες παράδοσης της βοήθειας να παρεμποδίστηκαν από την Χαμάς ή να κατέσχεσε αγαθά η οργάνωση”, είπε ο ίδιος.

Μεταξύ 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μετακινηθεί νοτίως της Λωρίδας της Γάζας, ενώ 350.000 με 400.000 παραμένουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, είπε ο Σάτερφιλιντ.

«Έντονη αύξηση του μίσους» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς βλέπει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ

ΟΎπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «έντονη αύξηση του μίσους» στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τουρκ εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και άλλων ρητορικών μίσους.

“Ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης (…) έχει επιπτώσεις παντού, καθιστώντας ταυτόχρονα απάνθρωπους τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Εβραίους. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση στη ρητορική μίσους, τη βία και τις διακρίσεις, ένα βαθύτερο κοινωνικό ρήγμα και πόλωση, καθώς και την άρνηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάνθροισης. Έχω ακούσει Εβραίους και Μουσουλμάνους να λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και αυτό με λυπεί”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Τουρκ είπε ότι σε όλο τον κόσμο, «η ισλαμοφοβική και αντισημιτική παρενόχληση, οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους έχουν αυξηθεί, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διαμαρτυριών που σχετίζονται με συγκρούσεις».

Ο Ύπατος Αρμοστής κατήγγειλε επίσης την «εμπρηστική, τοξική και ρητορική μίσους» που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ο χείμαρρος της ρητορικής μίσους που χρησιμοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι απεχθής», σχολίασε.

“Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές σε αυτό το θέμα. Απαγορεύεται κάθε ενθάρρυνση σε εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος που συνιστά υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας”, κατέληξε.

Reuters: Πώς η Χαμάς σκοπεύει να παγιδεύσει το Ισραήλ στη Γάζα

Η Χαμάς έχει προετοιμαστεί για έναν μακρύ, παρατεταμένο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει την προέλαση του Ισραήλ αρκετά ώστε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στην ηγεσία της οργάνωσης.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, έχει αποθηκεύσει όπλα, πυραύλους, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και είναι πεπεισμένη ότι οι χιλιάδες μαχητές της μπορούν να επιβιώσουν για μήνες σε μια πόλη με τούνελ βαθιά κάτω από τον παλαιστινιακό θύλακα, πολεμώντας τις ισραηλινές δυνάμεις με τακτικές αντάρτικου πόλεων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Χαμάς πιστεύει ότι η διεθνής πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει την πολιορκία, καθώς αυξάνονται οι απώλειες αμάχων, θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και εν τέλει σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις όπως η απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς ομήρους, ανέφεραν οι πηγές.

Η ομάδα έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ότι θέλει την απελευθέρωση κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

Η Χαμάς «πλήρως προετοιμασμένη» Ο Adeeb Ziadeh, ένας Παλαιστίνιος ειδικός σε διεθνείς υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ο οποίος έχει μελετήσει τη Χαμάς, αναφέρει ότι η ομάδα πρέπει να είχε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για να εξαπολύσει την επίθεσή της στο Ισραήλ.

«Αυτοί που πραγματοποίησαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με το αυτό το επίπεδο της ικανότητας, αυτό το επίπεδο τεχνογνωσίας, ακρίβειας και έντασης, είχαν προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια μάχη. Δεν είναι δυνατό για τη Χαμάς να εμπλακεί σε μια τέτοια επίθεση χωρίς να είναι πλήρως προετοιμασμένη», είπε ο Ζιαντέχ στο Reuters.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Χαμάς θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τις ισραηλινές δυνάμεις σε μάχες μέσα στη Γάζα ώστε να προκαλέσει αρκετά βαριές στρατιωτικές απώλειες και να αποδυναμώσει έτσι τη δημόσια υποστήριξη των Ισραηλινών για μια παρατεταμένη σύγκρουση, αναφέρει το Reuters.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ωστόσο στους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις αντάρτικες τακτικές της Χαμάς καθώς και να αντέξουν τη διεθνή κριτική για την επίθεσή τους, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Το αν η χώρα έχει την ικανότητα να εξαλείψει τη Χαμάς ή απλώς να ελαχιστοποιήσει την ικανότητά της σοβαρά παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η Χαμάς έχει περίπου 40.000 μαχητές, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Μπορούν να κινηθούν γύρω από τον θύλακα χρησιμοποιώντας έναν τεράστιο ιστό από οχυρωμένες σήραγγες, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθους έως και 80 μέτρων, που κατασκευάστηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

*Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ, in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα