Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώνει ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί

Parallaxi
ερυθρά-θάλασσα-οι-χούθι-χτύπησαν-πλοί-1039954
Parallaxi

Επίθεση σε δυο εμπορικά πλοία, το ένα εκ των οποίων ελληνικό, πραγματοποίησαν οι Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρα Θάλασσα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βρετανικές αρχές.

Η πρώτη επίθεση αναφέρθηκε στις 04:15 (τοπική ώρα), 97 μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα από το UKMTO ( Ναυτιλιακές Εμπορικές Επιχειρήσεις της Βρετανίας) και κάνει λόγο για χτύπημα από drone σε φορτηγό πλοίο που έπλεε βόρεια και υπέστη «σοβαρές ζημιές».

Το πλοίο είναι το Minoan Courage (χωρητικότητας 76.800-dwt, κατασκευής 2004 με σημαία Λιβερίας) ελληνικών συμφερόντων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ενημερώνει ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί στο πλήρωμα του φορτηγού πλοίου.

Λίγο αργότερα, ένα άλλο drone τρύπησε μια δεξαμενή έρματος ενός πλοίου αγνώστων στοιχείων που έπλεε βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη, το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα δύο περιστατικά είναι οι πρώτες καταγεγραμμένες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το δεξαμενόπλοιο Blue Lagoon I (χωρητικότητας 148.600-dwt, κατασκευής 2003) και το VLCC Amjad (χωρητικότητας 298.900-dwt, κατασκευής 2017).

Τρεις επιχειρήσεις σε Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα πραγματοίησαν οι Χούθι

Οι Χούθι, οι οποίοι όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, υποστηρίζονται από το Ιράν, διεξάγουν εδώ και μήνες επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των πλοίων που φέρεται να έχουν σχέση με αυτό στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος, Γιαχία Σάρια, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη “του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού μέχρι το τέλος της (ισραηλινής) επιθετικότητας”.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Χούθι τρείς επιχειρήσεις που είχαν στόχο το δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά CORDELIA MOON στην Ερυθρά Θάλασσα και το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημεία Μάλτας MARATHOPOLIS στην Αραβική Θάλασσα.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε την Κυριακή πλήγματα στη Χοντάιντα, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό 57 άλλων σύμφωνα με τους Χούθι, και κλιμάκωσε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα