Explainer: Αργεντινή, αμβλώσεις, φτώχεια – Ένα κοκτέιλ που μυρίζει.. μπαρούτι

Πώς συνδέεται ένας ακροδεξιός ηγέτης με τα δικαιώματα των γυναικών και την ένδεια μια χώρας;

Βασίλης Παπουτσής
explainer-αργεντινή-αμβλώσεις-φτώχεια-ένα-κ-1063589
Βασίλης Παπουτσής

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στους δρόμους του Μπουένος Άιρες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη πορεία από χιλιάδες γυναίκες υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης, το οποίο κατοχυρώθηκε συνταγματικά για τις γυναίκες πριν από 3 χρόνια, αλλά διαφαίνεται μια απειλή πάνω από αυτό το γεγονός και δεν είναι άλλο από την πιθανή εκλογή του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Παράλληλα στην ίδια πόλη την ίδια βδομάδα, κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και για άλλους λόγους. Λόγους οικονομικούς από την ένδεια που επικρατεί στην οικονομία του αργεντίνικου έθνους, που είναι βυθισμένο σε βαθιά οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια.

Η ιστορική πλατεία “Plaza de Mayo” στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου συχνά συγκεντρώνονται πλήθη για να γιορτάσουν ή να διαμαρτυρηθούν, έχει γίνει μια συνάντηση τακτικών νυχτερινών συσσιτιών: ένας αυξανόμενος αριθμός φτωχών ανθρώπων που αναζητούν ένα ζεστό γεύμα για να ζήσουν.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τη δεύτερη μεγαλύτερή χώρα της Λατινικής Αμερικής και υπάρχει τέτοιος αναβρασμός;

Για να εκτυλίξει κανείς σωστά το κουβάρι των εξελίξεων πρέπει να παρατηρήσει τι κατάσταση επικρατεί στα οικονομικά θέματα της χώρας. Και αν μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει με μια λέξη θα ήταν τραγική. Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 124% με αποτέλεσμα πλέον το 40,1% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ένα αυξημένο ποσοστό σε σχέση με πέρσι, καθώς τότε ήταν στο 39%.

Πολλοί Αργεντινοί αναγκάζονται να έχουν δεύτερες και τρίτες δουλειές, αρκετές φορές και αδήλωτες ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους αλλά και των οικογενειών τους. Μέσα σε όλα αυτά η εκτραχυνόμενη οικονομία βλέπει συνεχώς την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (πέσος), με αποτέλεσμα να μειώνεται όλο και περισσότερο η αγοραστική δυνατότητα για τις συναλλαγές με το εξωτερικό.

«Ο Αύγουστος ήταν από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων 30 ετών ως προς την οικονομική διαδικασία», είχε πει την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, που είναι επίσης υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης (κεντροαριστερά) στις προεδρικές εκλογές της 22ης Οκτωβρίου.

Ο υπουργός απέδωσε τα άσχημα αποτελέσματα εν μέρει στην «επιβολή της υποτίμησης του νομίσματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και υπάρχουν αρκετά αίτια για αυτό. Τον Μάιο, το χρέος πιστωτικών καρτών σε πέσο αυξήθηκε κατά 90% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί, που το φαινόμενο της φοροδιαφυγής λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με την πραγματική απόδοση των φορών.

Οι φετινές εξαγωγές ήταν λιγότερες και από χρονιές της πανδημίας λόγω της τεράστιας ξηρασίας που δέχθηκε η χώρα. Επιπροσθέτως η αγοραστική δυνατότητα έχει μειωθεί σημαντικά, με τις επενδύσεις από ξένα κεφάλαια στην Αργεντινή να λιγοστεύουν.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Αντιλαμβανόμενοι επομένως την άθλια οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουν οι Αργεντινοί σε όλη την επικράτεια, ψάχνουν να βρουν ένα νέο πολιτικό ηγέτη που θα τους ξεκολλήσει από τον εφιαλτικό οικονομικό βάλτο που ζουν και θεωρούν υπεύθυνους τους “περονιστές”(η ονομασία αυτή προκύπτει από τον παλαιό στρατηγό και πρόεδρο της Αργεντινής, Χουάν Περόν).

Μέσω αυτής της οδού αναδείχθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του Χαβιέρ Μιλέι, που αποτελεί και το φαβορί των επαναληπτικών εκλογών λόγω της πρωτιάς του στις εκλογές του Αυγούστου. Ο Μιλέι σε κάθε προεκλογική του εκδήλωση, δε διστάζει να επικρίνει με πάθος «το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο χαρακτήρισε ως “κλέφτες”, μια “παρασιτική πολιτική κάστα” που αποβλέπει να παίρνει τα χρήματα από τις τσέπες του λαού».

Η εμφάνιση και ανάδειξη του Μιλέι αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε καιρούς δυσμενών οικονομικών συνθηκών μια πολύ σημαντική μερίδα του λαού στρέφεται σε λαϊκιστές και ως επί το πλείστον ακροδεξιούς ηγέτες.

Πώς όμως συνδέεται ο Μιλέι με την πρόσφατη διαδήλωση των χιλιάδων γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες;

Μέσα στον “σεισμό” αλλαγών που υπόσχεται για να αλλάξει την αργεντίνικη κοινωνία, σε περίοπτη θέση βρίσκονται και οι αμβλώσεις. Ένα θέμα στο οποίο αποδίδει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του είναι “γαλάζιοι”, το χρώμα που ταυτίστηκε με τις καθολικές ομάδες που έκαναν εκστρατεία κατά του νόμου για την εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αντίθεσή του δεν είναι ηθική. «Φιλελευθερισμός είναι ο σεβασμός στις επιλογές ζωής των άλλων. Αν πας ενάντια στη ζωή, δεν υπάρχει ιδιοκτησία ή ελευθερία που να μετράει. Και η ανθρώπινη ζωή αρχίζει από τη σύλληψη του εμβρύου. Σε ποια εβδομάδα είναι σωστή η άμβλωση; 14 εβδομάδες; 14 εβδομάδες μείον ένα δευτερόλεπτο δεν έχεις δικαιώματα και 14 εβδομάδες και ένα δευτερόλεπτο έχεις δικαιώματα; Μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει για το σώμα της, αλλά αυτό που έχει μέσα στη μήτρα της δεν είναι το σώμα της».

Οι τοποθετήσεις αυτές όπως είναι λογικό έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από φεμινιστικές οργανώσεις και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη διαδήλωση υπό τον ευδιάκριτο φόβο πάντα, ο Μιλέι να ανέβει στον προεδρικό θώκο της εξουσίας.

Άγνωστο ακόμα τι μέλλει γενέσθαι στην Αργεντινή και τις πολιτικές της εξελίξεις, ένα όμως σενάριο πλανάται πάνω από τη χώρα. Οι ταραχώδεις μέρες μπορεί να γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση πλέον.

Πληροφορίες από AP, Reuters, Bloomberg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα