Διεθνή

Έτοιμο να «απαντήσει» δηλώνει το Ισραήλ – Οι πιθανοί στόχοι του και τα σενάρια

Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει» άμεσα, ίσως και μέσα στην ημέρα…

Parallaxi
έτοιμο-να-απαντήσει-δηλώνει-το-ισρα-1147527
Parallaxi

Ενώ τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4/24), οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι το Ισραήλ να «απαντήσει» άμεσα, ίσως και μέσα στη μέρα!

Φυσικά, από το πού και κυρίως από την ένταση του χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, θα εξαρτηθεί το τι θα ακολουθήσει. Τα χειρότερα σενάρια λένε, ότι αυτή η σοβαρότατη κρίση στη Μέση Ανατολή, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νέο παγκόσμιο πόλεμο. Κι αυτό γιατί, ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, δεν είναι απλώς ένας πόλεμος μεταξύ δύο χωρών αλλά… μεταξύ δύο κόσμων.

Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LiveNews, ένας πιθανός στόχος στο έδαφος του Ιράν είναι το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Άλλος στόχος είναι μία από τις βασικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος.

Στόχους επίσης αποτελούν εργοστάσια και αεροδρόμια που απογειώνονται τα drones…

Σενάρια τρόμου

Η επιχείρηση «Αληθής υπόσχεση» όπως ονομάστηκε το χτύπημα του περασμένου Σαββάτου, από τη μεριά του Ιράν θεωρείται ότι έχει λήξει. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι σε πολύ δύσκολη θέση και αρκετά πιεσμένος…

Το Σάββατο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατάφερε να τον πείσει να μην «απαντήσει» άμεσα στην επίθεση των Ιρανών.

Τώρα, σχεδόν δύο 24ωρα μετά την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με την Wall Street Journal ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει» άμεσα, ίσως και μέσα στην ημέρα…

Δείτε live

Δείτε live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου μετά την ύφεση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά τις επιθέσεις του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέτυχαν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές στο Ισραήλ και η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο κύριος κίνδυνος για τις τιμές του πετρελαίου από τον πόλεμο στη Γάζα είναι εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ιράν και τους παραγωγούς του Κόλπου μέσω του σημείου ασφυξίας των Στενών του Ορμούζ.

Η θέση των ΗΠΑ και η στάση που τήρησε το Ιράν -το οποίο δήλωσε ότι το θέμα «μπορεί να θεωρηθεί λήξαν» με τα αντίποινα- καθησύχασε τους εμπόρους πετρελαίου, οι οποίοι έστειλαν την τιμή του διεθνούς αναφοράς αργού τύπου Brent 0,7% χαμηλότερα στα 89,82 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό είναι κάτω από τα επίπεδα λίγο πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

Οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές υψηλότερα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα κατά ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων ή αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ. «Οποιαδήποτε αντίποινα από το Ισραήλ, ειδικά αυτά που στοχεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας», ανέφεραν αναλυτές της S&P Global.

Καθυστερεί την επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ γιατί εξετάζει «απάντηση» στο Ιράν

Το Ισραήλ επρόκειτο να κάνει τα πρώτα του βήματα για μια χερσαία επίθεση στη Ράφα αυτή την εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε τα σχέδια αυτά καθώς εξετάζει την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αναφέρουν δύο ισραηλινές πηγές στο CNN.

Η επίθεση του Ιράν ώθησε το Ισραήλ να καθυστερήσει τα σχέδιά του για μια επίθεση στη Ράφα, όπου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σχεδίαζε να ρίξει φυλλάδια σε τμήματα της πόλης τη Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη νότια πόλη, αν και ο χρόνος εκκένωσης των πολιτών και της επερχόμενης χερσαίας επίθεσης παραμένει ασαφής προς το παρόν. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τονίσει τη σημασία της εισβολής στη Ράφα προκειμένου να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς, παρά τις σημαντικές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακαλέσει μια ολοκληρωτική χερσαία επίθεση. Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα και μια επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα συνυπολογίζονται επίσης στη συζήτηση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Μια στρατιωτική αντίδραση που ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν θα τραβούσε την προσοχή και τους πόρους του στρατού μακριά από τη Γάζα, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ορκιστεί να επιφέρει ολική ήττα στη Χαμάς.

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία προχώρησε σε «αναχαιτίσεις» ιρανικών drones και πυραύλων από την Ιορδανία

Η Γαλλία προχώρησε σε αναχαιτίσεις «ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που είχαν στόχο το Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από την Ιορδανία, επιβεβαίωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος θέλει «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε μία αεροπορική βάση στην Ιορδανία (…) Ο ιορδανικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε από αυτά τα πυρά. Απογειώσαμε τρία αεροπλάνα και αναχαιτίσαμε αυτό που έπρεπε να αναχαιτίσουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στα δίκτυα BFMTV-RMC.

Αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός του, το Ιράν προκάλεσε «μια βαθιά ρήξη», εκτίμησε ακόμη.

«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφύγουμε την ανάφλεξη (…) και άρα να προσπαθήσουμε να πείσουμε το Ισραήλ πως δεν πρέπει να απαντήσει κλιμακώνοντας, αλλά μάλλον να απομονώσει το Ιράν, να καταφέρει να πείσει τις χώρες της περιοχής πως το Ιράν αποτελεί κίνδυνο, να αυξήσει τις κυρώσεις, να εντείνει την πίεση στις πυρηνικές δραστηριότητες και στη συνέχεια να ξαναβρεί τον δρόμο της ειρήνης στην περιοχή», είπε.

Η Γαλλία μιλάει «σε όλες τις χώρες της περιοχής (…) Προσπαθούμε να είμαστε μια μεσολαβητική δύναμη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος που θα ξαναμιλήσει στη διάρκεια της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Όμως είναι «οι Αμερικανοί που έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προκειμένου να συγκρατήσουν το Ιράν», παραδέχθηκε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα